Ocet jabłkowy znany jest od czasów starożytnych. Jest on produktem bardzo cenionym ze względu na jego szerokie wykorzystanie. Ocet jabłkowy stosujemy nie tylko w kulinarii, ale również ma on szereg właściwości prozdrowotnych. Zobacz, na co pomaga ocet jabłkowy i jak wpływa na zdrowie.
Lecznicze działanie octu znane jest od czasów starożytnych. Możemy znaleźć dawne źródła, opisujące receptury Hipokratesa, który mieszaninę octu i miodu zalecał na choroby skórne, kaszel i infekcje.
Czym jest ocet jabłkowy?
Ocet jabłkowy jest w pełni naturalnym produktem, powstającym w procesie fermentacji jabłek. Ocet jabłkowy to przede wszystkim doskonałe źródło kwasów organicznych. Na przykład octowego, jabłkowego, galusowego, kawowego czy chlorogenowego. Ocet ma specyficzny octowo-jabłkowy zapach i bursztynowy kolor. Najczęściej w sklepach możemy zobaczyć przezroczysty ocet jabłkowy. Jednakże dobrej jakości ocet powinien być mętny, jest on wtedy bogatszy w cenne składniki. Ocet jabłkowy posiada w swoim składzie aminokwasy, związki polifenolowe i pektyny. Oprócz tego oferuje on szereg składników mineralnych i witamin. M.in. magnez, żelazo, witamin C i witaminy grupy B.
Ocet jabłkowy a zdrowie: sposób na odchudzanie
Najczęściej ocet jabłkowy stosują, by zrzucić zbędne kilogramy. Można wyróżnić kilka mechanizmów, pozwalających poprzez stosowanie octu zwiększać skuteczność diet redukcyjnych. Przede wszystkim ocet wpływa na spowolnienie wchłaniania. Kwas octowy i chlorogenowy ułatwiają przetwarzanie produktów przemiany tłuszczów. Pektyny zaś wywołują uczucie sytości, sprawiając, że nie czujesz głodu i nie podjadasz niezdrowych przekąsek. Ponadto ocet jabłkowy ma także działanie detoksykujące, pomaga pozbyć się z organizmu zanieczyszczeń i oczyścisz jelita ze szkodliwych złogów. Należy jednak podkreślić, że odchudzanie jest złożonym procesem i uzyskać efekt odchudzający można tylko przestrzegając odpowiednią dietę i uprawiając sport. Ocet nie jest magicznym sposobem na szybkie zrzucenie zbędnych kilogramów. Jego picie należy traktować jako środek wspomagający.
Ocet obniża stężenie cukru we krwi
Opublikowane w 2016 roku badanie przeprowadzone przez naukowców z Griffith University pokazuje, że kwas octowy, który jest głównym składnikiem octu jabłkowego, wykazuje skuteczność w obniżaniu poziomu cukru we krwi. Dominujący w occie związek polifenolowy, kwas chlorogenowy, może także być przydatny w leczeniu cukrzycy. Jednak naukowcy zaznaczają, że ocet jabłkowy może wchodzić w niekorzystne reakcje z insuliną. A więc nie jest to sposób na obniżanie poziomu cukru we krwi dla wszystkich.
Ocet jabłkowy a zdrowie: ocet korzystny na trawienie?
Ocet jabłkowy doskonale kontroluje zakwaszenie w jelitach, zmniejsza stany zapalne, a także pobudza usuwanie gazów oraz zapobiega wzdęciom. Ten produkt pomaga zachować odpowiedni poziom cholesterolu, jak również wspiera rozkładanie tłuszczy.
– Ocet jabłkowy może pomóc w pobudzeniu enzymów trawiennych, usunąć złogi z organizmu, a także oczyścić z toksyn. Pomaga też obniżyć poziom cholesterolu we krwi i wzmacnia naczynia krwionośne. Ocet jabłkowy zawiera probiotyki, które pomagają przywrócić równowagę dobrych bakterii w żołądku, a więc pomagają organizmowi lepiej trawić pokarm – mówi prof. dr hab. n. med. Halina Lach z Samodzielnego Publicznego Szpitalu Klinicznego w Lublinie.
Nie należy pić ocet osobom, cierpiącym na chorobę wrzodową żołądka i dwunastnicy, nadżerki przełyku oraz inne schorzenia, w wyniku których została uszkodzona błona śluzowa.
Ocet jabłkowy a wsparcie układu odpornościowego
Ocet jabłkowy wspiera działanie jelitowej flory bakteryjnej. Zawarte w occie jabłkowym związki bioaktywne to silne przeciwutleniacze, które są pożądane podczas walki organizmu z infekcją. Picie octu jabłkowego pomaga w walce z wirusami i bakteriami jeszcze zanim wywołają one przeziębienie.
Ma on pozytywny wpływ na układ krążenia
Ocet jabłkowy dzięki zawartości pektyny i kwasu octowego przyczynia się do regulacji poziomu cholesterolu i trójglicerydów. Ich obniżenie oraz normalizacja ciśnienia tętniczego zmniejsza ryzyko powstawania chorób układu sercowo-naczyniowego. M.in. miażdżycy naczyń krwionośnych, choroby niedokrwiennej serca, a także incydentów kardiologicznych takich jak udar czy zawał.
Ocet jabłkowy w pielęgnacji ciała
Ocet ma działanie antybakteryjne i antyseptyczne. Udowodniono, że ocet jabłkowy hamuje namnażanie bakterii chorobotwórczych, ale dopiero w stężeniach, które mogą uszkadzać komórki skóry właściwej. Zewnętrzne zastosowanie octu jabłkowego dotyczy przygotowywania okładów i płukanek, przyspieszających proces gojenia powstałych skaleczeń, a także wspomagających terapię stanów zapalnych skóry i infekcji grzybiczych. Roztwór kwasu octowego jest szczególnie skuteczny w leczeniu zapalenia ucha środkowego. Jednakże należy uważać, bo może on podrażniać skórę. Ocet idealnie nadaje się też na tonik lub naturalny dezodorant. Ocet jabłkowy wykazuje działanie także w kosmetyce. Wpływa pozytywnie na włosy i skórę. Uważa się, że jest on naturalnym i skutecznym środkiem w walce z trądzikiem i bliznami pozostałymi po nim. Ocet z jabłek pomaga również w walce z łupieżem i swędzeniem.
Ocet jabłkowy a zdrowie: jak go dawkować?
Nie wolno wypijać octu jabłkowego bezpośrednio. Najlepiej stosować łyżkę lub 2 łyżki stołowe na szklankę wody. Napój zaleca się wypijać 2 razy dziennie przed głównymi posiłkami. Czysty ocet jabłkowy ma kwaśny odczyn, co może uszkadzać szkliwo zębów. W nadmiernej ilości może również podrażnić i poparzyć jamę ustną i przełyk.
Autor: Svitlana Slyvchenko, Ann Asystent Zdrowia