Muffiny kokosowe bez cukru

Autorka: Svitlana Slyvchenko, Ann Asystent Zdrowia

Szukasz zdrowego, ale smacznego deseru, który zaspokoi Twoją słodką zachciankę? Nasze dietetyczne muffiny kokosowe są idealnym rozwiązaniem! Wypróbuj ten prosty przepis, który łączy naturalne składniki w pyszne i pożywne przekąski. Sprawdź przepis i razem z dietetyczką Anną Kałużą przygotuj muffiny kokosowe!

Nasze muffiny zawierają erytrytol jako niskokaloryczny słodzik i kokos, który jest źródłem zdrowych tłuszczów. Doskonałe na śniadanie, przekąskę do pracy lub zdrowy deser dla dzieci.

Muffiny kokosowe bez cukru

Składniki na 12 muffinek:

  • 1 i 1/4 szklanki (310 ml) mleka 2%;
  • 3 szklanki (200 g) wiórków kokosowych;
  • 1/2 szklanki (125 g) erytrytolu;
  • 1/2 szklanki (70 g) mąki owsianej;
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia;
  • 2 duże jajka, dobrze roztrzepane.

Przygotowanie:

  1. Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Wgłębienia w formie do muffinów wyłożyć papierowymi papilotkami.
  2. Wymieszać wiórki kokosowe, słodzik, mąkę i proszek do pieczenia. Powoli wlać mleko i wymieszać. Dodać roztrzepane jajka i mieszać aż składniki dobrze się połączą.
  3. Masą napełnić papilotki, dbając aby masa za każdym razem była dokładnie wymieszana. Piec na złoty kolor, przez około 15-20 minut.

Jedna muffinka zawiera około:

  • Energia: 108 kcal
  • Białko: 3,3 g
  • Tłuszcze: 7,2 g
  • Węglowodany: 7,4 g
  • Błonnik: 2,1 g

A jeśli chcesz zobaczyć, jak prosty w przygotowaniu są daktylowo-migdałowe kule mocy, zajrzyj do Anny Kałuży. TU znajdziesz przepis w wersji wideo.

Muffiny kokosowe bez cukru
Fot. Anna Kałuża

Sprawdź inne przepisy w Ann:

0 Komentarzy

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *