
Szukasz zdrowego, ale smacznego deseru, który zaspokoi Twoją słodką zachciankę? Nasze dietetyczne muffiny kokosowe są idealnym rozwiązaniem! Wypróbuj ten prosty przepis, który łączy naturalne składniki w pyszne i pożywne przekąski. Sprawdź przepis i razem z dietetyczką Anną Kałużą przygotuj muffiny kokosowe!
Nasze muffiny zawierają erytrytol jako niskokaloryczny słodzik i kokos, który jest źródłem zdrowych tłuszczów. Doskonałe na śniadanie, przekąskę do pracy lub zdrowy deser dla dzieci.
Muffiny kokosowe bez cukru
Składniki na 12 muffinek:
- 1 i 1/4 szklanki (310 ml) mleka 2%;
- 3 szklanki (200 g) wiórków kokosowych;
- 1/2 szklanki (125 g) erytrytolu;
- 1/2 szklanki (70 g) mąki owsianej;
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia;
- 2 duże jajka, dobrze roztrzepane.
Przygotowanie:
- Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Wgłębienia w formie do muffinów wyłożyć papierowymi papilotkami.
- Wymieszać wiórki kokosowe, słodzik, mąkę i proszek do pieczenia. Powoli wlać mleko i wymieszać. Dodać roztrzepane jajka i mieszać aż składniki dobrze się połączą.
- Masą napełnić papilotki, dbając aby masa za każdym razem była dokładnie wymieszana. Piec na złoty kolor, przez około 15-20 minut.
Jedna muffinka zawiera około:
- Energia: 108 kcal
- Białko: 3,3 g
- Tłuszcze: 7,2 g
- Węglowodany: 7,4 g
- Błonnik: 2,1 g
A jeśli chcesz zobaczyć, jak prosty w przygotowaniu są daktylowo-migdałowe kule mocy, zajrzyj do Anny Kałuży. TU znajdziesz przepis w wersji wideo.
