Moringa – poznaj właściwości drzewa długowieczności

Autorka: Sara Gawrońska, Ann Asystent Zdrowia

Bywa nazywana cudownym drzewem lub drzewem długowieczności. Moringa nie bez przyczyny określana jest jako super food, czyli super żywność. Dostarcza wielu cennych składników odżywczych i przypisuje się jej właściwości lecznicze. Przekonaj się, jakie wyjątkowe cechy ma ta roślina, jak możesz wykorzystać ją w swojej kuchni oraz dowiedz się, czy moringa jest dla każdego.

Moringa oleifera – wyjątkowe drzewo

Moringa olejodajna (moringa oleifera) jest nazywana drzewem długiego życia, cudownym drzewem, drzewem chrzanowym oraz drzewem długowieczności. Wszystko za sprawą jej właściwości, które znalazły zastosowanie w medycynie naturalnej, kosmetyce oraz zdrowym odżywianiu.

Moringa jest gatunkiem liściastego drzewa tropikalnego. Rośnie przede wszystkim w Azji, Afryce i Ameryce Południowej. Choć największą popularnością cieszą się zielone liście moringi, to wykorzystuje się jej wszystkie części, czyli zarówno nasiona, korę, owoce, jak i kwiaty.

Pobierz bezpłatną aplikację Ann Asystent Zdrowia i zadbaj o swoje zdrowie już dziś!

Moringa – składniki odżywcze

Moringa dostarcza wielu składników odżywczych, wpływających pozytywnie na funkcjonowanie organizmu. Jest prawdziwą bombą witamin, przede wszystkim witaminy A, C oraz E, a także witamin z grupy B. Co więcej, jest bogata również w składniki mineralne, jak wapń, potas, żelazo, mangan oraz bor. Ze względu na jej rozległe wartości odżywcze bywa nazywana naturalną multiwitaminą.

Moringa olejodajna jest także źródłem błonnika pokarmowego, który wspomaga działanie układu pokarmowego. Drzewo chrzanowe posiada też właściwości przeciwgrzybicze oraz przeciwzapalne, dzięki obecności związków przeciwutleniających.

Właściwości moringi

Na co właściwie pomaga moringa? Zważywszy na to, że moringa zawiera tak wiele składników odżywczych, jej właściwości także są bardzo liczne. Moringa korzystnie wpływa m.in. na układ odpornościowy, układ kostny, układ pokarmowy i inne. Badania naukowe pokazują, że liście moringi oraz olej moringa mają pozytywny wpływ na:

  • odporność organizmu (moringa działa przeciwgrzybiczo i antybakteryjnie, ale też łagodzi stany zapalne i usuwa wolne rodniki)
  • kondycję skóry (jako źródło antyoksydantów, moringa może pomóc spowolnić proces starzenia się, a ze względu na właściwości przeciwzapalne znacząco poprawia stan skóry)
  • zdrowie kości (ponieważ jest bogatym źródłem składników mineralnych, np. wapnia)
  • wspomaganie prawidłowej pracy mózgu (moringa poprawia funkcjonowanie układu nerwowego)
  • lipidogram (moringa ma korzystny wpływ na poziom cholesterolu)
  • gilkemię (pomaga regulować poziom cukru we krwi).

Napis moringa, obok liście, proszek z moringi i olej z moringi
fot. Dolly MJ/ Shutterstock

Herbatka, sproszkowane liście a może olej moringa – co wybrać?

Herbata z liści moringa

Napar z liści moringa ma lekko słodki smak. Jak go przygotować? Łyżeczkę suszonych liści zalewa się 200 ml wody o temperaturze 95 stopni Celsjusza. Następnie należy ją odstawić na 8 minut do zaparzenia pod przykryciem i odcedzić napar.

Sproszkowane liście

Sproszkowane liście moringi, które najłatwiej kupić w sklepach, są bardzo łatwe do użycia. Wystarczy dosypać ten zielony proszek do koktajlu lub jogurtu. Zalecana dzienna porcja do spożycia dla większości osób to 1-2 łyżeczki sproszkowanych liści dziennie.

Olej moringa

Olej moringa w kuchni powinien być stosowny na zimno, ponieważ poddanie go wysokiej temperaturze pozbawia go cennych substancji odżywczych, do których należą m.in. witamina E oraz kwasy tłuszczowe. Dlatego najlepiej dodawać go do gotowych potraw lub jako dressing do sałatek. Olej może być wykorzystywany także do pielęgnacji włosów, twarzy oraz ciała.

Moringa olejodajna w suplementach diety

Na rynku pojawiają się nieustannie nowe suplementy diety, które zawierają ekstrakty z suszonych liści drzewa długowieczności. Przed ich zastosowaniem warto sprawdzić jakość produktu, zawartość substancji aktywnych oraz jeśli to możliwe, skonsultować się z lekarzem lub dietetykiem klinicznym przed włączeniem takiej suplementacji.



Czy moringa jest dla każdego?

Mimo, że moringa posiada liczne właściwości prozdrowotne, istnieją przeciwwskazania do jej stosowania. Z suplementacji moringi zdecydowanie powinny zrezygnować kobiety w ciąży. Niestety, stosowanie drzewa długowieczności w tym stanie zwiększa ryzyko poronienia, ponieważ ekstrakt z rośliny może wywoływać skurcze macicy. Sprzeczne są również informacje, które zainteresują matki karmiące piersią. Choć część źródeł mówi, że moringa wpływa korzystnie na laktację, brakuje oficjalnych danych potwierdzających bezpieczeństwo jej stosowania w tym czasie.

Warto mieć również na uwadze, że preparaty ziołowe mogą wchodzić w interakcje z przyjmowanymi lekami. Przed włączeniem moringi do swojej diety warto najpierw skonsultować się z lekarzem i upewnić się, że w naszym przypadku nie ma przeciwwskazań do jej stosowania.

Serwis / aplikacja Ann dokłada wszelkich starań, aby treści składające się na zawartość serwisu były ścisłe i poprawne. Prezentowana treść jest dostarcza się jedynie w celach informacyjnych lub edukacyjnych. W żadnym zakresie nie zastępuje i nie może być utożsamiana z konsultacją czy poradą lekarską.

Więcej ciekawych materiałów w Ann:

0 Komentarzy

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *