
Pełnoziarnisty makaron z zielonym pesto do idealny pomysł na zdrowy obiad lub kolację. Domowa pasta z rukoli, natki pietruszki, oliwy i słonecznika jest mniej kaloryczna niż sklepowe wersje pesto. Dodatkowo jest bogata w witaminy i składniki mineralne. Przy tym nadal pozostaje pyszna i sycąca! Wideo z przygotowania tej potrawy już w czwartek o 12:00!
Gotowanie z dietetyczką w Ann: Makaron z zielonym pesto
– Jeśli brakuje Ci pomysłu na ekspresowy w przygotowaniu, tani i zdrowy obiad, koniecznie obejrzyj najnowszy odcinek Gotowania z Dietetyczką w Ann. Przygotujemy wspólnie pyszne, zdrowe zielone pesto, które będzie miało znacznie mniej kilokalorii niż to, które można kupić w sklepach – mówi Sara Gawrońska, dietetyczka.
O tym, jak odpowiednio przyrządzić makaron z zielonym pesto, dowiesz się z wideo w aplikacji Ann Asystent Zdrowia.
Cały przepis w czwartek o 12:00! Już teraz przygotuj produkty. Poniżej wszystko, czego potrzebujesz, aby przygotować makaron ze zdrowym, zielonym pesto.
Składniki na 3 porcje:
- 200 g makaronu pełnoziarnistego
- 120 g rukoli
- 30 g natki pietruszki
- 70 g nasion słonecznika
- 30 g oliwy z oliwek
- 10 g miodu
- 5 g czosnku
- szczypta soli
Rukola jest niskokaloryczna, co czyni ją doskonałym wyborem dla osób dbających o linię. 100 gramów rukoli zawiera zaledwie około 25 kalorii. Jest przy tym bogatym źródłem witaminy K, która jest niezbędna dla zdrowia kości i krzepnięcia krwi. Jest również dobrym źródłem witaminy C, która wspiera układ odpornościowy oraz witaminy A, która jest korzystna dla zdrowia oczu i skóry. Zawiera także znaczną ilość błonnika, który pomaga w regulowaniu procesów trawiennych, zapobiegając zaparciom.

Znajdź więcej ciekawych przepisów na zdrowe potrawy w Ann: