Laktoza nie tylko w mleku. W jakich produktach można ją jeszcze znaleźć?

Autorka: Wiktoria Kmiecik, Ann Asystent Zdrowia

Laktoza to nie tylko składnik mleka. Można ją znaleźć w wielu produktach spożywczych, takich jak lody, sery, czy jogurty. Osoby z nietolerancją laktozy i wrodzonym niedoborem laktazy muszą zwracać szczególną uwagę na składy spożywanej przez nich żywności. W jakich jeszcze produktach może znajdować się laktoza? Czego unikać? W tym może pomóc Baza Żywności Ann.

Mleko źródłem witamin i minerałów

Spożywanie mleka oraz innych produktów mleczarskich jest bardzo ważne dla naszego zdrowia. Znajduje się w nich mnóstwo witamin i minerałów, chociażby takich jak wapń, białko, cynk, czy żelazo.

W mleku i przetworach mlecznych znajdują się również witaminy z grupy B (głównie witamina B2) oraz rozpuszczalne w tłuszczach witaminy A, E i D, które odpowiadają za regulację wielu ważnych procesów w organizmie.

Litr mleka pokrywa całkowite dzienne zapotrzebowanie dzieci starszych i młodzieży na wapń. Co istotne, poza mlekiem, produkty mleczarskie również zawierają to, co najcenniejsze i mogą pokryć dziennie zapotrzebowanie na witaminy. Może to być: porcja jogurtu, maślanki czy kefiru lub porcja sera twarogowego albo sera żółtego.

Kilka słów o laktozie

Mleko swój słodki posmak zawdzięcza właśnie laktozie, która jest cukrem. Poza mlekiem znajduje się również w produktach mleczarskich. Do strawienia laktozy przez człowieka konieczny jest enzym znajdujący się w jelicie cienkim, który nazywa się: laktaza. W przypadku jego niedoborów lub całkowitym braku, dochodzi do zaburzeń procesów trawienia. Efektem tego są wzdęcia, ból brzucha, kolki, przelewanie, czy biegunki.

Poziom laktazy jelitowej zmienia się wraz z wiekiem. Jej największa aktywność znajduje się u niemowląt oraz małych dzieci. W wieku młodzieńczym aktywność laktazy spada, ale nie tylko wtedy. Stosowanie diety bezmlecznej również powoduje spadek aktywności tego enzymu.



Laktoza w produktach spożywczych

Poza mlekiem krowim, laktoza znajduje się również w mleku kozim i owczym. Dlatego wszystkie produkty, które są na nich bazowane, zawierają w składzie laktozę. Najwięcej tego cukru zawiera czyste mleko oraz serwatka. Mniejsza jego ilość znajduje się w napojach mlecznych, serach twarogowych i maśle. Laktozę zawierają również sery dojrzewające, jednak jej ilość jest niewielka.

Produkty mleczarskie, które zawierają laktozę:

  • różnego rodzaju jogurty, serki homogenizowane,
  • twarogi,
  • sery dojrzewające, miękkie, topione (ser mozzarella, żółty, serek brie, camembert),
  • śmietana,
  • słodkie śmietanki,
  • kefiry, maślanki, zsiadłe mleko,
  • lody,
  • bita śmietana.

Produkty mleczne, w których znajduje się laktoza
Laktoza jest obecna również w różnego rodzaju serach/fot. Shutterstock

Laktoza może znaleźć się również w słodyczach, słodkich kremach, w wędlinie a nawet w lekach.

Dlatego osoby, które nie tolerują laktozy powinny za każdym razem sprawdzać składy wszystkich kupowanych przez nich produktów.

Objawy nietolerancji laktozy

Nietolerancja laktozy wywołuje charakterystyczne objawy. Są to przede wszystkim bóle brzucha (o charakterze kurczowym), biegunka i wzdęcia jelit. Często u osób z nietolerancją laktozy pojawia się również przelewanie w brzuchu i zwiększona ilość gazów.

Czy konieczna jest całkowita rezygnacja z mleka i produktów mlecznych?

Nietolerancja laktozy u każdej osoby daje różne objaw, ponieważ wrażliwość na laktozę w spożywanych produktach jest indywidualna. U wielu chorych nie jest konieczna całkowita rezygnacja z produktów mlecznych, a jedynie ograniczenie ich spożywania oraz wybieranie takich produktów, które zawierają zmniejszoną ilość laktozy.

Skanuj etykiety i wykluczaj alergeny z diety

Osoby, u których wykryto nietolerancję laktozy lub niedobór enzymu laktazy, powinny ograniczyć spożywanie produktów mleczarskich lub całkowicie z nich zrezygnować. Zatem jakie produkty wybierać?

W tym może pomóc Baza Żywności Ann.

Baza Żywności pomocna w walce z alergią

Długie i często nieczytelne spisy składników zniechęcają do dokładnego zapoznania się z ich treścią. Dzięki nowej funkcjonalności w bezpłatnej aplikacji Ann Asystent Zdrowia zalogowani użytkownicy mogą szybko, czytelnie i bez konieczności szukania w spisie na etykiecie, poznać skład produktu i dowiedzieć się, czy w produkcie nie ma niepożądanego alergenu. Dodatkowo, w karcie produktu pojawią się informacje dotyczące wartości odżywczych.

Baza Żywności Ann

Nową funkcję aplikacji znajdziesz w kategorii Odżywianie. Po otwarciu karty bazy żywności, określamy swoje preferencje, czyli alergeny, których chcemy unikać. Później wystarczy zeskanować kod produktu lub wpisać go ręcznie. Od razu otrzymamy skład produktu i informację, czy dany alergen znajduje się w żywności.

Warto dodać, że aplikacja zapisuje nasze preferencje, więc nie trzeba ich zaznaczać za każdym razem. Po wejściu w bazę żywności zobaczymy również zeskanowane przez nas produkty. Dzięki nowej funkcjonalności unikanie niepożądanego alergenu stanie się łatwiejsze!

Pobierz już teraz bezpłatną aplikację Ann Asystent Zdrowia w Google Play i App Store

*Serwis / aplikacja Ann dokłada wszelkich starań, aby treści składające się na zawartość serwisu były ścisłe i poprawne. Prezentowana treść jest dostarczana jedynie w celach informacyjnych lub edukacyjnych. W żadnym zakresie nie zastępuje i nie może być utożsamiana z konsultacją czy poradą lekarską.

Więcej ciekawych materiałów w Ann:

0 Komentarzy

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *