
Stymuluje wydzielanie soków żołądkowych, usprawnia procesy trawienne, a także wspiera procesy krwiotwórcze. To jeszcze nie wszystkie właściwości zdrowotne kozieradki pospolitej. Jakie jeszcze działanie ma kozieradka? Jak długo należy ją stosować? Dowiedz się w Ann!
Kozieradka pospolita: co to za roślina?
Kozieradka to roślina z rodziny bobowatych. Osiąga wielkość do 60 cm i pochodzi z południowych części Azji. Obecnie kozieradka uprawiana jest na całym świecie, ale przede wszystkim w Indiach i Chinach. Surowcem, wykorzystywanym do celów farmaceutycznych, są nasiona kozieradki. W sklepach ze zdrową żywnością można spotkać to zioło również w postaci suszonych liści.
Nasiona kozieradki pospolitej są szeroko stosowane w kuchni, zwłaszcza w kuchni indyjskiej, śródziemnomorskiej i bliskowschodniej, gdzie są używane jako przyprawa lub składnik różnych potraw.
Kozieradka ma także zastosowanie w medycynie ludowej i alternatywnej ze względu na swoje potencjalne właściwości zdrowotne. Może być stosowana również jako suplement diety.
W tradycyjnej medycynie wschodniej, kozieradka jest używana do poprawy trawienia, zmniejszenia poziomu cukru we krwi, poprawy laktacji oraz w leczeniu różnych innych dolegliwości.
Nasiona kozieradki a składniki odżywcze
Około 20-30% substancji zawartych w nasionach kozieradki stanowią substancje śluzowe, w tym duże ilości galaktomannanów, które mogą ograniczać wzrost poziomu cukru we krwi po posiłku. Oprócz tego, w nasionach kozieradki można znaleźć:
- witaminy C, B6, PP, A,
- kwas foliowy,
- lecytynę i cholinę,
- tłuszcze, białka i sole mineralne,
- olejek eteryczny.
Te składniki odżywiają organizm i wspomagają funkcjonowanie wielu narządów. Dodatkowo wzmacniają układ odpornościowy, pomagając w skuteczniejszej walce z patogennymi bakteriami.
Nasiona kozieradki pospolitej na trawienie
Nasiona kozieradki są wykorzystywane jako produkt wspomagający leczenie wielu chorób, a największy wpływ mają na układ pokarmowy.
Kleik przygotowany z nasion kozieradki, podobnie jak same nasiona, korzystnie wpływa na pracę całego układu trawiennego.
Nasiona kozieradki wspierają walkę z dolegliwościami, takimi jak:
- Wzdęcia – nasiona kozieradki wspomagają wydzielanie soku żołądkowego, trzustkowego oraz śliny. Może to być korzystne dla osób borykających się z niedowagą, ponieważ spożywanie kozieradki zwiększa apetyt.
- Zaparcia – dzięki swoim właściwościom oraz wysokiej zawartości błonnika, kozieradka może pobudzać pracę jelit i zwiększać ich perystaltykę.
Kozieradka na wysoki poziom cukru
Wyciąg z kozieradki pospolitej powoduje aktywację receptora insulinowego, co prowadzi do zwiększonego wydzielania insuliny i w rezultacie zmniejszenia poziomu cukru we krwi. Preparaty zawierające kozieradkę zwiększają wychwyt glukozy i wykazują działanie hipoglikemiczne.
Z powodu właściwości hipoglikemicznych kozieradki, osoby z cukrzycą, przyjmujące leki przeciwcukrzycowe powinny być szczególnie ostrożne, gdy spożywają większe ilości tego zioła.
Kozieradka a wysoki cholesterol
Doustne spożycie nasion kozieradki prowadzi do obniżenia całkowitego stężenia cholesterolu we krwi, w tym LDL i trójglicerydów, jednocześnie zwiększając frakcję HDL, czyli tzw. „dobrego” cholesterolu. Ponadto, badania wykazały, że nasiona tej rośliny opóźniają wchłanianie związków tłuszczowych.
Niacyna, znana również jako witamina PP, będąca jednym z biologicznie aktywnych składników kozieradki, działa przeciwmiażdżycowo i wspomaga pracę układu sercowo-naczyniowego. Nie należy jednak łączyć kozieradki z lekami przeciw zakrzepowymi.
Nasiona kozieradki powiększają biust?
Choć może to brzmieć nieprawdopodobnie dla niektórych osób, kozieradka może wpłynąć na powiększenie biustu u kobiet. Jest to możliwe dzięki temu, że kozieradka wpływa na układ hormonalny kobiety. Nasiona kozieradki zawierają duże ilości fitoestrogenów roślinnych (czyli roślinny odpowiednik estrogenów), które pobudzają produkcję kolagenu. To poprawia napięcie skóry i jędrność biustu. Pamiętaj jednak, że przed stosowaniem nasion kozieradki czy oleju z tej rośliny, należy skonsultować się z lekarzem. Należy również zapoznać się z dokładnymi zasadami stosowania o które warto zapytać specjalistę lub farmaceutę.
Ponadto kozieradka jest często używana do zwiększenia produkcji mleka u kobiet karmiących piersią. Efekty można zauważyć już po pierwszym dniu spożycia nasion.
Kozieradka wykazuje silne działanie przeciwbakteryjne
Zarówno ekstrakty z nasion, jak i pędu oraz korzenia kozieradki wykazują silne działanie przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze. To antybiotyczne działanie zostało potwierdzone przez liczne badania naukowe.

Kozieradka: dawkowanie
Niewielką ilość nasion kozieradki należy parzyć przez około 15 minut pod przykryciem. Ciepły napar można spożywać kilka razy dziennie. Odwar z rośliny zaleca się gotować na wolnym ogniu przez około 30 minut. Z odwarów można przygotowywać okłady na stany zapalne skóry. Taki odwar można również wykorzystać jako wcierkę lub płukankę do włosów.
Jeśli chodzi o leki i suplementy diety zawierające kozieradkę, ważne by przyjmować je zgodnie z zaleceniami producenta.
Kozieradka: skutki uboczne
Nie ma przeciwwskazań do stosowania kozieradki pospolitej. Przyjmowanie surowca zgodnie z zaleceniami sprawia, że ryzyko wystąpienia działań niepożądanych jest minimalne. Skutkami ubocznymi spożywania kozieradki mogą być:
- przemijający ból brzucha;
- wzdęcia;
- zmiana zabarwienia moczu;
Bardzo rzadko może pojawić się także reakcja anafilaktyczna.
Kozieradka: nasiona czy kapsułki?
Kozieradka jest najczęściej sprzedawana w formie:
- nasion całych;
- nasion mielonych;
- ekstraktu z nasion (w kapsułkach).
Jeśli decydujemy się na zakup nasion, zaleca się wybieranie nasion całych zamiast mielonych. Nasiona mielone mogą szybciej tracić swoje wartości odżywcze, dlatego najlepiej jest mielić je samodzielnie tuż przed spożyciem.
W przypadku wyboru suplementu diety w postaci ekstraktu z kozieradki w kapsułkach, warto wybierać preparaty, które zawierają jak największe ilości kozieradki. Istotny jest tutaj tzw. wskaźnik DER (współczynnik ekstrakcji), który informuje nas o stosunku składników ekstraktu do surowca wyjściowego. W przypadku suplementów z kozieradką, typowy wskaźnik DER wynosi 4:1.
Warto zaznaczyć, że zawsze zaleca się konsultacja z lekarzem przed rozpoczęciem stosowania jakichkolwiek suplementów lub ziół!
* Serwis / aplikacja Ann dokłada wszelkich starań, aby treści składające się na zawartość serwisu były ścisłe i poprawne. Prezentowana treść jest dostarczana jedynie w celach informacyjnych lub edukacyjnych. W żadnym zakresie nie zastępuje i nie może być utożsamiana z konsultacją czy poradą lekarską.