Koszyk wielkanocny wielu Polaków zaopatrzony jest w najróżniejsze produkty. Co wiesz o ich zdrowotnych właściwościach i przeciwskazaniach? Jak na zdrowie wpływa bukszpan? Na co pomaga chrzan? Jak przygotować zdrowe ciasto na Wielkanoc? Czego lepiej nie wkładać do koszyczka? Sprawdź swoją wiedzę zanim usiądziesz do stołu!
Więcej quizów oraz nagród w bezpłatnej aplikacji Ann Asystent Zdrowia. Nowoczesne narzędzie medyczne do pobrania w Google Play i App Store.
Przed Tobą 10 ciekawych pytań! Powodzenia!
Zapotrzebowanie na jakie minerały może pokrywać chleb?
Chleb zawiera aminokwasy, witaminy, minerały i substancje odżywcze. W chlebie znajdują się witaminy z grupy B w tym B1, B2, niacyna, witamina E, oraz inne potrzebne do prawidłowej przemiany materii w organizmie. Chleb potrafi zaspokoić nawet 30% dziennego zapotrzebowania na miedź, cynk i żelazo.
Nie więcej niż, ile jajek tygodniowo zaleca jeść WHO?
Zgodnie z aktualną wiedzą wydaje się, że to najlepszy wzorzec białka, jakie powinniśmy spożywać. Jajko jest bogate w witaminy A, E, D, K, B2, B12, składniki mineralne – fosfor, potas, sód, wapń, żelazo, magnez, miedź, cynk, selen oraz beta-karoten i luteinę. WHO dopuszcza jedzenie ok. 10 jajek tygodniowo.
Do jakich chorób może prowadzić nadmierne jedzenie soli?
Na liście problemów zdrowotnych, związanych z nadmierną konsumpcją soli, znajduje się jednak znacznie więcej groźnych chorób czy powikłań. Eksperci WASH ostrzegają, że nadmiar soli przyczynia się również do rozwoju osteoporozy, raka żołądka, chorób nerek, w tym m.in. kamicy nerkowej, a także otyłości.
Tłuste wędliny oraz kiełbasy mogą powodować...
Kiełbasa - czy jest zdrowa? Kiełbasy cechują się wysoką zawartością tłuszczu - głównie kwasów tłuszczowych nasyconych i cholesterolu. Kiełbasy cechują się też wysoką zawartością sodu, który jest niekorzystny dla osób z nadciśnieniem tętniczym. Jednocześnie kiełbasy to źródło pełnowartościowego białka zwierzęcego.
W czym może pomóc chrzan?
W znanym nam dobrze chrzanie znajduje się wiele korzystnych składników odżywczych, a także tzw. fitochemikaliów. To szczególne związki o właściwościach przeciwutleniających. Wzmacniają one układ odpornościowy oraz stymulują aktywność i produkcję białych krwinek. Chrzan to ponadto naturalne lekarstwo na zatoki, niestrawność czy nawet na bóle kręgosłupa lub bóle reumatyczne.
Jednym ze składników zdrowego ciasta marchewkowego jest cynamon. W czym pomaga?
Cynamon przyspiesza przemianę materii, poprawia proces trawienia, a także reguluje pracę nerek. Wyciąg z kory cynamonu cejlońskiego powoduje, że nasze tkanki stają się wrażliwe na insulinę, co usprawnia proces regulacji gospodarki węglowodanowej organizmu. Pomaga również pozbyć się nadmiaru tłuszczu z organizmu.
Bukszpan zawiera alkaloidy, silnie trujące substancje. Która jego część?
Liście oraz kora bukszpanu dawniej służyły do przygotowywania wywarów, kąpieli, czy też różnego rodzaju okładów. Leczono nimi malarię, pomagały w obniżeniu gorączki, na reumatyzm, stany zapalne dróg żółciowych i moczowych, a podobno nawet na łysienie. Bukszpan stosowano także na choroby skórne, np. parch, liszaje czy opryszczkę. POD ŻADNYM POZOREM NIE WOLNO GO JEDNAK JEŚĆ!
Dlaczego warzywa strączkowe mogą być dobrym dodatkiem do posiłków wielkanocnych?
borówka zdobyła tytuł „Najlepszego owocu świata 2020 według dietetyków” - w branżowym, sześcioetapowym plebiscycie, zorganizowanym przez największy w Polsce portal dla zawodowych dietetyków - Dietetycy.org.pl. W konkursie tym specjaliści ds. żywienia oceniali w sumie 48 różnych gatunków owoców / PAP Zdrowie.
Jaką zdrową substancję zawiera w sobie pieprz?
Dzięki zawartości piperyny, pieprz zwiększa przyswajalność składników odżywczych, witamin i składników mineralnych. Zwiększa również absorpcję kurkuminy o 2000%, dzięki czemu działa odkażająco i przeciwzapalnie na organizm. Ponadto wykazano działanie przeciwbiegunkowe i immunostymulujące piperyny.
Jak można zastąpić tradycyjne barwniki do jajek w celu uniknięcia sztucznych substancji chemicznych?
Naturalne barwniki roślinne są bezpieczną alternatywą dla sztucznych barwników chemicznych i mogą być uzyskiwane z wielu produktów spożywczych
Udostępnij swój wynik
Sprawdź swoją wiedzę w innych quizach Ann: