QUIZ Ann AI: Koszyk wielkanocny a zdrowie. Sprawdź swoją wiedzę!

Koszyk wielkanocny wielu Polaków zaopatrzony jest w najróżniejsze produkty. Co wiesz o ich zdrowotnych właściwościach i przeciwskazaniach? Jak na zdrowie wpływa bukszpan? Na co pomaga chrzan? Jak przygotować zdrowe ciasto na Wielkanoc? Czego lepiej nie wkładać do koszyczka? Sprawdź swoją wiedzę zanim usiądziesz do stołu!

Więcej quizów oraz nagród w bezpłatnej aplikacji Ann Asystent Zdrowia. Nowoczesne narzędzie medyczne do pobrania w Google Play i App Store.

Przed Tobą 10 ciekawych pytań! Powodzenia!

Zapotrzebowanie na jakie minerały może pokrywać chleb?

chleb Fot. shutterstock.
Aż 30 procent dziennego zapotrzebowania na te minerały może pochodzić z chleba.
Show hint
Dobrze! Źle!

Chleb zawiera aminokwasy, witaminy, minerały i substancje odżywcze. W chlebie znajdują się witaminy z grupy B w tym B1, B2, niacyna, witamina E, oraz inne potrzebne do prawidłowej przemiany materii w organizmie. Chleb potrafi zaspokoić nawet 30% dziennego zapotrzebowania na miedź, cynk i żelazo.

Nie więcej niż, ile jajek tygodniowo zaleca jeść WHO?

jajko Fot. shutterstock.
Tyle jajek może zawierać jedno opakowanie.
Show hint
Dobrze! Źle!

Zgodnie z aktualną wiedzą wydaje się, że to najlepszy wzorzec białka, jakie powinniśmy spożywać. Jajko jest bogate w witaminy A, E, D, K, B2, B12, składniki mineralne – fosfor, potas, sód, wapń, żelazo, magnez, miedź, cynk, selen oraz beta-karoten i luteinę. WHO dopuszcza jedzenie ok. 10 jajek tygodniowo.

Do jakich chorób może prowadzić nadmierne jedzenie soli?

sól, salt Fot. shutterstock.
Niestety do wielu...
Show hint
Dobrze! Źle!

Na liście problemów zdrowotnych, związanych z nadmierną konsumpcją soli, znajduje się jednak znacznie więcej groźnych chorób czy powikłań. Eksperci WASH ostrzegają, że nadmiar soli przyczynia się również do rozwoju osteoporozy, raka żołądka, chorób nerek, w tym m.in. kamicy nerkowej, a także otyłości.

Tłuste wędliny oraz kiełbasy mogą powodować...

biała kiełbasa Fot. shutterstock.
Ta choroba wiąże się też z otyłością.
Show hint
Dobrze! Źle!

Kiełbasa - czy jest zdrowa? Kiełbasy cechują się wysoką zawartością tłuszczu - głównie kwasów tłuszczowych nasyconych i cholesterolu. Kiełbasy cechują się też wysoką zawartością sodu, który jest niekorzystny dla osób z nadciśnieniem tętniczym. Jednocześnie kiełbasy to źródło pełnowartościowego białka zwierzęcego.

W czym może pomóc chrzan?

chrzan Fot. shutterstock.
O Peggy Brown!
Show hint
Dobrze! Źle!

W znanym nam dobrze chrzanie znajduje się wiele korzystnych składników odżywczych, a także tzw. fitochemikaliów. To szczególne związki o właściwościach przeciwutleniających. Wzmacniają one układ odpornościowy oraz stymulują aktywność i produkcję białych krwinek. Chrzan to ponadto naturalne lekarstwo na zatoki, niestrawność czy nawet na bóle kręgosłupa lub bóle reumatyczne.

Jednym ze składników zdrowego ciasta marchewkowego jest cynamon. W czym pomaga?

ciasto Fot. shutterstock.
Dobrze! Źle!

Cynamon przyspiesza przemianę materii, poprawia proces trawienia, a także reguluje pracę nerek. Wyciąg z kory cynamonu cejlońskiego powoduje, że nasze tkanki stają się wrażliwe na insulinę, co usprawnia proces regulacji gospodarki węglowodanowej organizmu. Pomaga również pozbyć się nadmiaru tłuszczu z organizmu.

Bukszpan zawiera alkaloidy, silnie trujące substancje. Która jego część?

bukszpan Fot. shutterstock.
Nie wolno jeść żadnej części bukszpanu! W takim przypadku od razu należy udać się do lekarza!
Show hint
Dobrze! Źle!

Liście oraz kora bukszpanu dawniej służyły do przygotowywania wywarów, kąpieli, czy też różnego rodzaju okładów. Leczono nimi malarię, pomagały w obniżeniu gorączki, na reumatyzm, stany zapalne dróg żółciowych i moczowych, a podobno nawet na łysienie. Bukszpan stosowano także na choroby skórne, np. parch, liszaje czy opryszczkę. POD ŻADNYM POZOREM NIE WOLNO GO JEDNAK JEŚĆ!

Dlaczego warzywa strączkowe mogą być dobrym dodatkiem do posiłków wielkanocnych?

Bób posiada mnóstwo właściwości odżywczych. Jak go jeść? Fot. shutterstock.
https://www.ann-zdrowie.pl/baza-newsow/polskie-superfoods-lista/
Show hint
Dobrze! Źle!

borówka zdobyła tytuł „Najlepszego owocu świata 2020 według dietetyków” - w branżowym, sześcioetapowym plebiscycie, zorganizowanym przez największy w Polsce portal dla zawodowych dietetyków - Dietetycy.org.pl. W konkursie tym specjaliści ds. żywienia oceniali w sumie 48 różnych gatunków owoców / PAP Zdrowie.

Jaką zdrową substancję zawiera w sobie pieprz?

Fot. shutterstock.
Dobrze! Źle!

Dzięki zawartości piperyny, pieprz zwiększa przyswajalność składników odżywczych, witamin i składników mineralnych. Zwiększa również absorpcję kurkuminy o 2000%, dzięki czemu działa odkażająco i przeciwzapalnie na organizm. Ponadto wykazano działanie przeciwbiegunkowe i immunostymulujące piperyny.

Jak można zastąpić tradycyjne barwniki do jajek w celu uniknięcia sztucznych substancji chemicznych?

Cebula pokrojona na drewnianej desce Fot. shutterstock.
Dobrze! Źle!

Naturalne barwniki roślinne są bezpieczną alternatywą dla sztucznych barwników chemicznych i mogą być uzyskiwane z wielu produktów spożywczych

Koszyk wielkanocny a zdrowie. Czy wiesz, co jesz? [QUIZ ANN]
Jest całkiem nieźle!
Świetnie! Znasz kilka odpowiedzi, ale mniej niż połowę poprawnych! Czytaj częściej www.Ann-Zdrowie.pl i wzbogacaj swoją wiedzę na bieżąco!
Bardzo dobry wynik!
Znasz większość poprawnych odpowiedzi! Twoja wiedza na temat badań diagnostycznych i profilaktyki w trosce o zdrowie jest imponująca! Zostań z nami, czytaj www.ann-zdrowie.pl i dowiedz się jeszcze więcej.
Nasz ukłony! Wiesz wszystko o stole wielkanocnym!
Wow! Jesteś prawdziwym ekspertem bądź ekspertką! Wiesz naprawdę wiele na temat badań diagnostycznych i profilaktyki w trosce o zdrowie. Czytaj www.Ann-Zdrowie.pl, żeby wiedzieć jeszcze więcej!

Udostępnij swój wynik

Rozwiązuj quizy w aplikacji Ann Asystent Zdrowia! Sprawdź bezpłatnie wszystkie możliwości Ann w swoim telefonie!

Sprawdź swoją wiedzę w innych quizach Ann:

0 Komentarzy

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *