
Kalarepa to pyszne, bardzo zdrowe, ale jednocześnie niedoceniane warzywo. Posiada właściwości przeciwutleniające, przeciwzapalne, przeciwcukrzycowe oraz przeciwnowotworowe. Jakie jeszcze właściwości ma kalarepa i komu warto włączyć ją do swojej diety? Ann podpowiada!
Kalarepa: co to za warzywo?
Kalarepa, należąca do rodziny krzyżowych (Brassicaceae), najprawdopodobniej pochodzi z północnego wybrzeża Europy. To warzywo kapustne, podobnie jak brokuł, kalafior czy jarmuż. Jadalną częścią kalarepy jest bulwiasta łodyga, przypominająca wyglądem rzepę. Ceniona jest za swój smak i soczystość. Dawniej była popularnym składnikiem wielu potraw, a obecnie ponownie zyskuje na popularności.
Kalarepa: wartości odżywcze
Kalarepa jest niezwykle wartościowym warzywem. Przede wszystkim jest bogata w witaminy C, K oraz z grupy B, a także β-karoten, wapń, potas, magnez, żelazo i fosfor. Zawiera również luteinę, barwnik z grupy karotenoidów, który korzystnie wpływa na proces widzenia.
Składa się głównie z wody, białka i węglowodanów. Dostarcza minimalną ilość tłuszczów, ale jest za to doskonałym źródłem błonnika pokarmowego. Jest również warzywem niskokalorycznym, zawierającym tylko 27 kcal w 100 g.

Kalarepa: dlaczego warto jeść kalarepę?
Kalarepa posiada właściwości przeciwutleniające, przeciwzapalne, przeciwcukrzycowe oraz przeciwnowotworowe. Jako warzywo kapustne, kalarepa zawiera znaczne ilości glukozynolanów, czyli siarkowych glikozydów, które regularnie spożywane mogą chronić organizm przed rozwojem nowotworów, szczególnie tych atakujących przewód pokarmowy, takich jak rak wątroby i jelita grubego.
Dzięki obecności wielu istotnych biologicznie aktywnych składników, takich jak witamina C, miedź, polifenole, karotenoidy oraz antocyjany (obecne w odmianie fioletowej), kalarepa neutralizuje szkodliwe działanie reaktywnych form tlenu. Chroni również różne elementy komórek przed uszkodzeniem przez wolne rodniki i łagodzi stany zapalne.
Regularne spożywanie kalarepy może znacząco zmniejszyć ryzyko rozwoju wielu chorób przewlekłych, takich jak otyłość, cukrzyca typu 2, nowotwory oraz schorzenia sercowo-naczyniowe.

Czytaj także: Dieta przy wrzodach żołądka – co jeść, a czego unikać?
Surowa kalarepa: w jakiej postaci można jeść kalarepę?
Najzdrowsza i najsmaczniejsza jest kalarepa jedzona na surowo. Wiele osób lubi ją chrupać jak marchewkę bez żadnych dodatków, ale można ją także wykorzystać do przygotowania wyśmienitych surówek i sałatek. W połączeniu z innymi warzywami, ziołami, przyprawami, dressingami czy olejami tłoczonymi na zimno, kalarepa zyskuje nowe walory smakowe. Możliwości jest naprawdę mnóstwo. Kalarepę można również poddać obróbce termicznej i stworzyć z niej różnorodne dania.
Młode kalarepy są bardzo chrupiące, słodkie i soczyste, a najwięcej wartości odżywczych zachowują w formie nieprzetworzonej. Starsze warzywa są twardsze, więc można je gotować, dusić lub zapiekać, aby zmiękły i stały się słodsze.
Kalarepa jest wszechstronna kulinarnie. Można ją dodać do zupy czy zapiekanki. Pokrojona w paski, może zastąpić frytki albo być jedzona jak szparagi. Polana smacznym sosem staje się wyborną przekąską. Świetnie sprawdza się jako dodatek do leczo czy dań orientalnych. Kalarepa może być również faszerowana po wydrążeniu twardszego środka, który można nadziewać mięsem i cebulą, albo marynowana w plasterkach z cebulą i gorczycą w occie.

Czy można jeść liście kalarepy?
Co ciekawe, cała roślina jest jadalna, łącznie z liśćmi. Można z nich wycisnąć sok, wykorzystać do robienia gołąbków zamiast kapusty czy wrapów warzywnych.
Kalarepa: przeciwwskazania
Uważaj na produkty bogate w goitrogeny, takie jak kapusta, brokuły, kalafior, kalarepa i rzepa, jeśli chorujesz na niedoczynność tarczycy. Dotyczy to zwłaszcza spożywania surowej kalarepy. Gotowanie jej bez przykrycia może zmniejszyć ilość tych związków.
Jeśli zażywasz leki przeciwzakrzepowe, takie jak warfaryna czy acenokumarol, unikaj nadmiernego spożycia produktów bogatych w witaminę K, do których należy również kalarepa.
* Serwis / aplikacja Ann dokłada wszelkich starań, aby treści składające się na zawartość serwisu były ścisłe i poprawne. Prezentowana treść jest dostarczana jedynie w celach informacyjnych lub edukacyjnych. W żadnym zakresie nie zastępuje i nie może być utożsamiana z konsultacją czy poradą lekarską.