Kalafior w sosie czosnkowo – paprykowym [WIDEO]

Z kalafiora i czosnku można wyczarować przepyszne danie, które posmakuje nawet najmłodszym. Podczas kolejnego Gotowania Ann, przygotujemy kalafior al ajoarriero, czyli tradycyjne danie, które można zjeść jako przystawkę lub jako dodatek. Warzywo to gotowane w czosnku jest odpowiednie dla tych, którzy nie lubią jeść tego warzywa sote. Zobacz cały przepis i sprawdź sam, jak smakuje kalafior z sosem czosnkowo-paprykowym.

Gotowanie Ann: kalafior z sosem czosnkowo – paprykowym

Buenos Dias Amigos! Dzisiaj będziemy przyrządzać kalafiora w ognistym sosie prosto z Andaluzji – zapowiada Adrian Stojewski.

O tym, jak odpowiednio przyrządzić potrawę, dowiesz się z wideo w aplikacji Ann Asystent Zdrowia.

Poniżej wszystko, czego potrzebujesz do przygotowania hiszpańskiego dania.

Składniki na 4 porcje: 

  • 1 średni kalafior 
  • 5 ząbków czosnku 
  • 1 łyżka papryki słodkiej 
  • 1 łyżeczka papryki ostrej 
  • świeży tymianek lub świeży rozmaryn, kilka gałązek 
  • 80-100 ml oliwy 
  • 1 łyżka octu, np. jabłkowego 
  • sól .

Całe wideo, a także przepis na hiszpańskie danie, znajdziesz w bezpłatnej aplikacji Ann Asystent Zdrowia lub po zalogowaniu na stronie

Przygotowanie 

  1. Kalafiora obieramy z liści, płuczemy pod zimna wodą i dzielimy na różyczki odcinając twarde części (liście i głąb możesz wykorzystać w innym celu, np. do ugotowania zupy). 
  2. W garnku zagotowujemy dwa litry wody, a następnie dorzucamy 2 łyżeczki soli.  
  3. Do garnka wkładamy różyczki i gotujemy na średnim ogniu przez około 10-15 minut, aż kalafior będzie miękki. 
  4. W międzyczasie obieramy ząbki czosnku i kroimy je w plasterki.  
  5. Na patelni na średnim ogniu rozgrzewamy oliwę, po czym wrzucamy ząbki czosnku, aby nieco się zarumieniły i gałązkę świeżego rozmarynu lub tymianku.  
  6. Gdy czosnek zacznie zmieniać kolor, wyciągamy rozmaryn i wsypujemy paprykę – całość intensywnie mieszamy.  
  7. Następnie zdejmujemy patelnię z ognia, dodajemy odrobinę octu i trochę wody z gotowania kalafiora. 
  8. Dodajemy kalafior na patelnię i ponownie wstawiamy na ogień. Smażyć przez 1 lub 2 minuty, aby kalafior dobrze pokrył się sosem czosnkowo-paprykowym. Doprawiamy. 

Opcjonalnie: Ugotowany kalafior wykładamy bezpośrednio na talerz i polewamy mieszanką czosnkowo-paprykowową.  

Wartość odżywcza Kalorie  Masa Białko  Tłuszcz Węglowodany 
1 porcja 243 kcal 190 g 5.2 g 20.3 g 12 g 

Kalafior w sosie czosnkowo-paprykowym

Pochodzenie dania: Andaluzja, Hiszpania 

O daniu

Kalafior al ajoarriero to tradycyjne danie, które można zjeść jako przystawkę lub jako dodatek.  

Sos ajoarriero wywodzi się od poganiaczy mułów, czyli ludzi, którzy wraz ze zwierzętami przewozili towary i majątek w różne miejsca, a którzy ze względu na długoterminową pracę musieli konserwować żywność. Używano do tego celu mieszanki czosnku, ziemniaków, jajek i oliwy, a później zaczęto ją stosować jako samodzielny pokarm. Składniki te wraz z papryką składają się na oryginalny sos, typowy dla Hiszpanii, a szczególnie Andaluzji. Kalafior gotowany w czosnku to danie odpowiednie dla tych, którzy nie lubią jeść tego warzywa sote. Aromat i smak czosnku pokrywają charakterystyczny zapach kalafiora, czyniąc go smakowitym dla każdego – nawet dla dzieci.  

Ciekawostka zdrowotna: Kalafior to warzywo przyjazne dla serca dzięki związkowi roślinnemu zwanemu sulforafanem. Działając jako przeciwutleniacz, sulforafan zmniejsza uszkodzenia zapalne spowodowane stresem oksydacyjnym, procesem odgrywającym kluczową rolę w rozwoju chorób serca. W ten sposób pomaga obniżyć ciśnienie krwi. Jest również źródłem choliny, niezbędnego składnika odżywczego, który korzystnie wpływa na pamięć, nastrój i koncentrację. Warzywa krzyżowe, takie jak kalafior, mogą wspomagać ponadto zdrowie jelit, a w rezultacie poprawiać obronę organizmu przed infekcjami. 

Zobacz cały odcinek i razem z Adrianem przygotuj pyszną pastę z dyni!

To proste!

Kalafior w sosie czosnkowo-paprykowym
Kalafior w sosie czosnkowo-paprykowym/fot. Adrian Stojewski

Znajdź więcej ciekawych przepisów na zdrowe potrawy w cyklu Gotowanie Ann:

0 Komentarzy

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *