Jabłka są nie tylko smaczne. To bogactwo witamin i minerałów!

Data i czas rozpoczęcia
Liczba miejsc 5

Jedz codziennie jedno jabłko i lekarza widuj rzadko. To wolne tłumaczenie angielskiego przysłowia „An apple a day keeps the doctor away”. Jabłka to nasze dobro narodowe. Polska obfituje w wiele gatunków. Większość z nas wzbogaca nasz jadłospis właśnie w te popularne owoce. Czasami niedoceniane, są źródłem wielu składników odżywczych. Co kryją w sobie jabłka? Dlaczego warto je spożywać? Ważne odpowiedzi znajdziemy w artykule.

Jabłka przeżywają swój renesans. Jedz je na zdrowie!

Trudno sobie wyobrazić nasz codzienny jadłospis bez jabłek. Profesor dr hab. Anna Gramza-Michałowska z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu podkreśla, że w ciągu ostatnich dwudziestu lat nastąpił prawie pięćdziesięcioprocentowy wzrost produkcji jabłek. Na nowo chcemy poznawać jabłka dzięki ich właściwościom prozdrowotnym. Aż 70% spożywanych jabłek to owoce świeże. Pozostałe są przetwarzanie w wyniku produkcji na dżemy, musy, soki, a także suszone jabłka.

Różnice w smaku różnych odmian nie mają wpływu na zawartość i różnorodność składników odżywczych. A jest naprawdę ogromna! Co zawierają jabłka? Błonnik, w tym pektyny, witaminy, minerały, ale również śladowe ilości białka. W ich skład wchodzą także polifenole. Mają one działanie przeciwutleniające i antynowotworowe. Najwięcej tych związków znajdziemy w skórce owoca.

Miej zawsze zdrowie w kieszeni z aplikacją Ann Asystent Zdrowia.

Jabłka wpływają na cały nasz organizm

Dlaczego warto jeść te owoce?

  • regulują perystaltykę jelit i zapobiegają zaparciom,
  • zapobiegają nowotworom jelita grubego,
  • są niskokaloryczne,
  • obniżają ryzyko rozwoju chorób sercowo-naczyniowych, cukrzycy i otyłości,
  • wspomagają metabolizm,
  • obniżacją ciśnienie krwi,
  • zapobiegają miażdżycy, zawałom serca i udarem mózgu,
  • wzmacniają odporność organizmu dzięki witaminie C i pektynie,
  • poprawiają koloryt skóry , a także zapobiegają jej zwiotczeniu.

Jedz jabłka przez cały rok!

Są zdrowe i tanie. Są też bogate w składniki funkcjonalne. Rosną też lokalnie mamy do nich praktycznie nieograniczony dostęp o każdej porze roku. Jakie jabłka są dla nas najlepsze? To przede wszystkim spożycie świeżych, umytych, nie obranych ze skórki owoców, a także mętnych soków, nie poddanych klarowaniu, znacząco zwiększa ich efekt prozdrowotny. Dlatego warto spożywać jabłka, pod różnymi postaciami. Jabłka mogą być również spożywane w postaci świeżej, soku, czy cydru. Mogą też służyć jako świetny dodatek do produktów spożywczych. Możliwości jest wiele, ogranicza nas jedynie nasza fantazja!

Autorka: Karolina Bielawska, Wirtualny Klub Medyczny Ann na podstawie mat. Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu

Czytaj więcej w Ann:

Fot. nata_vkusidey / Adobe Free Stock
0 Komentarzy

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *