Jedz codziennie jedno jabłko i lekarza widuj rzadko. To wolne tłumaczenie angielskiego przysłowia „An apple a day keeps the doctor away”. Jabłka to nasze dobro narodowe. Polska obfituje w wiele gatunków. Większość z nas wzbogaca nasz jadłospis właśnie w te popularne owoce. Czasami niedoceniane, są źródłem wielu składników odżywczych. Co kryją w sobie jabłka? Dlaczego warto je spożywać? Ważne odpowiedzi znajdziemy w artykule.
Jabłka przeżywają swój renesans. Jedz je na zdrowie!
Trudno sobie wyobrazić nasz codzienny jadłospis bez jabłek. Profesor dr hab. Anna Gramza-Michałowska z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu podkreśla, że w ciągu ostatnich dwudziestu lat nastąpił prawie pięćdziesięcioprocentowy wzrost produkcji jabłek. Na nowo chcemy poznawać jabłka dzięki ich właściwościom prozdrowotnym. Aż 70% spożywanych jabłek to owoce świeże. Pozostałe są przetwarzanie w wyniku produkcji na dżemy, musy, soki, a także suszone jabłka.
Różnice w smaku różnych odmian nie mają wpływu na zawartość i różnorodność składników odżywczych. A jest naprawdę ogromna! Co zawierają jabłka? Błonnik, w tym pektyny, witaminy, minerały, ale również śladowe ilości białka. W ich skład wchodzą także polifenole. Mają one działanie przeciwutleniające i antynowotworowe. Najwięcej tych związków znajdziemy w skórce owoca.
Jabłka wpływają na cały nasz organizm
Dlaczego warto jeść te owoce?
- regulują perystaltykę jelit i zapobiegają zaparciom,
- zapobiegają nowotworom jelita grubego,
- są niskokaloryczne,
- obniżają ryzyko rozwoju chorób sercowo-naczyniowych, cukrzycy i otyłości,
- wspomagają metabolizm,
- obniżacją ciśnienie krwi,
- zapobiegają miażdżycy, zawałom serca i udarem mózgu,
- wzmacniają odporność organizmu dzięki witaminie C i pektynie,
- poprawiają koloryt skóry , a także zapobiegają jej zwiotczeniu.
Jedz jabłka przez cały rok!
Są zdrowe i tanie. Są też bogate w składniki funkcjonalne. Rosną też lokalnie mamy do nich praktycznie nieograniczony dostęp o każdej porze roku. Jakie jabłka są dla nas najlepsze? To przede wszystkim spożycie świeżych, umytych, nie obranych ze skórki owoców, a także mętnych soków, nie poddanych klarowaniu, znacząco zwiększa ich efekt prozdrowotny. Dlatego warto spożywać jabłka, pod różnymi postaciami. Jabłka mogą być również spożywane w postaci świeżej, soku, czy cydru. Mogą też służyć jako świetny dodatek do produktów spożywczych. Możliwości jest wiele, ogranicza nas jedynie nasza fantazja!
Autorka: Karolina Bielawska, Wirtualny Klub Medyczny Ann na podstawie mat. Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu
Czytaj więcej w Ann:
- Dieta seniora: warzywa i owoce to podstawa
- Owoce jagodowe a odporność. Co warto wiedzieć?
- To prawdziwe afrodyzjaki! Które ryby i owoce są „najpikantniejsze”?
