Jagody Acai – poznaj zdrowotne właściwości brazylijskiego owocu

Jagody Acai to pochodzące z Brazylii owoce zaliczane do grupy superfoods, czyli zdrowej żywności, bogatej w różnorodne składniki, m.in. witaminy, minerały i antyoksydanty. Jagody zyskały popularność przede wszystkim dzięki dużej liczbie przeciwutleniaczy. Zobacz, jakie jeszcze właściwości zdrowotne mają jagody acai i jak można je stosować.

Jagody acai: co to za superfood?

Owoce acai, które często są też nazywane jagody acai, pochodzą z tropikalnych lasów Ameryki Południowej. Jagody rosną na brazylijskich palmach na wysokości nawet 20 metrów. Swoim wyglądem owoce acai bardzo przypominają borówkę amerykańską, ale ich smak jest wyjątkowy. Są nieco cierpkie, ale jednocześnie łączą w sobie smak czekolady i jagody.

Jagody acai tracą swoje właściwości w ciągu 24 godzin od zerwania. / fot.Shutterstock

Świeże jagody mają bardzo krótki okres przydatności do spożycia. Uważa się, że w ciągu 24 godzin od zerwania, owoce acai tracą swoje właściwości. Właśnie z tego powodu w Polsce możemy je znaleźć jedynie w formie mrożonego purée, proszku lub soku.

Jagody acai i ich właściwości

Głównym powodem, dla którego jagody Acai znalazły się na liście superfoods, jest zawarte w nich bogactwo witamin i minerałów. Zawierają m.in. witaminy A, C, E oraz witaminy z grupy B. Ponadto są one źródłem minerałów – magnezu, wapnia, potas, fosforu, cynku i miedzi – aminokwasów, a także zdrowych kwasów tłuszczowych, które regulują poziom dobrego i złego cholesterolu.

Zawarty w ekstrakcie z acai błonnik hamuje przyswajanie szkodliwych tłuszczów oraz przyspiesza metabolizm.

Cały artykuł dostępny w bezpłatnej aplikacji oraz po zalogowaniu na stronie

Na szczególną uwagę zasługuje fakt, iż owoce Acai są skarbnicą antyoksydantów, które obniżają ryzyko zachorowania na choroby cywilizacyjne, a także opóźniają proces starzenia. Jagody Acai zawierają dużą ilość polifenoli, które są ważnym elementem codziennej diety i mają pozytywny wpływ na właściwą pracę układu krążenia.

fot.Shutterstock

Acai to lek na wszystkie dolegliwości?

Jagody Acai są znane jako świetny sposób na odchudzanie. Niski indeks glikemiczny sprzyja utrzymaniu odpowiedniej masy ciała. Wysoka zawartość błonnika powoduje, że spożywanie acai wpływa regulująco na przemianę materii i proces wypróżniania. Dzięki zawartości polifenoli, jagody acai  skutecznie oczyszczają organizm z toksyn. Ponadto pobudzają i redukują zmęczenie. Z tego powodu dość często są stosowane w napojach energetycznych.

Polifenole, które znajdują się w jagodach, wspomagają pracę całego układu krwionośnego oraz ułatwiają przepływ krwi, a co za tym idzie – zmniejszają ryzyko miażdżycy i chorób wieńcowych, jak również powstawania zatoru w naczyniach krwionośnych.

Za oknem jesień, więc warto wspomnieć o jeszcze jednym bardzo ważnym atucie owoców acai. A mianowicie o ich wpływie na odporność. Uważa się, że włączenie Acai do codziennej diety może wzmocnić odporność nawet o 20%. Wysoka zawartość wapnia, wzmacnia kości i pomaga w walce z osteoporozą. Sok z jagód acai wzmacnia naczynia włosowate. Zapobiega to uszkodzeniu naczyń krwionośnych siatkówki oka.

Owoce acai w pielęgnacji skóry

Jagody acai mają pozytywny wpływ nie tylko na zdrowie człowieka, ale także na stan skóry. Z owoców acai można stworzyć tak naprawdę każdy kosmetyk: od kremów do twarzy po żele do mycia ciała. W badaniach potwierdzono, że ekstrakt z acai jest skuteczny w redukowaniu i eliminowaniu zmarszczek. Preparaty zawierające ekstrakt acai wygładzają i nawilżają skórę. Polifenole, zawarte w jagodach acai chronią skórę przed słońcem, zanieczyszczeniami, spalinami, a także dymem tytoniowym.

fot.Shutterstock

Jagody acai a skutki uboczne

Jagody acai, jak większość produktów, spożywane w nadmiarze mogą szkodzić. Spożywanie nadmiernej ilości jagód może doprowadzić do pojawienia się problemów żołądkowych, m.in. biegunki lub wzdęcia. Ponadto owoce mogą wywołać silne reakcje alergiczne. Jeśli po spożyciu acai zauważymy u siebie wysypkę lub trudności z oddychaniem, należy koniecznie skontaktować się z lekarzem.

Autor: Svitlana Slyvchenko, Ann Asystent Zdrowia

Czytaj więcej w Ann:

0 Komentarzy

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *