Jagoda kamczacka – prawdziwy eliksir życia? 

Autorka: Svitlana Slyvchenko, Ann Asystent Zdrowia

Wykazuje potencjał jako środek antybakteryjny. Często wykorzystywana jest jako środek na dolegliwości układu pokarmowego oraz sercowo-naczyniowego. Jagoda kamczacka jest znana ze swoich wartościowych właściwości zdrowotnych i leczniczych. Jakie jeszcze ma właściwości? Dowiedz się w Ann!

Jagoda kamczacka: krzewy jagody kamczackiej

Jagoda kamczacka (łac. Lonicera caerulea) to odmiana krzewu z rodziny Lonicera, znana również jako wiciokrzew siny, suchodrzew siny czy borówka kamczacka. Pochodzi głównie z obszarów Rosji, Chin i Japonii, choć spotyka się ją także w Europie, zwłaszcza w Alpach i na terenach Skandynawii. 

Owoce tego krzewu są wydłużone, z licznymi nasionami, przyjmują kształty od owalnych do kubkowatych. Ich smak może być od słodko-kwaśnego do lekko goryczkowego, podobny do borówki amerykańskiej. 



Jagoda kamczacka jest ceniona za swoje walory zdrowotne i lecznicze. Choć w Polsce jeszcze niezbyt popularna, zyskuje na rozpoznawalności. Nadaje się zarówno do bezpośredniego spożycia, jak i do wykorzystania w przetworach. Można ją dodawać do jogurtów, ciast, dżemów czy nalewek, a także mrozić. W handlu dostępna jest najczęściej w postaci soków i suszonych jagód.

Owoce jagody kamczackiej: wartości odżywcze

Jagody kamczackie to bogate źródło wielu cennych składników odżywczych, a jednocześnie niskokaloryczny owoc. Jedna szklanka jagód (150 g) zawiera zaledwie 90 kcal oraz 21 g węglowodanów, w tym 4 g błonnika pokarmowego. 

Owoce te są również bogatym źródłem witamin i minerałów, zwłaszcza witaminy C, potasu, magnezu, miedzi, manganu oraz związków polifenolowych ogółem, jak również antocyjanów.

Fitozwiązki naturalnie obecne w jagodach kamczackich, takie jak antocyjanidyny, flawonoidy oraz kwasy fenolowe wykazują szerokie spektrum aktywności biologicznej i farmakologicznej w organizmie człowieka.

Kamczacka jagoda rosnąca na krzaku
Kamczacka jagoda jest znana ze swoich wartościowych właściwości zdrowotnych i leczniczych; Fot. weta / Shutterstock.com

Jagoda kamczacka: właściwości zdrowotne 

Jagoda kamczacka jest znana ze swoich wartościowych właściwości zdrowotnych i leczniczych. W tradycyjnej medycynie ludowej często wykorzystywana jest jako środek na dolegliwości układu pokarmowego oraz sercowo-naczyniowego. Owoce tego krzewu są powszechnie stosowane w diecie ze względu na ich korzystny wpływ na organizm – zapobiegają anemii, obniżają ciśnienie tętnicze, wspomagają trawienie oraz zmniejszają ryzyko wystąpienia miażdżycy, cukrzycy i otyłości.

Dodatkowo, jagoda kamczacka wykazuje także działanie antyseptyczne, antywirusowe i antybakteryjne.

Pobierz bezpłatną aplikację Ann Asystent Zdrowia i zadbaj o swoje zdrowie już dziś!

Jagoda kamczacka a choroby układu krążenia

W Japonii jagoda kamczacka cieszy się tak wielkim uznaniem jako źródło substancji leczniczych, że w ludowej tradycji określana jest jako eliksir życia. Jej obfitość witamin, minerałów i związków korzystnie wpływa na zdrowie. Jest szczególnie polecana osobom borykającym się z problemami sercowo-naczyniowymi. 

Oprócz obniżenia ciśnienia krwi, jagoda kamczacka pomaga w redukcji „złego” cholesterolu i stabilizuje metabolizm glukozy i lipidów, co dodatkowo zmniejsza ryzyko rozwoju cukrzycy. Regularne spożywanie jagód kamczackich znacznie zmniejsza ryzyko wystąpienia zawału serca i miażdżycy.

Jagoda kamczacka jako środek antybakteryjny

Jagoda kamczacka wykazuje potencjał jako środek antybakteryjny ze względu na obecność różnych składników bioaktywnych, takich jak antocyjanidyny, flawonoidy i kwasy fenolowe. Badania sugerują, że te związki mogą wykazywać działanie hamujące wzrost bakterii, co sugeruje potencjalne zastosowanie jagód kamczackich jako naturalnego środka wspierającego walkę z infekcjami bakteryjnymi. Jednakże, aby wykorzystać jagody kamczackie w celach antybakteryjnych, konieczne są dalsze badania naukowe potwierdzające ich skuteczność i bezpieczeństwo.

Świeże jagody kamczackiej jagody z liśćmi na tle drewnianego stołu.
Z powodu ich oryginalnego, wytrawnego smaku, jagody kamczackie są uważane przez wielu za przysmak przeznaczony tylko dla prawdziwych smakoszy; Fot. Olya Maximenko / Shutterstock.com

Owoce jagody kamczackiej, czyli polski superowoc

Z powodu ich oryginalnego, wytrawnego smaku, jagody kamczackie są uważane przez wielu za przysmak przeznaczony tylko dla prawdziwych smakoszy. Jednak szefowie kuchni, cukiernicy i producenci żywności zaczynają dostrzegać i doceniać ten owoc, wspierając jego promocję wśród polskich konsumentów. 

W tym kontekście warto od razu wymienić kilka sprawdzonych pomysłów na wykorzystanie jagód kamczackich w kuchni. Do najpopularniejszych potraw z ich udziałem, proponowanych przez znawców, należą np.: lody jagodowe, biszkopty z liofilizowaną jagodą kamczacką, sernik z chia i jagodą kamczacką oraz panna cotta z sosem z jagody kamczackiej.

Warto zacząć od najprostszego przepisu na prozdrowotne lody jagodowe:

– 400 g zamrożonych jagód kamczackich;

– 150 g sera mascarpone;

Składniki dokładnie zmiksować w blenderze. Uzyskaną masę przełożyć do rękawa cukierniczego – najlepiej wyciskać ją do foremek. Opcjonalnie można dodać słodzik. Następnie zamrozić. 

Serwis / aplikacja Ann dokłada wszelkich starań, aby treści składające się na zawartość serwisu były ścisłe i poprawne. Prezentowana treść dostarcza się jedynie w celach informacyjnych lub edukacyjnych. W żadnym zakresie nie zastępuje i nie może być utożsamiana z konsultacją czy poradą lekarską.

Więcej ciekawych materiałów w Ann:

0 Komentarzy

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *