Jabłka na zaparcia i obniżenie cholesterolu. Poznaj ich rodzaje i właściwości!

Autorka: Aleksandra Mazur, Ann Asystent Zdrowia

Szara reneta, lobo, gala, ligol, papierówka, antonówka – zapewne każdy z nas spotkał się kiedyś z nazwami odmian jabłek. Czy wiemy jednak, co się za nimi kryje? Jakie owoce sprawdzą się do pieczenia ciast, a jakie do jedzenia na surowo? Która odmiana jabłek jest najsłodsza, a która najbardziej krucha? Dlaczego warto jeść jabłka? Przeczytaj w Ann!

Jabłka to jedne z najpopularniejszych i najbardziej lubianych owoców w Polsce, które są dostępne niemal przez cały rok. Z tego powodu warto włączyć je do diety i skorzystać z ich prozdrowotnych właściwości. Jakich?

Jabłka na zdrowie

Regularne spożywanie jabłek ma m.in. pozytywny wpływ na nasz układ sercowo-naczyniowy i zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób serca. Owoce redukują również wartość zarówno cholesterolu całkowitego, jak i LDL, czyli „złego” cholesterolu. Co więcej, jabłka mogą zapobiegać rozwojowi cukrzycy typu 2 – owoce mają niski indeks glikemiczny i są polecane diabetykiem, szczególnie w wersji surowej.

Czytaj też: Czym jest indeks glikemiczny?

Dzięki wysokiej zawartości błonnika jabłka usprawniają perystaltykę jelit i warto je spożywać, jeśli zmagamy się z zaparciami. Należy też wspomnieć, że zawarte w owocach antyoksydanty mają działanie przeciwnowotworowe. Co więcej, jabłka wpływają pozytywnie także na nasz mózg, zapobiegając wystąpieniu takich schorzeń jak choroby Alzheimer czy Parkinson. Mogą nawet chronić przed rozwojem astmy.

Jabłka gala

Gala charakteryzuje się czerwonym kolorem i lekko słodkim smakiem. Jabłka są chrupiące, o kulistym kształcie i doskonale sprawdzą się jako przekąską w ciągu dnia. Można z nich również przygotowywać przetwory.

Piękne czerwone i umyte jabłka gala przygotowane do obrania ze skórki
Z jabłek gala można przygotować pyszne przetwory/fot. Shutterstock

Szara reneta

Tak jak sama nazwa wskazuje – jabłko ma szaro-oliwkowy kolor i lekko chropowatą, twardą skórkę. Szara reneta charakteryzuje się kwaśnym smakiem, dlatego najczęściej jest wybierana do pieczenia jabłecznika czy szarlotki. Z jabłka przygotowuje się również przetwory, a także cydr. Szara reneta doskonale nadaje się też do suszenia.

Lobo

Odmianą jabłka, która nie sprawdzi się do przygotowywania przetworów, jest lobo. To dorodne, okrągłe owoce deserowe, bardzo soczyste i kruche. Charakteryzują się słodko-kwaskowatym smakiem.

w Koszu piękne czerwone jabłka lobo, które są bardzo soczyste i nadają się do przetworów
Jabłka lobo/fot. Shutterstock

Ligol

Jabłka ligol mają twardą, błyszczącą skórkę i, podobnie jak lobo, słodko-kwaskowaty smak. Są bardzo soczyste i charakteryzują się zielono-czerwonym kolorem. Z jabłek można przygotowywać przetwory, a także jeść je na surowo jako przekąskę.

Papierówka

Papierówka to staropolska odmiana jabłek, którą często można spotkać w rodzimych sadach. Owoce mają jasnożółty lub jasnozielony kolor i kwaskowaty smak. Są bardzo delikatne i po uszkodzeniu szybko się psują. Idealne do przygotowywania ciast czy przetworów.

Antonówka

Antonówki są średniej wielkości i mają gładką oraz błyszczącą skórkę. Charakteryzują się jasnozielonym kolorem i lekko kwaskowatym smakiem. Antonówki są bardzo aromatyczne i często przygotowuje się z nich soki czy przetwory.

Zebrane jabłka antonówka z których zostaną przygotowane soki
Antonówka sprawdzi się do przygotowywania soków/fot. Shutterstock

Jonagold

Jabłka jonagold przywędrowały do Polski ze Stanów Zjednoczonych. Owoce są duże, soczyste i lekko słodkie. Świetnie sprawdzą się jako przekąska. Owoce jonagold nadają się także do pieczenia, gotowania, smażenia, a nawet mrożenia.

Duże jabłka jonagold na drzewie, są soczyste i lekko słodkie
Jonagold – jabłka, które można mrozić/fot. Shutterstock

Szampion

Szampion to jabłka bardzo popularne w naszym kraju i chętnie przez nas spożywane. Owoce deserowe charakteryzują się słodkim i lekko winnym smakiem. Sprawdzą się do przygotowywania przetworów, soków, a także do jedzenia na surowo.

Jabłka – jak jeść i przechowywać?

Cały artykuł dostępny w bezpłatnej aplikacji Ann Asystent Zdrowia lub po zalogowaniu na stronie

Warto wybierać owoce, które są dojrzałe, ale niezbyt miękkie. Najlepiej spożywać jabłka bez uszkodzeń, ale należy pamiętać, że nawet obite owoce nie są w żaden sposób szkodliwe dla naszego organizmu. Jeżeli chcemy w pełni cieszyć się prozdrowotnymi właściwościami jabłek, warto spożywać je ze skórką. Po zakupieniu jabłek powinniśmy wyjąć je z foliowego worka i przechowywać w chłodnych, ale suchych warunkach. Należy też pamiętać, żeby odseparować od siebie owoce uszkodzone i zdrowe. Warto również wiedzieć, że podczas obróbki termicznej tracą one sporo witamin, dlatego jeśli zależy nam przede wszystkim na prozdrowotnych ich właściwościach – spożywajmy jabłka na surowo.

Pobierz bezpłatną aplikację Ann Asystent Zdrowia i zadbaj o swoje zdrowie już dziś!

Alergia na jabłka

Należy także wspomnieć, że jabłko może być silnym alergenem. Dotyczy to zarówno surowych owoców, jak i w formie przetworów czy soków. Alergia objawia się pokrzywką, drapaniem w gardle, puchnięciem ust i powiek. Mogą pojawić się także dolegliwości ze strony układu pokarmowego takie jak biegunka czy ból brzucha. Warto wiedzieć, że u niektórych osób uczulenie na jabłka bardzo często współwystępuje z alergią na pyłki brzóz.

Serwis / aplikacja Ann dokłada wszelkich starań, aby treści składające się na zawartość serwisu były ścisłe i poprawne. Prezentowana treść jest dostarczana jedynie w celach informacyjnych lub edukacyjnych. W żadnym zakresie nie zastępuje i nie może być utożsamiana z konsultacją czy poradą lekarską.

Więcej ciekawych materiałów w Ann:

0 Komentarzy

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *