
Choroby serca, udar mózgu, schorzenia nerek to jedne z wielu konsekwencji spożywania zbyt dużej ilości soli. Warto jednak wiedzieć, że sól, a w zasadzie jej główny składnik – sód – jest niezbędna do zachowania zdrowia organizmu. Ile soli dziennie możemy spożywać? I jakie są konsekwencje zbyt małej ilości soli w diecie? Przeczytaj w Ann!
Różne rodzaje soli
Sól jest produktem, który można spotkać niemal w każdej kuchni. Z czego się składa? Sól kuchenna ma w składzie przede wszystkich chlorek sodu. Warto jednak wiedzieć, że istnieją różne rodzaje soli:
- sól morska – bardziej naturalna niż sól kuchenna, ale może zawierać śladowe ilości metali ciężkich;
- sól kamienna – mniej przetworzona sól morska
- sól himalajska – najmniej zanieczyszczona sól, charakteryzuje się różowym kolorem.

Czytaj także: Tłuszcze – dlaczego są nam potrzebne?
Kiedy sól jest szkodliwa?
Nadmierne spożycie soli niesie za sobą szereg poważnych konsekwencji. Sól ma m.in. negatywny wpływ na funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego.
–Sól może być szkodliwa, gdy spożywamy jej zbyt dużo. Nadmiar soli może prowadzić do wzrostu ciśnienia krwi, co z kolei zwiększa ryzyko wystąpienia chorób serca, udaru mózgu, a także chorób nerek. Spożywanie nadmiernej ilości soli może także przyczyniać się do zatrzymywania wody w organizmie, co może prowadzić do obrzęków – mówi w rozmowie z Ann mgr inż. Radosław Bernat, dietetyk.
Sól potrzebna dla zdrowia organizmu
Najważniejszym składnikiem każdej soli jest sód, czyli jeden z pierwiastków niezbędnych do życia człowieka. Z tego powodu sól jest bardzo ważnym elementem diety. Jednak zarówno jej nadmiar, jak i niedobór może być szkodliwy.
– Spożywanie soli jest ważne dla zachowania zdrowia organizmu. Sód jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania komórek, regulacji ciśnienia krwi oraz równowagi płynów w organizmie – wyjaśnia specjalista.
Jakie mogą być konsekwencje spożywanie zbyt małej ilości soli i niedostarczania organizmowi sodu?
–Całkowite zrezygnowanie z soli w diecie może być szkodliwe dla organizmu, ponieważ sód jest niezbędny do utrzymania odpowiedniej równowagi elektrolitowej. Niektóre ilości soli są potrzebne, aby zapewnić prawidłowe funkcjonowanie komórek i nerwów. Ważne jest jednak, aby spożywać sól w umiarkowanych ilościach i wybierać zdrowe źródła sodu, takie jak produkty mleczne, świeże warzywa i owoce, zamiast wysoko przetworzonych produktów spożywczych bogatych w sól – dodaje dietetyk.

Ile soli dziennie należy spożywać?
Dobra informacja jest taka, że wcale nie musimy rezygnować z soli. Warto jednak wiedzieć, jaka jej ilość będzie dla nas bezpieczna. Należy też wiedzieć, że w dziennym bilansie powinniśmy uwzględnić również sól zawartą w produktach spożywczych. Informacja o jej ilości znajduje się zawsze na etykiecie produktu. W sól bogate są nie tylko chipsy, paluszki czy inne słone przekąski, ale także sosy, dania instant, przetwory mięsne, sery.
–Zgodnie z zaleceniami Światowej Organizacji Zdrowia (WHO), dorośli powinni spożywać maksymalnie 5g soli dziennie, co odpowiada jednej małej łyżeczce soli. Jednak wiele osób spożywa znacznie więcej soli niż to zalecane. Musimy pamiętać, że ilość ta odnosi się również do soli już znajdującej się w produktach spożywczych np. wędlinach, serach, itp. – mówi mgr inż. Radosław Bernat.
Według danych Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej, jeśli w Polsce w ciągu 20 lat ilość spożywanej soli zmniejszyłaby się do 5 g na dobę, to o 23 procent zmniejszyłoby się ryzyko wystąpienia udarów mózgu.
Jak zachować smak potraw?
Przygotowując posiłki, warto zamienić sól na przyprawy i zioła, które zachowają smak potraw, a nawet go wzbogacą.
–Aby zachować smak potraw bez dodawania dużej ilości soli, można wykorzystać różnorodne przyprawy i zioła, takie jak pieprz, cebula, czosnek, kumin, kolendra czy oregano. Można również eksperymentować z innymi smakowymi składnikami, takimi jak sok z cytryny, octem balsamicznym lub sosami o niskiej zawartości sodu – wyjaśnia specjalista.

Ilość soli w diecie warto zmniejszać stopniowo. Dzięki temu zmiana nie będzie aż tak odczuwalna. Odczuwalna natomiast będzie poprawa stanu naszego zdrowia.
* Serwis / aplikacja Ann dokłada wszelkich starań, aby treści składające się na zawartość serwisu były ścisłe i poprawne. Prezentowana treść jest dostarczana jedynie w celach informacyjnych lub edukacyjnych. W żadnym zakresie nie zastępuje i nie może być utożsamiana z konsultacją czy poradą lekarską.
Więcej ciekawych materiałów w Ann: