
W ostatnich latach hummus stał się prawdziwą gwiazdą w kuchni. To bardzo kremowa, gęsta pasta o różnych wariantach smakowych, której bazę stanowią ciecierzyca, oliwa z oliwek, czosnek i pasta sezamowa. Nasz hummus z pieczoną marchewką przygotujemy z dodatkiem niezwykle aromatycznej mieszanki przypraw – harissy, pochodzącej z kuchni północnoafrykańskiej. Zobacz cały przepis i sprawdź sam, jak smakuje hummus z pieczoną marchewką!
Gotowanie Ann: hummus z pieczoną marchewką
– Cześć! Już w najbliższą sobotę zapraszam Was do gotowania z Ann. Tym razem przyrządzimy hummus z pieczoną marchewką i własnoręcznie zrobionymi nachosami. Bądźcie z nami, do zobaczenia! – zapowiada Adrian Stojewski.
O tym, jak odpowiednio przyrządzić potrawę, dowiesz się z wideo w aplikacji Ann Asystent Zdrowia.
Poniżej wszystko, czego potrzebujesz do przyrządzenia hummusu.
Hummus z pieczoną marchewką
Składniki na 3-4 porcje:
- 4 marchewki (około 200g)
- 200 g ugotowanej ciecierzycy (może być ze słoika)
- 2 łyżki tahini
- 1 ząbek czosnku
- sok z 1/2 cytryny
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 4-5 łyżek zimnej wody
- 1/2 łyżeczki kuminu lub 1 łyżeczka harrisy
- 1/2 łyżeczki soli
Przygotowanie
- Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.
- Marchewkę obieramy, kroimy na kilka mniejszych kawałków i układamy na blasze do pieczenia wyłożonej papierem.
- Polewamy marchewki oliwą i oprószamy solą.
- Pieczemy przez około 30 minut, aż marchewki staną się miękkie i nieco się zarumienią.
- Marchewki studzimy i blendujemy z pozostałymi składnikami: tahini, odsączoną i opłukaną ciecierzycą, obranym ząbkiem czosnku, kuminem lub harrisą oraz z sokiem z cytryny.
- Solimy, a następnie stopniowo wlewamy oliwę oraz wodę, ponownie blendując, aż uzyskamy puszysty i aksamitnie gładki hummus.
Wartość odżywcza | Kalorie | Masa | Białko | Tłuszcz | Węglowodany |
1 porcja | 190 kcal | 120 g | 5.3 g | 14.8 g | 12.2 g |
Hummus
Pochodzenie dania: Bliski Wschód, Syria
O daniu: Jeśli chodzi o zdrowe przekąski, to w ostatnich latach hummus stał się prawdziwą gwiazdą w kuchni. Hummus to bardzo kremowa, gęsta pasta o różnych wariantach smakowych, której bazę stanowią ciecierzyca, oliwa z oliwek, czosnek i pasta sezamowa. Słowo „hummus” w języku arabskim oznacza „ciecierzycę” i stąd wzięła się nazwa dipu, a sam przepis sięga XIII wieku. Naszą aksamitną pastę przygotowujemy z dodatkiem marchewki oraz niezwykle aromatycznej mieszanki przypraw – harissy, pochodzącej z kuchni północnoafrykańskiej.
Ciekawostka zdrowotna: Ze względu na imponujący profil składników odżywczych tahini wiąże się z wieloma korzyściami zdrowotnymi. Nasiona sezamu, które są głównym składnikiem tahini, mają ogromny wpływ na zdrowie serca, zmniejszając czynniki ryzyka, takie jak wysokie ciśnienie krwi, trójglicerydy i cholesterol LDL. Tahini zawiera sezamol, naturalny związek zawarty w nasionach sezamu, który ma właściwości przeciwnowotworowe oraz przeciwzapalne i antydepresyjne.
Zobacz cały odcinek i razem z Adrianem przygotuj pyszną zupę z cukinii z makaronem!
To proste!

Znajdź więcej ciekawych przepisów na zdrowe potrawy w cyklu Gotowanie Ann: