Hummus z pieczoną marchewką [WIDEO]

Gotuje: Adrian Stojewski, Ann Asystent Zdrowia

W ostatnich latach hummus stał się prawdziwą gwiazdą w kuchni. To bardzo kremowa, gęsta pasta o różnych wariantach smakowych, której bazę stanowią ciecierzyca, oliwa z oliwek, czosnek i pasta sezamowa. Nasz hummus z pieczoną marchewką przygotujemy z dodatkiem niezwykle aromatycznej mieszanki przypraw – harissy, pochodzącej z kuchni północnoafrykańskiej. Zobacz cały przepis i sprawdź sam, jak smakuje hummus z pieczoną marchewką!

Gotowanie Ann: hummus z pieczoną marchewką

– Cześć! Już w najbliższą sobotę zapraszam Was do gotowania z Ann. Tym razem przyrządzimy hummus z pieczoną marchewką i własnoręcznie zrobionymi nachosami. Bądźcie z nami, do zobaczenia! – zapowiada Adrian Stojewski.

O tym, jak odpowiednio przyrządzić potrawę, dowiesz się z wideo w aplikacji Ann Asystent Zdrowia.

Poniżej wszystko, czego potrzebujesz do przyrządzenia hummusu.

Hummus z pieczoną marchewką

Składniki na 3-4 porcje:

  • 4 marchewki (około 200g) 
  • 200 g ugotowanej ciecierzycy (może być ze słoika) 
  • 2 łyżki tahini 
  • 1 ząbek czosnku 
  • sok z 1/2 cytryny 
  • 4 łyżki oliwy z oliwek 
  • 4-5 łyżek zimnej wody 
  • 1/2 łyżeczki kuminu lub 1 łyżeczka harrisy 
  • 1/2 łyżeczki soli 

Całe wideo, a także przepis na włoskie danie, znajdziesz w bezpłatnej aplikacji Ann Asystent Zdrowia lub po zalogowaniu na stronie

Przygotowanie

  1. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.  
  2. Marchewkę obieramy, kroimy na kilka mniejszych kawałków i układamy na blasze do pieczenia wyłożonej papierem. 
  3. Polewamy marchewki oliwą i oprószamy solą. 
  4. Pieczemy przez około 30 minut, aż marchewki staną się miękkie i nieco się zarumienią.  
  5. Marchewki studzimy i blendujemy z pozostałymi składnikami: tahini, odsączoną i opłukaną ciecierzycą, obranym ząbkiem czosnku, kuminem lub harrisą oraz z sokiem z cytryny. 
  6. Solimy, a następnie stopniowo wlewamy oliwę oraz wodę, ponownie blendując, aż uzyskamy puszysty i aksamitnie gładki hummus.  

Wartość odżywcza Kalorie  Masa Białko  Tłuszcz Węglowodany 
1 porcja 190 kcal 120 g 5.3 g 14.8 g  12.2 g 

Hummus

Pochodzenie dania:  Bliski Wschód, Syria 

O daniu: Jeśli chodzi o zdrowe przekąski, to w ostatnich latach hummus stał się prawdziwą gwiazdą w kuchni. Hummus to bardzo kremowa, gęsta pasta o różnych wariantach smakowych, której bazę stanowią ciecierzyca, oliwa z oliwek, czosnek i pasta sezamowa. Słowo „hummus” w języku arabskim oznacza „ciecierzycę” i stąd wzięła się nazwa dipu, a sam przepis sięga XIII wieku. Naszą aksamitną pastę przygotowujemy z dodatkiem marchewki oraz niezwykle aromatycznej mieszanki przypraw – harissy, pochodzącej z kuchni północnoafrykańskiej. 

Ciekawostka zdrowotna: Ze względu na imponujący profil składników odżywczych tahini wiąże się z wieloma korzyściami zdrowotnymi. Nasiona sezamu, które są głównym składnikiem tahini, mają ogromny wpływ na zdrowie serca, zmniejszając czynniki ryzyka, takie jak wysokie ciśnienie krwi, trójglicerydy i cholesterol LDL. Tahini zawiera sezamol, naturalny związek zawarty w nasionach sezamu, który ma właściwości przeciwnowotworowe oraz przeciwzapalne i antydepresyjne.  

Zobacz cały odcinek i razem z Adrianem przygotuj pyszną zupę z cukinii z makaronem!

To proste!

Hummus z pieczoną marchewką
fot. Adrian Stojewski

Znajdź więcej ciekawych przepisów na zdrowe potrawy w cyklu Gotowanie Ann:

0 Komentarzy

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *