Czarna, czerwona, biała, a może zielona? Gorąca czy mrożona? A może angielska wersja z dodatkiem mleka? Herbata to obok kawy, jeden z najpopularniejszych napojów wśród Polaków. Kojarzy się z przyjemną atmosferą, kocem i książką. Jednak działa też pobudzająco dzięki zawartości teiny. W zależności od rodzaju wykazuje różne właściwości. Herbata na zdrowie? Dlaczego nie?
- Czy herbata odwadnia? Wręcz przeciwnie – nawadnia!
- Dlaczego warto pić czarną herbatę po posiłku? Zapobiega to powstawaniu kamienia nazębnego.
- Czerwona herbata najlepsza na odchudzanie? Pobudza soki trawienne.
- Co zawiera biała herbata? Jest bogactwem antyoksydantów.
Herbata odwadnia? To mit!
Wbrew temu, co się powszechnie mówi, herbata wcale nie odwadnia. Potwierdzają to wielokrotne badania. Chociaż zawiera teinę, która działa moczopędnie, nie przyczynia się do nadmiernej utraty wody z organizmu. Ilość teiny jest zbyt mała, aby wraz ze spożywaną herbatę wywołać taki efekt. Ponadto okazuje się, że herbata nawadnia podobnie jak woda. Zależy to oczywiście od gatunku i ilości herbaty, po którą sięgamy, ale też od innych płynów spożywanych w ciągu dnia.
Czarna herbata na zdrowie? Bogactwo polifenoli
Herbata czarna to numer jeden wśród wszystkich gatunków tego napoju na świecie. W jaki sposób jest przygotowywana? Do jej produkcji wykorzystuje się zarówno liście, jak i pęczki, a także łodygi. Zwiędnięte liście ulegają fermentacji. Następnie są poddawane fermentacji, suszeniu, a na końcu cięte w poprzek. Jakie właściwości prozdrowotne wykazuje?
- jest bogactwem polifenoli (substancje, które mają działanie antynowotworowe), głównie teaflawiny i tearubigniny;
- spiera funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego,
- obniża poziom złego cholesterolu LDL,
- zawartość teiny działa pobudzająco,
- wzmacnia naczynia krwionośne.
Warto wypić czarną herbatę zaraz po posiłku. W ten sposób zapobiegamy powstawaniu kamienia nazębnego, ale również ułatwiamy trawienie.
Czerwona herbata sprzymierzeńcem odchudzania
Jest znana również pod nazwą pu-erh. Czym różni się od czarnej herbaty? Czerwoną poddaje się dodatkowej fermentacji. Sprzyja gubieniu zbędnych kilogramów dzięki pobudzaniu soków trawiennych. Jakie jeszcze ma zalety?
- przyspiesza metabolizm i motorykę jelit,
- podwyższa poziom dobrego cholesterolu HDL i obniża LDL,
- bardzo korzystnie wpływa na wątrobę poprzez wzrost poziomu enzymów wątrobowych,
- chroni także zęby przed bakteriami.
Najwięcej cennych składników. Zielona herbata na zdrowie
Jako że powstaje bezpośrednio po zerwaniu liści, zawiera najwięcej korzystnych składników. Dlaczego warto ją pić?
- ma wysoką zawartość garbników, alkaloidów,
- jest bogata w witaminy z grupy B, C, E i K,
- obfituje w olejki eteryczne i mikroelementy,
- jest cennym źródłem antyoksydantów o działaniu antynowotworowym,
- przyspiesza metabolizm,
- poprawia procesy trawienne,
- pomaga w walce ze zbędnymi kilogramami,
- reguluje poziom glukozy i insuliny,
- wzmacnia zęby i kości,
- zapobiega też tworzeniu się kamieni nerkowych.
Biała herbata pełna antyoksydantów
Pod kątem zdrowotnym właściwie niczym nie różni się od zielonej herbaty. Zawiera jednak zdecydowanie najwięcej antyoksydantów. Działa też najbardziej pobudzająco ze względu na bardzo wysoką zawartość kofeiny. Sięgać po nią powinny zwłaszcza osoby odchudzające się. Badania opublikowane w czasopiśmie Nutrition and Metabolism jednoznacznie wskazują, że przyczynia się do wzrostu lipolizy (rozpadu tłuszczu), ale także blokowania adipogenezy odpowiedzialnej za powstawanie komórek tłuszczowych.
Autorka: Karolina Bielawska, Ann Asystent Zdrowia