
Grzyby są doceniane za niepowtarzalny smak i aromat. W wielu daniach polskiej kuchni stanowią jeden z ważnych składników. Ale czy poza walorami smakowymi mają jakiekolwiek wartości odżywcze? Jakie dania można przygotować z grzybów? Czy istnieją przeciwskazania do ich spożywania? Dowiedz się z Poradnika Ann!
Wbrew powszechnej opinii, grzyby wcale nie są roślinami. Czym w takim razie są? Należą do odrębnego królestwa organizmów cudzożywnych, czyli takich, które pobierają związki organiczne z otoczenia.
Bogate w białko
Grzyby charakteryzują się niską kalorycznością – według Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej mają od 50 do 70 kalorii w 100 gramach, co wynika z dużej zawartości wody. Co ciekawe, są również bogate w błonnik pokarmowy, który m.in. zapobiega zaparciom.
Grzyby charakteryzują się wysoką ilością białka, które jest jednak mniej strawne niż białko pochodzenia roślinnego. Mają niewielką zawartość tłuszczów oraz węglowodanów, a dokładna ilość makroelementów zależy od danego gatunku grzyba. Dzięki temu, a także ze względu na niską kaloryczność, ze spokojem mogą je spożywać także osoby na diecie odchudzającej oraz zmagające się z cukrzycą.
Witaminy w grzybach
Grzyby charakteryzują się również wysoką zawartością niektórych witamin, np. witamin z grupy B. Jak podaje Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej, 100 gramów pieczarek porywa 30 procent dziennego zapotrzebowania na witaminę B3, która m.in. wspiera działanie układu nerwowego. Pozostałe witaminy z grupy B biorą udział w produkcji krwi, chronią skórę i błony śluzowe, poprawiają trawienie i wzmacniają układ odpornościowy. W mniejszych ilościach znajdziemy w grzybach witaminę C, D oraz E. Grzyby w kolorze pomarańczowym mogą również zawierać witaminę A.
Grzyby a składniki mineralne
Oprócz witamin, grzyby są także bogate w składniki mineralne, wśród których znajdują się m.in. potas, magnez czy fosfor. Dzięki zawartości potasu spożywanie grzybów pomaga kontrolować wartość ciśnienia tętniczego, a nawet poprawia koncentrację. Magnez natomiast zwiększa poziom energii, redukuje stres i pozytywnie oddziałuje na cały układ nerwowy. Dodatkowo zapobiega niektórym chorobom układu sercowo-naczyniowego, a nawet łagodzi bóle głowy.
Kolejnym składnikiem mineralnym, w który bogate są grzyby, jest fosfor. Odpowiada on za mineralizację kości i zębów i – podobnie jak magnez oraz potas – korzystnie wpływa na układ nerwowy. Dodatkowo wspomaga wchłanianie m.in. witamin z grupy B.
Jak jeść grzyby?
Warto wiedzieć, że najwięcej składników odżywczych mają świeże grzyby, najlepiej spożywane w niedługim czasie po zebraniu. Oczywiście nie można zapomnieć o ich dokładnym oczyszczeniu i odpowiedniej obróbce termicznej.
Grzyby można dusić, smażyć, gotować, piec, a także suszyć. Ze względu na charakterystyczny smak i aromat, są doskonałym dodatkiem do wielu dań mięsnych i nie tylko. Warto je łączy również z produktami zbożowymi, ponieważ wtedy podniesiemy wartość odżywczą zawartego w grzybie białka. Pierogi czy makaron z grzybami to ciekawe pomysły na wykorzystanie grzybów.

Suszenie grzybów
Najlepszym sposobem na zachowanie na dłużej smaku i aromatu grzybów jest ich suszenie. Jak suszyć grzyby? Przede wszystkim należy je odpowiednio przygotować. Grzybów nie myjemy, lecz oczyszczamy za pomocą szczoteczki lub małego noża, pozbywając się np. fragmentów ziemi. Należy zwrócić uwagę, czy grzyb nie jest zgniły i czy nie ma w nim robaków. Gotowe grzyby można suszyć wykorzystując jeden z kilku sposobów:
- Suszenie nawleczonych na nitkę grzybów w nasłonecznionym i wilgotnym pomieszczeniu.
- Suszenie na gazecie lub papierze.
- Suszenie w piekarniku – grzyby należy wyłożyć na papierze do pieczenia i piec przez kilka godzin w temperaturze 50 stopni Celsjusza.
- Suszenie przy pomocy specjalnej suszarki.
Wysuszone grzyby należy umieścić w szczelnie zamkniętym pojemniku i przechowywać w zacienionym miejscu.

Przeciwskazania do jedzenia
Pomimo wielu właściwości odżywczych, grzyby nie zawsze wpływają pozytywnie na nasz organizm. Są one ciężkostrawne, dlatego osoby zmagające się z dolegliwościami układu pokarmowego, będą musiały z nich zrezygnować. Przeciwskazaniem są również choroby nerek, wątroby czy woreczka żółciowego. Należy także pamiętać, aby nie podawać grzybów dzieciom poniżej 12 roku życia. Powinniśmy też uważać na grzyby trujące, których zjedzenie może być śmiertelne w skutkach. Jeśli mamy wątpliwości, czy uzbierane grzyby są jadalne, możemy udać się do najbliższej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej, gdzie zbiór zostanie oceniony przez pracownika.
* Serwis / aplikacja Ann dokłada wszelkich starań, aby treści składające się na zawartość serwisu były ścisłe i poprawne. Prezentowana treść jest dostarczana jedynie w celach informacyjnych lub edukacyjnych. W żadnym zakresie nie zastępuje i nie może być utożsamiana z konsultacją czy poradą lekarską.
Więcej ciekawych materiałów w Ann: