Gotowanie z dietetyczką w Ann: Zdrowie na rodzinnym talerzu – Stripsy z indyka [WIDEO]

Jaki obiad przygotować dla dzieci? Warto zainspirować się potrawami, które szczególnie lubią. Chrupiące stripsy z indyka to alternatywa dla smażonych na głębokim tłuszczu nuggetsów znanych z różnych sieci fast-food. Sprawdźcie, jak łatwo można przygotować je w lżejszej i zdrowszej wersji oraz urozmaicić je pyszną surówką i sosem. Koniecznie spróbujcie tego przepisu!

Gotowanie z dietetyczką w Ann: Stripsy z indyka

Dziś przygotujemy wspólnie chrupiące stripsy z indyka z ciekawą surówką z batata i sosem. Mam nadzieję, że wypróbujecie ten przepis – zaprasza w nagraniu dietetyczka, Sara Gawrońska.

Tego, jak odpowiednio przyrządzić kąski z indyka ze wskazówkami krok po kroku, dowiesz się z wideo w aplikacji Ann Asystent Zdrowia.

Składniki na 5 porcji:  

Stripsy:

  • 400 g polędwiczek z indyka
  • 3 jajka
  • 60 g mąki ryżowej
  • 80 g płatków kukurydzianych
  • 15 g oliwy z oliwek
  • Sól, pieprz, kurkuma i chilli

Surówka z batata:

  • garść kapusty pekińskiej i/lub czerwonej kapusty
  • pół batata
  • pół awokado
  • pół pęczka kolendry lub natki pietruszki
  • sól, pieprz i sok z cytryny

Sos:

  • 80 g jogurtu naturalnego
  • 10 g miodu
  • sok z połowy limonki
  • sól, pieprz i mielone chilli

Całe wideo, a także przepis na stripsy znajdziesz w bezpłatnej aplikacji Ann Asystent Zdrowia lub po zalogowaniu na stronie

Przygotowanie:    

  1. Polędwiczkę kroimy na mniejsze, podłużne kawałki.
  2. Płatki kukurydziane przekładamy do woreczka i za pomocą wałka rozdrabniamy.
  3. Przesypujemy do miseczki rozgniecione płatki, mąkę i przyprawy.
  4. Jajka mieszamy za pomocą widelca.
  5. Rozgrzewamy patelnię i rozpoczynamy panierowanie. Każdy kawałek mięsa maczamy w masie jajecznej, a następnie dokładnie obtaczamy w panierce.
  6. Na patelnię wlewamy olej, czekamy aż się nagrzeje. Następnie na patelnię przekładamy opanierowane stripsy i smażymy na złoty kolor z obu stron.
  7. Usmażone stripsy przekładamy na ręcznik papierowy i odsączamy z nadmiaru tłuszczu.
  8. Przygotowujemy surówkę: szatkujemy kapustę, na tarce ścieramy batata i awokado, siekamy pietruszkę lub kolendrę. Wszystkie składniki mieszamy, dodajemy sól, pieprz i sok z cytryny.
  9. Przygotowujemy sos: mieszamy jogurt, miód, sok z limonki i chilli.

Smacznego!

Wartość odżywcza   Kalorie    Masa   Białko    Tłuszcz   Węglowodany   
1 porcja   300 kcal 190 g 23.2 g 10 g 29.8 g 

Ciekawostka zdrowotna: Surówki to znakomite uzupełnienie dla wielu posiłków. Warto, żeby różnorodne surowe warzywa gościły na naszych talerzach jak najczęściej. Do stripsów proponujemy zaskakujące połączenie, czyli surowe bataty, awokado i kapustę. Słodkie ziemniaki można jeść także na surowo i warto przemycić je właśnie np. do surówki. Zawierają one dużo witaminy A oraz C. Drugi składnik surówki, awokado, to bogactwo zdrowych kwasów tłuszczowych oraz witaminy E. Z kolei różnorodne kapusty przy niewielkiej zawartości kilokalorii, dostarczają wiele witaminy K, C oraz kwasu foliowego.

Stripsy z indyka, nuggetsy, przepis na nuggetsy, przepis na stripsy, przepis na obiad
Na zdj. Stripsy z indyka

W podejmowaniu decyzji żywieniowych pomoże Baza żywności w aplikacji Ann!

Wystarczy pobrać aplikację Ann Asystent Zdrowia, przejść do sekcji Odżywianie, a następnie wybrać Baza żywności. Przechodząc do skanowania, możesz albo zrobić zdjęcie kodu kreskowego znajdującego się na etykiecie, albo wprowadzić kod ręcznie.

Po zeskanowaniu aplikacja wyszukuje produkt w bazie i prezentuje jego wartości odżywcze, dzięki czemu w kilka sekund dowiesz się, ile kilokalorii zawiera produkt oraz ile jest w nim białek, węglowodanów, tłuszczów, błonnika, a ile cukru i soli. Oczywiście możesz sprawdzić także, czy produkt zawiera wybrane alergeny. To narzędzie, które znacznie ułatwi podejmowanie dobrych wyborów żywieniowych!

Zobacz cały odcinek i razem z Sarą sprawdź, jak przygotować stripsy z indyka!

To naprawdę proste!

Znajdź więcej ciekawych przepisów na zdrowe potrawy w Ann:

0 Komentarzy

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *