Jaki obiad przygotować dla dzieci? Warto zainspirować się potrawami, które szczególnie lubią. Chrupiące stripsy z indyka to alternatywa dla smażonych na głębokim tłuszczu nuggetsów znanych z różnych sieci fast-food. Sprawdźcie, jak łatwo można przygotować je w lżejszej i zdrowszej wersji oraz urozmaicić je pyszną surówką i sosem. Koniecznie spróbujcie tego przepisu!
Gotowanie z dietetyczką w Ann: Stripsy z indyka
– Dziś przygotujemy wspólnie chrupiące stripsy z indyka z ciekawą surówką z batata i sosem. Mam nadzieję, że wypróbujecie ten przepis – zaprasza w nagraniu dietetyczka, Sara Gawrońska.
Tego, jak odpowiednio przyrządzić kąski z indyka ze wskazówkami krok po kroku, dowiesz się z wideo w aplikacji Ann Asystent Zdrowia.
Składniki na 5 porcji:
Stripsy:
- 400 g polędwiczek z indyka
- 3 jajka
- 60 g mąki ryżowej
- 80 g płatków kukurydzianych
- 15 g oliwy z oliwek
- Sól, pieprz, kurkuma i chilli
Surówka z batata:
- garść kapusty pekińskiej i/lub czerwonej kapusty
- pół batata
- pół awokado
- pół pęczka kolendry lub natki pietruszki
- sól, pieprz i sok z cytryny
Sos:
- 80 g jogurtu naturalnego
- 10 g miodu
- sok z połowy limonki
- sól, pieprz i mielone chilli
Przygotowanie:
- Polędwiczkę kroimy na mniejsze, podłużne kawałki.
- Płatki kukurydziane przekładamy do woreczka i za pomocą wałka rozdrabniamy.
- Przesypujemy do miseczki rozgniecione płatki, mąkę i przyprawy.
- Jajka mieszamy za pomocą widelca.
- Rozgrzewamy patelnię i rozpoczynamy panierowanie. Każdy kawałek mięsa maczamy w masie jajecznej, a następnie dokładnie obtaczamy w panierce.
- Na patelnię wlewamy olej, czekamy aż się nagrzeje. Następnie na patelnię przekładamy opanierowane stripsy i smażymy na złoty kolor z obu stron.
- Usmażone stripsy przekładamy na ręcznik papierowy i odsączamy z nadmiaru tłuszczu.
- Przygotowujemy surówkę: szatkujemy kapustę, na tarce ścieramy batata i awokado, siekamy pietruszkę lub kolendrę. Wszystkie składniki mieszamy, dodajemy sól, pieprz i sok z cytryny.
- Przygotowujemy sos: mieszamy jogurt, miód, sok z limonki i chilli.
Smacznego!
Wartość odżywcza | Kalorie | Masa | Białko | Tłuszcz | Węglowodany |
1 porcja | 300 kcal | 190 g | 23.2 g | 10 g | 29.8 g |
Ciekawostka zdrowotna: Surówki to znakomite uzupełnienie dla wielu posiłków. Warto, żeby różnorodne surowe warzywa gościły na naszych talerzach jak najczęściej. Do stripsów proponujemy zaskakujące połączenie, czyli surowe bataty, awokado i kapustę. Słodkie ziemniaki można jeść także na surowo i warto przemycić je właśnie np. do surówki. Zawierają one dużo witaminy A oraz C. Drugi składnik surówki, awokado, to bogactwo zdrowych kwasów tłuszczowych oraz witaminy E. Z kolei różnorodne kapusty przy niewielkiej zawartości kilokalorii, dostarczają wiele witaminy K, C oraz kwasu foliowego.

W podejmowaniu decyzji żywieniowych pomoże Baza żywności w aplikacji Ann!
Wystarczy pobrać aplikację Ann Asystent Zdrowia, przejść do sekcji Odżywianie, a następnie wybrać Baza żywności. Przechodząc do skanowania, możesz albo zrobić zdjęcie kodu kreskowego znajdującego się na etykiecie, albo wprowadzić kod ręcznie.
Po zeskanowaniu aplikacja wyszukuje produkt w bazie i prezentuje jego wartości odżywcze, dzięki czemu w kilka sekund dowiesz się, ile kilokalorii zawiera produkt oraz ile jest w nim białek, węglowodanów, tłuszczów, błonnika, a ile cukru i soli. Oczywiście możesz sprawdzić także, czy produkt zawiera wybrane alergeny. To narzędzie, które znacznie ułatwi podejmowanie dobrych wyborów żywieniowych!
Zobacz cały odcinek i razem z Sarą sprawdź, jak przygotować stripsy z indyka!
To naprawdę proste!
Znajdź więcej ciekawych przepisów na zdrowe potrawy w Ann: