Muffinki jajeczne to pomysł na pyszne, zdrowe i szybkie w przygotowaniu śniadanie dla całej rodziny. Ich bazą są jajka, bogate w białko, składniki mineralne oraz witaminy a także całe mnóstwo warzyw dlatego sprawdź, jak przyrządzić je krok po kroku. Dietetyczka Sara Gawrońska pokazuje, jak w łatwy i szybki sposób przygotować to wyjątkowe danie w swojej kuchni.
Gotowanie z dietetyczką w Ann: Muffinki jajeczne
– Dzisiaj w dietetycznej kuchni Ann przygotujemy posiłek dla całej rodziny a będzie to wyjątkowy pomysł na bardzo proste i zdrowe śniadanie – rozpoczyna w nagraniu dietetyczka, Sara Gawrońska.
– Będziemy potrzebować oczywiście jajek. Pamiętajcie, że jeśli kupujecie je w sklepie, to warto wybrać te oznaczone numerem „0”, co oznacza, że jajka są z chowu ekologicznego – dodaje.
Tego, jak odpowiednio przyrządzić muffinki jajeczne ze wskazówkami krok po kroku, dowiesz się z wideo w aplikacji Ann Asystent Zdrowia.
Składniki na 3 porcje muffinek jajecznych:
- 6 jajek
- 400 g różnych warzyw (np. brokułów, papryki, marchewki)
- 60 g zielonego groszku
- 80 g sera feta
- szczypta pieprzu
- 30 g mąki pszennej
Przygotowanie muffinek jajecznych:
1. Przygotowanie zaczynamy od wybicia jajek do dużego naczynia.
2. Do jajek wrzucamy wcześniej rozmrożone lub świeże, pokrojone warzywa i dokładnie mieszamy.
3. Dodajemy groszek oraz ser i ponownie mieszamy, aż masa jajeczna dokładnie pokryje wszystkie składniki.
4. Gdy masa jest rzadka, dodajemy odrobinę mąki i mieszamy masę.
5. Doprawiamy pieprzem.
6. Przelewamy masę jajeczno-warzywną do muffinek.
7. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na około 20-25 minut.
Wartość odżywcza | Kalorie | Masa | Białko | Tłuszcz | Węglowodany |
1 porcja (2-3 muffinki) | 360 kcal | 280 g | 24 g | 22 g | 15.7 g |
Ciekawostka zdrowotna: Jajka są jednym z najbardziej wszechstronnych i wartościowych elementów naszej diety. Są one bogate w składniki odżywcze oraz stanowią doskonałe źródło białka, witamin i minerałów, poza tym zawierają wszystkie niezbędne aminokwasy, które organizm musi otrzymać z pożywieniem. Jaja są również źródłem różnych minerałów, takich jak żelazo, fosfor, cynk, selen i jod oraz witamin, głównie tych z grupy B oraz witamin A, E i K.
Jaja są również źródłem innych składników, takich jak luteina i zeaksantyna, które są korzystne dla zdrowia oczu, a także cholina, która natomiast jest ważna dla funkcji mózgu i układu nerwowego, dlatego tak ważne jest spożywanie odpowiedniej ilości jajek.

W podejmowaniu decyzji żywieniowych pomoże Baza żywności w aplikacji Ann!
Wystarczy pobrać aplikację Ann Asystent Zdrowia, przejść do sekcji Odżywianie, a następnie wybrać Baza żywności. Przechodząc do skanowania, możesz albo zrobić zdjęcie kodu kreskowego znajdującego się na etykiecie, albo wprowadzić kod ręcznie.
Po zeskanowaniu aplikacja wyszukuje produkt w bazie i prezentuje jego wartości odżywcze, dzięki czemu w kilka sekund dowiesz się, ile kilokalorii zawiera produkt oraz ile jest w nim białek, węglowodanów, tłuszczów, błonnika, a ile cukru i soli. Oczywiście możesz sprawdzić także, czy produkt zawiera wybrane alergeny. To narzędzie, które znacznie ułatwi podejmowanie dobrych wyborów żywieniowych!
Zobacz cały odcinek i razem z Sarą sprawdź, jak przygotować muffinki jajeczne!
To naprawdę proste!
Znajdź więcej ciekawych przepisów na zdrowe potrawy w Ann: