Przepis na mini pizze z batata jest prosty, a jednocześnie bardzo zdrowy. Ta pyszna, dietetyczna alternatywa dla pizzy to świetny pomysł na danie dla całej rodziny. Jak przygotować tą potrawę z użyciem słodkich ziemniaków? Wszystkie tajniki wyjawi dietetyczka, Sara Gawrońska podczas Gotowania z dietetyczką w Ann! Zapraszamy do wspólnego gotowania!
Mini pizze z batata
– Dzisiaj bierzemy na tapet rodzinne posiłki. Ugotujemy coś, co z chęcią zjedzą i dorośli i dzieci, a przy tym będzie łatwe w przygotowaniu. To jest też taka potrawa, do której wspólnego przygotowania możemy zaprosić także dzieci. One mogą samodzielnie zdecydować, co na ich mini pizzy ma się znaleźć i co z chęcią zjedzą. Więc jeśli szukacie pomysłu na to, jak zaangażować dziecko w kuchni, to jest ten przepis, który zdecydowanie temu sprzyja– podpowiada dietetyczka Sara Gawrońska.
Składniki na 2 porcje (8-10 placuszków):
- 1 mały, podłużny batat
- 1 kulka mozzarelli lub 120g tartej mozzarelli
- 4-5 łyżek sosu pomidorowego
- ulubione przyprawy (np. oregano, chilli)
- dodatki (np. fasola, kukurydza i roszponka)
- oliwa z oliwek
Przygotowanie:
- Zacznij od umycia i obrania batata. Następnie pokrój go w plasterki o grubości około 3-5 milimetrów.
- Ser zetrzyj na tarce.
- Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Papier posmaruj oliwą z oliwek.
- Na papierze ułóż krążki z batata, posmaruj je sosem pomidorowym i posyp serem.
- Na wierzchu ułóż ulubione dodatki.
- Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni ustawionego na grzanie góra-dół.
- Wyjmij po około 30 minutach i posyp roszponką lub rukolą.
Smacznego!
Wartość odżywcza | Kalorie | Masa | Białka | Tłuszcz | Węglowodany |
1 porcja (4-5 placków) | 260 kcal | 180 g | 17.8 g | 11 g | 22 g |
Ciekawostka zdrowotna: Bataty, czyli słodkie ziemniaki należą do warzyw o wielu cennych właściwościach. Przede wszystkim zawierają duże ilości beta-karotenu wpływającego m.in. na wzrok, a także witaminy C i witamin z grupy B. Dostarczysz wraz z nimi składników mineralnych, m.in. wapnia, manganu, potasu, a także fosforu i żelaza. Bataty mają średni indeks glikemiczny, dlatego w odpowiednio skomponowanym posiłku mogą być spożywane przez cukrzyków. Nie zawierają też glutenu. Zdecydowanie warto włączyć je do swojej diety. Na zdrowie!
Zobacz cały odcinek i razem z Sarą przygotuj pyszne pieczone mini pizze!
To naprawdę proste!
Znajdź więcej ciekawych przepisów na zdrowe potrawy w cyklu Gotowanie Ann: