Mini pizze z batata – pomysł na danie dla całej rodziny [WIDEO]

Autorka: Sara Gawrońska, Ann Asystent Zdrowia

Przepis na mini pizze z batata jest prosty, a jednocześnie bardzo zdrowy. Ta pyszna, dietetyczna alternatywa dla pizzy to świetny pomysł na danie dla całej rodziny. Jak przygotować tą potrawę z użyciem słodkich ziemniaków? Wszystkie tajniki wyjawi dietetyczka, Sara Gawrońska podczas Gotowania z dietetyczką w Ann! Zapraszamy do wspólnego gotowania!

Mini pizze z batata

Dzisiaj bierzemy na tapet rodzinne posiłki. Ugotujemy coś, co z chęcią zjedzą i dorośli i dzieci, a przy tym będzie łatwe w przygotowaniu. To jest też taka potrawa, do której wspólnego przygotowania możemy zaprosić także dzieci. One mogą samodzielnie zdecydować, co na ich mini pizzy ma się znaleźć i co z chęcią zjedzą. Więc jeśli szukacie pomysłu na to, jak zaangażować dziecko w kuchni, to jest ten przepis, który zdecydowanie temu sprzyja– podpowiada dietetyczka Sara Gawrońska.

Składniki na 2 porcje (8-10 placuszków):

  • 1 mały, podłużny batat
  • 1 kulka mozzarelli lub 120g tartej mozzarelli
  • 4-5 łyżek sosu pomidorowego
  • ulubione przyprawy (np. oregano, chilli)
  • dodatki (np. fasola, kukurydza i roszponka)
  • oliwa z oliwek

Mini pizze z batata, fit pizza, przepis na zdrową pizzę, przepis z batata, obiad dla dziecka, przepis dla całej rodziny
Na zdj. mini pizze z batata / fot. Sara Gawrońska

Przygotowanie:  

  1. Zacznij od umycia i obrania batata. Następnie pokrój go w plasterki o grubości około 3-5 milimetrów.
  2. Ser zetrzyj na tarce.
  3. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Papier posmaruj oliwą z oliwek.
  4. Na papierze ułóż krążki z batata, posmaruj je sosem pomidorowym i posyp serem.
  5. Na wierzchu ułóż ulubione dodatki.
  6. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni ustawionego na grzanie góra-dół.
  7. Wyjmij po około 30 minutach i posyp roszponką lub rukolą.

Smacznego!

Wartość odżywcza Kalorie  Masa  Białka  Tłuszcz Węglowodany 
1 porcja (4-5 placków)260 kcal 180 g17.8 g 11 g 22 g 

Ciekawostka zdrowotna: Bataty, czyli słodkie ziemniaki należą do warzyw o wielu cennych właściwościach. Przede wszystkim zawierają duże ilości beta-karotenu wpływającego m.in. na wzrok, a także witaminy C i witamin z grupy B. Dostarczysz wraz z nimi składników mineralnych, m.in. wapnia, manganu, potasu, a także fosforu i żelaza. Bataty mają średni indeks glikemiczny, dlatego w odpowiednio skomponowanym posiłku mogą być spożywane przez cukrzyków. Nie zawierają też glutenu. Zdecydowanie warto włączyć je do swojej diety. Na zdrowie!

Zobacz cały odcinek i razem z Sarą przygotuj pyszne pieczone mini pizze!

To naprawdę proste!

Znajdź więcej ciekawych przepisów na zdrowe potrawy w cyklu Gotowanie Ann:

0 Komentarzy

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *