Dla wszystkich miłośników słodkości, którzy jednocześnie pragną dbać o zbilansowaną dietę, mamy wyjątkowy przepis. Tym razem to nie masło ani mąka staną się głównymi składnikami pysznego deseru. Przekonaj się, jak niezwykłe i smaczne może być brownie z fasoli – niskokaloryczne, pełne błonnika i niebywale kremowe. Sprawdź nasz przepis!
Gotowanie z dietetyczką w Ann: Brownie z fasoli
– Przygotujemy razem pyszny deser, a będzie to brownie z fasoli. Do jego przygotowania będziemy potrzebować głównego składnika czyli czerwonej fasoli. Niezbędne będą także dojrzałe banany – mówi w nagraniu dietetyczka, Sara Gawrońska.
Tego, jak odpowiednio przyrządzić fit brownie z fasoli ze wskazówkami krok po kroku, dowiesz się z wideo w aplikacji Ann Asystent Zdrowia.
Składniki na 10 porcji:
- 2 puszki fasoli czerwonej
- 3 jajka
- 6 łyżek kakao
- 6 łyżek mąki (np. ryżowej)
- 40 g oleju
- 80 g erytrolu
- 2 banany
- 300 g malin mrożonych
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie:
- Fasolę dokładnie płuczemy zimną wodą i odsączamy.
- W wysokim naczyniu rozdrabniamy za pomocą blendera fasolę.
- Następnie do fasoli dodajemy wszystkie pozostałe składniki poza mąką i dokładnie miksujemy do pozbycia się grudek.
- Na koniec dodajemy mąkę do uzyskania pożądanej konsystencji.
- Gotową masę przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i posypujemy obficie owocami.
- Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 30 minut.
Smacznego!
Wartość odżywcza | Kalorie | Masa | Białko | Tłuszcz | Węglowodany |
1 porcja | 220 kcal | 150 g | 9.2 g | 7.6 g | 30.9 g |
Ciekawostka zdrowotna: Fasola to prawdziwa skarbnica wartości odżywczych. Jest bogata w białko roślinne, stanowi doskonałe źródło błonnika pokarmowego , żelaza, magnezu i witamin z grupy B. Jej niski indeks glikemiczny wspiera regulację poziomu cukru we krwi, a także sprzyja uczuciu sytości. Dodatkowo, fasola dostarcza cennych składników roślinnych, które wpływają korzystnie na układ sercowo-naczyniowy.
W podejmowaniu decyzji żywieniowych pomoże Baza żywności w aplikacji Ann!
Wystarczy pobrać aplikację Ann Asystent Zdrowia, przejść do sekcji Odżywianie, a następnie wybrać Baza żywności. Przechodząc do skanowania, możesz albo zrobić zdjęcie kodu kreskowego znajdującego się na etykiecie, albo wprowadzić kod ręcznie.
Po zeskanowaniu aplikacja wyszukuje produkt w bazie i prezentuje jego wartości odżywcze, dzięki czemu w kilka sekund dowiesz się, ile kilokalorii zawiera produkt oraz ile jest w nim białek, węglowodanów, tłuszczów, błonnika, a ile cukru i soli. Oczywiście możesz sprawdzić także, czy produkt zawiera wybrane alergeny. To narzędzie, które znacznie ułatwi podejmowanie dobrych wyborów żywieniowych!
Zobacz cały odcinek i razem z Sarą sprawdź, jak przygotować fit brownie!
To naprawdę proste!
Znajdź więcej ciekawych przepisów na zdrowe potrawy w Ann: