Gotowanie z dietetyczką w Ann: Zdrowie na rodzinnym talerzu: Brownie z fasoli [WIDEO] 

Dla wszystkich miłośników słodkości, którzy jednocześnie pragną dbać o zbilansowaną dietę, mamy wyjątkowy przepis. Tym razem to nie masło ani mąka staną się głównymi składnikami pysznego deseru. Przekonaj się, jak niezwykłe i smaczne może być brownie z fasoli – niskokaloryczne, pełne błonnika i niebywale kremowe. Sprawdź nasz przepis!

Gotowanie z dietetyczką w Ann: Brownie z fasoli

Przygotujemy razem pyszny deser, a będzie to brownie z fasoli. Do jego przygotowania będziemy potrzebować głównego składnika czyli czerwonej fasoli. Niezbędne będą także dojrzałe banany – mówi w nagraniu dietetyczka, Sara Gawrońska.

Tego, jak odpowiednio przyrządzić fit brownie z fasoli ze wskazówkami krok po kroku, dowiesz się z wideo w aplikacji Ann Asystent Zdrowia.

Składniki na 10 porcji:  

  • 2 puszki fasoli czerwonej 
  • 3 jajka 
  • 6 łyżek kakao  
  • 6 łyżek mąki (np. ryżowej) 
  • 40 g oleju  
  • 80 g erytrolu 
  • 2 banany 
  • 300 g malin mrożonych 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
Całe wideo, a także przepis na brownie znajdziesz w bezpłatnej aplikacji Ann Asystent Zdrowia lub po zalogowaniu na stronie

Przygotowanie:    

  1. Fasolę dokładnie płuczemy zimną wodą i odsączamy. 
  2. W wysokim naczyniu rozdrabniamy za pomocą blendera fasolę. 
  3. Następnie do fasoli dodajemy wszystkie pozostałe składniki poza mąką i dokładnie miksujemy do pozbycia się grudek. 
  4. Na koniec dodajemy mąkę do uzyskania pożądanej konsystencji. 
  5. Gotową masę przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i posypujemy obficie owocami. 
  6. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 30 minut. 

Smacznego!

Wartość odżywcza   Kalorie    Masa   Białko    Tłuszcz   Węglowodany   
1 porcja   220 kcal 150 g 9.2 g 7.6 g 30.9 g 

Ciekawostka zdrowotna: Fasola to prawdziwa skarbnica wartości odżywczych. Jest bogata w białko roślinne, stanowi doskonałe źródło błonnika pokarmowego , żelaza, magnezu i witamin z grupy B. Jej niski indeks glikemiczny wspiera regulację poziomu cukru we krwi, a także sprzyja uczuciu sytości. Dodatkowo, fasola dostarcza cennych składników roślinnych, które wpływają korzystnie na układ sercowo-naczyniowy.

W podejmowaniu decyzji żywieniowych pomoże Baza żywności w aplikacji Ann!

Wystarczy pobrać aplikację Ann Asystent Zdrowia, przejść do sekcji Odżywianie, a następnie wybrać Baza żywności. Przechodząc do skanowania, możesz albo zrobić zdjęcie kodu kreskowego znajdującego się na etykiecie, albo wprowadzić kod ręcznie.

Po zeskanowaniu aplikacja wyszukuje produkt w bazie i prezentuje jego wartości odżywcze, dzięki czemu w kilka sekund dowiesz się, ile kilokalorii zawiera produkt oraz ile jest w nim białek, węglowodanów, tłuszczów, błonnika, a ile cukru i soli. Oczywiście możesz sprawdzić także, czy produkt zawiera wybrane alergeny. To narzędzie, które znacznie ułatwi podejmowanie dobrych wyborów żywieniowych!

Brownie z fasoli
Brownie z fasoli / fot. S. Gawrońska
Zobacz cały odcinek i razem z Sarą sprawdź, jak przygotować fit brownie!

To naprawdę proste!

Znajdź więcej ciekawych przepisów na zdrowe potrawy w Ann:

0 Komentarzy

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *