Stripsy i nuggetsy, chociaż lubiane przez większość dzieci i dorosłych, słusznie kojarzą się z daniami typu fast-food, tłuszczem i wysoką kalorycznością. Można jednak przyrządzić je w zdrowszej odsłonie! W najbliższym odcinku Gotowania z dietetyczką wspólnie przygotujemy lżejszą wersję chrupiących stripsów z indyka. Poniżej lista potrzebnych składników!
Gotowanie z dietetyczką w Ann: Stripsy z indyka
– Jeśli chcecie poznać przepis na pyszne, chrupiące stripsy z indyka z ciekawą surówką i sosem, koniecznie obejrzyjcie najbliższy odcinek Gotowania z Dietetyczką w Ann, do zobaczenia! – zaprasza w nagraniu dietetyczka, Sara Gawrońska.
O tym, jak odpowiednio przyrządzić chrupiące kąski z indyka z sosem i surówką z batatem, dowiesz się z wideo w aplikacji Ann Asystent Zdrowia.
Cały przepis w czwartek o 12:00! Już teraz przygotuj produkty. Poniżej wszystko, czego potrzebujesz, aby przygotować ten wyjątkowy posiłek.
Składniki na 5 porcji:
Stripsy:
- 400 g polędwiczek z indyka
- 3 jajka
- 60 g mąki ryżowej
- 80 g płatków kukurydzianych
- 15 g oliwy z oliwek
- Sól, pieprz, kurkuma i chilli
Surówka z batata:
- garść kapusty pekińskiej i/lub czerwonej kapusty
- pół batata
- pół awokado
- pół pęczka kolendry lub natki pietruszki
- sól, pieprz i sok z cytryny
Sos:
- 80 g jogurtu naturalnego
- 10 g miodu
- sok z połowy limonki
- sól, pieprz i mielone chilli

Surówki to znakomite uzupełnienie dla wielu posiłków. Warto, żeby różnorodne surowe warzywa gościły na naszych talerzach jak najczęściej. Do stripsów proponujemy zaskakujące połączenie, czyli surowe bataty, awokado i kapustę. Słodkie ziemniaki można jeść także na surowo i warto przemycić je właśnie np. do surówki. Zawierają one dużo witaminy A oraz C. Drugi składnik surówki, awokado, to bogactwo zdrowych kwasów tłuszczowych oraz witaminy E. Z kolei różnorodne kapusty przy niewielkiej zawartości kilokalorii, dostarczają wiele witaminy K, C oraz kwasu foliowego.
Znajdź więcej ciekawych przepisów na zdrowe potrawy w Ann: