Gotowanie z dietetyczką w Ann: Zdrowie na rodzinnym talerzu – Stripsy z indyka [ZAPOWIEDŹ WIDEO]

Stripsy i nuggetsy, chociaż lubiane przez większość dzieci i dorosłych, słusznie kojarzą się z daniami typu fast-food, tłuszczem i wysoką kalorycznością. Można jednak przyrządzić je w zdrowszej odsłonie! W najbliższym odcinku Gotowania z dietetyczką wspólnie przygotujemy lżejszą wersję chrupiących stripsów z indyka. Poniżej lista potrzebnych składników!

Gotowanie z dietetyczką w Ann: Stripsy z indyka

Jeśli chcecie poznać przepis na pyszne, chrupiące stripsy z indyka z ciekawą surówką i sosem, koniecznie obejrzyjcie najbliższy odcinek Gotowania z Dietetyczką w Ann, do zobaczenia! – zaprasza w nagraniu dietetyczka, Sara Gawrońska.

O tym, jak odpowiednio przyrządzić chrupiące kąski z indyka z sosem i surówką z batatem, dowiesz się z wideo w aplikacji Ann Asystent Zdrowia.

Cały przepis w czwartek o 12:00! Już teraz przygotuj produkty. Poniżej wszystko, czego potrzebujesz, aby przygotować ten wyjątkowy posiłek.

Składniki na 5 porcji:  

Stripsy:

  • 400 g polędwiczek z indyka
  • 3 jajka
  • 60 g mąki ryżowej
  • 80 g płatków kukurydzianych
  • 15 g oliwy z oliwek
  • Sól, pieprz, kurkuma i chilli

Surówka z batata:

  • garść kapusty pekińskiej i/lub czerwonej kapusty
  • pół batata
  • pół awokado
  • pół pęczka kolendry lub natki pietruszki
  • sól, pieprz i sok z cytryny

Sos:

  • 80 g jogurtu naturalnego
  • 10 g miodu
  • sok z połowy limonki
  • sól, pieprz i mielone chilli

Stripsy z indyka, nuggetsy, przepis na nuggetsy, przepis na stripsy, przepis na obiad
Na zdj. Stripsy z indyka

Surówki to znakomite uzupełnienie dla wielu posiłków. Warto, żeby różnorodne surowe warzywa gościły na naszych talerzach jak najczęściej. Do stripsów proponujemy zaskakujące połączenie, czyli surowe bataty, awokado i kapustę. Słodkie ziemniaki można jeść także na surowo i warto przemycić je właśnie np. do surówki. Zawierają one dużo witaminy A oraz C. Drugi składnik surówki, awokado, to bogactwo zdrowych kwasów tłuszczowych oraz witaminy E. Z kolei różnorodne kapusty przy niewielkiej zawartości kilokalorii, dostarczają wiele witaminy K, C oraz kwasu foliowego.

Znajdź więcej ciekawych przepisów na zdrowe potrawy w Ann:

0 Komentarzy

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *