Gotowanie z dietetyczką w Ann: Dieta w otyłości – Chłodnik szpinakowo-ogórkowy [WIDEO]

Jak przygotować chłodnik? To nic trudnego! Wystarczy kefir, maślanka lub jogurt oraz warzywa. Najpopularniejszy chłodnik to ten przygotowany z buraczków, nazywany chłodnikiem litewskim. Jednak do przygotowania letniej zupy świetnie sprawdzą się także ogórki, szpinak, melon, pomidory, a nawet arbuz. Dziś prezentujemy przepis na orzeźwiający chłodnik szpinakowo-ogórkowy. Koniecznie spróbujcie!

Gotowanie z dietetyczką w Ann: Chłodnik szpinakowo-ogórkowy

Z czym kojarzy Wam się chłodnik? Zapewne większości z Was z chłodnikiem litewskim, przygotowanym z botwinki. Dziś przygotujemy zupełnie inną, świeższą wersję tej potrawy– zaprasza w nagraniu dietetyczka, Sara Gawrońska.

Tego, jak odpowiednio przyrządzić chłodnik ze wskazówkami krok po kroku, dowiesz się z wideo w aplikacji Ann Asystent Zdrowia.

Składniki na 2 porcje:  

  • 150 g świeżego szpinaku 
  • 2 ogórki gruntowe 
  • 200 g kefiru 
  • 200 g jogurtu naturalnego 
  • pęczek koperku 
  • łyżka oliwy z oliwek 
  • 3 ząbki czosnku 
Całe wideo, a także przepis na chłodnik znajdziesz w bezpłatnej aplikacji Ann Asystent Zdrowia lub po zalogowaniu na stronie

Przygotowanie:    

  1. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Smażymy na niej przeciśnięty przez praskę czosnek i dodajemy szpinak. Chwilę dusimy do zmniejszenia jego objętości, co chwilę mieszając. 
  1. Dodajemy do szpinaku kefir i jogurt naturalny, a następnie miksujemy za pomocą blendera. 
  1. Wstawiamy chłodnik do lodówki na 2-3 godziny. 
  1. Przygotowujemy dodatki: jajko gotujemy na twardo, ogórki obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach, a koperek drobno siekamy. 
  1. Wyjmujemy chłodnik z lodówki, dodajemy sól i pieprz, starte ogórki oraz połowę koperku i dokładnie mieszamy. 
  1. Przelewamy na talerz, dodajemy pokrojone na połówki jajko oraz resztę koperku. 

Smacznego!  

Wartość odżywcza   Kalorie    Masa   Białko    Tłuszcz   Węglowodany   
1 porcja   195 kcal 320 g 11 g 9.3 g 16.9 g 

Ciekawostka zdrowotna: To, co go wyróżnia szpinak na tle innych warzyw, to między innymi bogactwo witaminy K. Żeby pokryć dzienne zapotrzebowanie na ten składnik, wystarczy zjeść tylko 25 gramów szpinaku! Witamina K bierze udział w tworzeniu czynników krzepnięcia krwi – w razie ich niedoboru, dochodzi do zaburzeń krzepnięcia krwi. Poza tym, witamina K wspomaga układ sercowo-naczyniowy, wzmacniając ściany naczyń krwionośnych. Wykazuje także właściwości antybakteryjne, przeciwgrzybicze, przeciwbólowe i przeciwzapalne.

chłodnik szpinakowo-ogórkowy, przepis na chłodnik, chłodnik szpinakowy, chłodnik ogórkowy, z czego zrobić chłodnik, co jeść żeby schudnąć
Na zdj. Chłodnik szpinakowo-ogórkowy / fot. Sara Gawrońska

W podejmowaniu decyzji żywieniowych pomoże Baza żywności w aplikacji Ann!

Wystarczy pobrać aplikację Ann Asystent Zdrowia, przejść do sekcji Odżywianie, a następnie wybrać Baza żywności. Przechodząc do skanowania, możesz albo zrobić zdjęcie kodu kreskowego znajdującego się na etykiecie, albo wprowadzić kod ręcznie.

Po zeskanowaniu aplikacja wyszukuje produkt w bazie i prezentuje jego wartości odżywcze, dzięki czemu w kilka sekund dowiesz się, ile kilokalorii zawiera produkt oraz ile jest w nim białek, węglowodanów, tłuszczów, błonnika, a ile cukru i soli. Oczywiście możesz sprawdzić także, czy produkt zawiera wybrane alergeny. To narzędzie, które znacznie ułatwi podejmowanie dobrych wyborów żywieniowych!

Zobacz cały odcinek i razem z Sarą sprawdź, jak przygotować chłodnik!

To naprawdę proste!

Znajdź więcej ciekawych przepisów na zdrowe potrawy w Ann:

0 Komentarzy

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *