Pożywne, ale lekkie i zdrowe śniadanie w wersji bezglutenowej? To możliwe! Jogurtowe placuszki z nutą limonki i frużeliną wiśniową to pyszna propozycja posiłku dla osób, które ograniczają w diecie gluten, ale nie tylko! Warto ich spróbować także dla urozmaicenia codziennego menu. Przygotowanie jest banalnie proste, a ich smak i zapach zachwyca! Już dziś sprawdź, czego potrzebujesz do ich przyrządzenia.
Gotowanie z dietetyczką w Ann: Limonkowe placuszki
– Cześć, witajcie! Dzisiaj podczas Gotowania z dietetyczką w Ann przygotujemy pyszne, bezglutenowe pancakes z dodatkiem skórki limonki z frużeliną wiśniową. Do ich przygotowania potrzeba tylko 6 składników, które z łatwością znajdziesz w każdym sklepie – zapowiada dietetyczka, Sara Gawrońska.
O tym, jak odpowiednio przyrządzić placuszki, dowiesz się z wideo w aplikacji Ann Asystent Zdrowia.
Cały przepis w czwartek o 12:00! Już teraz przygotuj produkty. Poniżej wszystko, czego potrzebujesz do przygotowania bezglutenowych pancakes z dodatkiem skórki limonki z frużeliną wiśniową.
Składniki na 2 porcje:
- 1 szklanka jogurtu naturalnego
- 2 jajka
- 1 banan
- 1 szklanka mąki bezglutenowej (np. miksu ryżowej i kukurydzianej)
- pół limonki
- olej rzepakowy do smażenia
Opcjonalnie do przygotowania frużeliny:
- garść mrożonych owoców (np. wiśni)
- 1 łyżeczka ksylitolu lub innego słodzika
- 1 łyżeczka skrobi (kukurydzianej, ziemniaczanej lub z tapioki)
- kilka łyżek wody

Zobacz cały odcinek w czwartek o 12:00 i razem z dietetyczką przygotuj limonkowe placuszki!
To proste!
Znajdź więcej ciekawych przepisów na zdrowe potrawy w Ann: