Gotowanie z dietetyczką w Ann: Dieta bezglutenowa – Łagodne curry z wołowiną [WIDEO]

Massaman curry to popularne danie kuchni tajskiej. Przygotowuje się je na bazie pasty curry, mleczka kokosowego, mięsa lub jego zamiennika oraz dużej ilości warzyw. Jest to danie bezglutenowe, bardzo bogate w smaku i posiada wiele wartości odżywczych. Wszystkie tajniki wyjawi dietetyczka, Sara Gawrońska. Zapraszamy do wspólnego gotowania i wypróbowania przepisu na łagodne curry z wołowiną i ziemniakami.

Gotowanie z dietetyczką w Ann: Łagodne curry z wołowiną i ziemniakami

Dzisiaj przygotujemy razem potrawę, która pochodzi prostu z Azji. Będzie to massaman curry, które słynie z połączenia mięsa, ziemniaków oraz korzennych przypraw – rozpoczyna dietetyczka, Sara Gawrońska.

O tym, jak odpowiednio przyrządzić bezglutenową tajską potrawę, dowiesz się z wideo w aplikacji Ann Asystent Zdrowia. Poniżej znajdziesz listę wszystkich potrzebnych składników.

Składniki na 6 porcji:

  • 400g wołowiny
  • 400 ml mleczka kokosowego
  • 300 ml bulionu
  • 2 saszetki pasty massaman curry lub innej czerwonej pasty curry
  • 4 marchewki
  • 3 duże ziemniaki
  • 1 czerwona papryka
  • 2 plastry imbiru
  • 1 ząbek czosnku
  • 4 łyżki kukurydzy
  • 1 limonka
  • 3 liście limonki kaffir (opcjonalnie)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • kiełki fasoli mung (opcjonalnie)

Przygotowanie:  

Całe wideo, a także przepis na łagodne curry znajdziesz w bezpłatnej aplikacji Ann Asystent Zdrowia lub po zalogowaniu na stronie
  1. Przygotowanie zaczynamy od podsmażenia mięsa na oliwie. Gdy przestanie być różowe, przekładamy z patelni do naczynia.
  2. Następnie do garnka o szerokim dnie przekładamy pastę curry, dodajemy odrobinę mleczka kokosowego i mieszamy.
  3. Gdy pasta się rozpuści, dodajemy mięso i wlewamy bulion. Zostawiamy na około godzinę na małym ogniu.
  4. Kroimy imbir oraz czosnek. Dodajemy je do gotującego się mięsa.
  5. Kroimy pozostałe warzywa. Marchew kroimy w grube talarki, ziemniaki w sporą kostkę, a paprykę w paski.
  6. Po godzinie gotowania mięsa w bulionie, dodajemy wszystkie warzywa i pozostałe mleczko kokosowe, a następnie dokładnie mieszamy. Przykrywamy pokrywką i gotujemy ok. 40 minut, do miękkości ziemniaków.
  7. Na ok. 10 minut przed końcem gotowania dodajemy kukurydzę i liście limonki.
  8. Przekładamy na talerz, skrapiamy sokiem z limonki, a na wierzchu układamy kiełki.

Smacznego!

Jako dodatki do massaman curry doskonale sprawdzą się różne rodzaje ryżu. Szczególnie polecam wykorzystać ryż jaśminowy – instruuje dietetyczka, Sara Gawrońska, w wideo dostępnym dla użytkowników.

Wartość odżywcza Kalorie  Masa  Białka  Tłuszcz Węglowodany 
1 porcja 330 kcal 240 g17 g 22 g20.5 g 

Ciekawostka zdrowotna: Przyprawy korzenne, które są głównym składnikiem pasty massaman curry, takie jak imbir, galangal, anyż goździki posiadają liczne właściwości zdrowotne. Imbir jest znany ze swoich właściwości przeciwzapalnych, łagodzących mdłości i poprawiających trawienie. Anyż i goździki zawierają olejki eteryczne, które mają właściwości przeciwbakteryjne i przeciwzapalne. Poza tym posiadają właściwości rozgrzewające, co sprawia, że curry jest idealnym daniem obiadowym.

Zobacz cały odcinek i razem z Sarą przygotuj pyszne, łagodne curry!

To naprawdę proste!

Na zdj. łagodne curry / fot. Sara Gawrońska

Dieta bezglutenowa? Przyda się skanowanie żywności!

Żeby mieć pewność, że wykorzystane składniki na 100% są bezglutenowe, warto zapoznać się z informacjami na opakowaniu. Pomocnym narzędziem jest funkcja skanowania żywności w aplikacji Ann Asystent Zdrowia, która umożliwia poznanie składu i wartości odżywczych produktów dostępnych na sklepowych półkach. Co więcej, po zaznaczeniu alergenu, jakim jest gluten, od razu po zeskanowaniu produktu otrzymasz informację, jeśli dany produkt go zawiera.

Żeby skorzystać z tej funkcji, wystarczy pobrać aplikację Ann Asystent Zdrowia, przejść do sekcji Odżywianie, a następnie wybrać Baza żywności. Przechodząc do skanowania, możesz albo zrobić zdjęcie kodu kreskowego znajdującego się na etykiecie, albo wprowadzić kod ręcznie.

*Serwis / aplikacja Ann dokłada wszelkich starań, aby treści składające się na zawartość serwisu były ścisłe i poprawne. Prezentowana treść jest dostarczana jedynie w celach informacyjnych lub edukacyjnych. W żadnym zakresie nie zastępuje i nie może być utożsamiana z konsultacją czy poradą lekarską.

Znajdź więcej ciekawych przepisów na zdrowe potrawy w cyklu Gotowanie Ann:

0 Komentarzy

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *