Gotowanie z dietetyczką w Ann: Dieta w otyłości – Bakłażany faszerowane kaszą jaglaną i soczewicą [WIDEO]

Bakłażany można przygotować na wiele sposobów. Przepis z najnowszego odcinka Gotowania z dietetyczką w Ann przypadnie do gustu szczególnie tym, którzy lubią kaszę jaglaną, soczewicę i pomidory. To danie, które ma niewiele kilokalorii, a jest przy tym bardzo zdrowe i sycące. Sprawdź, jak przygotować bakłażany faszerowane kaszą i soczewicą i przekonaj się, że warto wypróbować ten przepis!

Gotowanie z dietetyczką w Ann: Bakłażany faszerowane kaszą jaglaną i soczewicą

Dziś przygotujemy wspólnie przepis, którego głównym bohaterem będzie oberżyna, czyli bakłażan. Koniecznie przygotujcie ze mną to danie, bo jest ono pyszne, zdrowe, a przy tym niskokaloryczne – zaprasza w nagraniu dietetyczka, Sara Gawrońska.

Tego, jak odpowiednio przyrządzić faszerowane bakłażany ze wskazówkami krok po kroku, dowiesz się z wideo w aplikacji Ann Asystent Zdrowia.

Składniki na 2 porcje:  

  • 1 duży bakłażan
  • 30 g kaszy jaglanej
  • 30 g czerwonej soczewicy
  • 10 g oliwy z oliwek
  • 150 g przecieru pomidorowego
  • 30 g parmezanu
  • czosnek granulowany, sól, pieprz, wędzona papryka
Całe wideo, a także przepis na bakłażany znajdziesz w bezpłatnej aplikacji Ann Asystent Zdrowia lub po zalogowaniu na stronie

Przygotowanie:    

  1. Bakłażany przekrawamy wzdłuż na dwie połowy. Każdą połowę kroimy wzdłuż i wszerz w kratkę.
  2. Bakłażany smarujemy olejem i posypujemy solą, a następnie przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 25 minut.
  3. W tym czasie przygotowujemy farsz. Kaszę jaglaną i soczewicę gotujemy w lekko osolonej wodzie. Następnie przepłukujemy zimną wodą i odsączamy.
  4. Na rozgrzanej patelni na oliwie podsmażamy czosnek, dodajemy kaszę jaglaną i soczewicę. Dokładnie mieszamy, dodajemy wszystkie przyprawy i przecier pomidorowy.
  5. Farsz dokładnie mieszamy i razem gotujemy około 5 minut do odparowania nadmiaru płynu.
  6. Upieczone połówki bakłażanów wyjmujemy z piekarnika i lekko spłaszczamy ich środek widelcem.
  7. Na każdą połówkę bakłażana wykładamy farsz, a następnie posypujemy startym serem.
  8. Wstawiamy do piekarnika na około 20 minut.

Smacznego!

Smacznego!

Wartość odżywcza   Kalorie    Masa   Białko    Tłuszcz   Węglowodany   
1 porcja   280 kcal 240 g 14.3 g 11 g 33.7 g 

Ciekawostka zdrowotna: Bakłażan w 90% składa się z wody. To sprawia, że niewątpliwą zaletą bakłażana jest niskokaloryczność. Porcja 100 g warzywa dostarcza niewiele ponad 20 kcal. Dlatego w diecie odchudzającej warto uwzględnić bakłażany! Co więcej, są one znakomitym źródłem wielu witamin (np. K i C), składników mineralnych (miedzi, potasu), a także błonnika pokarmowego.

W podejmowaniu decyzji żywieniowych pomoże Baza żywności w aplikacji Ann!

Wystarczy pobrać aplikację Ann Asystent Zdrowia, przejść do sekcji Odżywianie, a następnie wybrać Baza żywności. Przechodząc do skanowania, możesz albo zrobić zdjęcie kodu kreskowego znajdującego się na etykiecie, albo wprowadzić kod ręcznie.

Po zeskanowaniu aplikacja wyszukuje produkt w bazie i prezentuje jego wartości odżywcze, dzięki czemu w kilka sekund dowiesz się, ile kilokalorii zawiera produkt oraz ile jest w nim białek, węglowodanów, tłuszczów, błonnika, a ile cukru i soli. Oczywiście możesz sprawdzić także, czy produkt zawiera wybrane alergeny. To narzędzie, które znacznie ułatwi podejmowanie dobrych wyborów żywieniowych!

Faszerowane bakłażany, bakłażany faszerowane, kasza jaglana, soczewica, przepis z bakłażanem
Faszerowane bakłażany/ fot. S. Gawrońska
Zobacz cały odcinek i razem z Sarą sprawdź, jak przygotować faszerowane bakłażany!

To naprawdę proste!

Znajdź więcej ciekawych przepisów na zdrowe potrawy w Ann:

0 Komentarzy

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *