Gotowanie Ann: Tumbet mallorquín – warzywna zapiekanka na bazie papryki, bakłażana i cukinii [ZAPOWIEDŹ WIDEO]

Tumbet mallorquín to wegańska, warzywna zapiekanka, która może być daniem głównym lub dodatkiem do innej potrawy. Cukinia, bakłażan, cebula, ziemniaki, pomidory, papryka i czosnek skąpane w płynnym złocie, czyli oliwie extra virgin. To coś, czego trzeba spróbować! Już dziś sprawdź, czego potrzebujesz do przygotowania potrawy.

Gotowanie Ann: Tumbet mallorquín

Compañeros! Już w najbliższą sobotę będziemy przyrządzać danie prosto z Majorki! Będziemy przyrządzać Tumbet mallorquín – danie, które składa się z konfitowanych warzyw – zapowiada Adrian Stojewski.

O tym, jak odpowiednio przyrządzić warzywną zapiekankę na bazie papryki, bakłażana i cukinii, dowiesz się z wideo w aplikacji Ann Asystent Zdrowia.

Cały przepis w sobotę o 12:00! Już teraz przygotuj produkty. Poniżej wszystko, czego potrzebujesz do przygotowania hiszpańskiego dania.

Składniki na 5 porcji:

  • 1 średniej wielkości bakłażan
  • 1 średnia cukinia
  • 2 ziemniaki
  • 1 czerwona papryka
  • 400 g pomidorów
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 cebule
  • 2 liście laurowe
  • 0,5 l oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • odrobina mąki (pszennej/kukurydzianej)
  • szczypta oregano
  • sól morska
  • pieprz
  • łyżeczka ksylitolu

Trudno wyobrazić sobie większą bombę witaminową niż tumbet. Przyjrzyjmy się jego składnikom na początek bakłażan zawiera związki, które pozwalają zapobiegać nowotworom i chorobom zwyrodnieniowym. Numer dwa pomidory bogate w likopen, który wraz z witaminami C i A, wykazuje właściwości przeciwutleniające. Do tego cukinia, papryka, oliwa. To wegańskie danie jest pełne witamin!

Zobacz cały odcinek w sobotę o 12:00 i razem z Adrianem przygotuj Tumbet mallorquín!

To proste!

Tumbet mallorquín
Tumbet mallorquín / fot. Sergiusz Kananowicz

Znajdź więcej ciekawych przepisów na zdrowe potrawy w cyklu Gotowanie Ann:

0 Komentarzy

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *