Tumbet mallorquín to wegańska, warzywna zapiekanka, która może być daniem głównym lub dodatkiem do innej potrawy. Cukinia, bakłażan, cebula, ziemniaki, pomidory, papryka i czosnek skąpane w płynnym złocie, czyli oliwie extra virgin. To coś, czego trzeba spróbować! Już dziś sprawdź, czego potrzebujesz do przygotowania potrawy.
Gotowanie Ann: Tumbet mallorquín
– Compañeros! Już w najbliższą sobotę będziemy przyrządzać danie prosto z Majorki! Będziemy przyrządzać Tumbet mallorquín – danie, które składa się z konfitowanych warzyw – zapowiada Adrian Stojewski.
O tym, jak odpowiednio przyrządzić warzywną zapiekankę na bazie papryki, bakłażana i cukinii, dowiesz się z wideo w aplikacji Ann Asystent Zdrowia.
Cały przepis w sobotę o 12:00! Już teraz przygotuj produkty. Poniżej wszystko, czego potrzebujesz do przygotowania hiszpańskiego dania.
Składniki na 5 porcji:
- 1 średniej wielkości bakłażan
- 1 średnia cukinia
- 2 ziemniaki
- 1 czerwona papryka
- 400 g pomidorów
- 3 ząbki czosnku
- 2 cebule
- 2 liście laurowe
- 0,5 l oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
- odrobina mąki (pszennej/kukurydzianej)
- szczypta oregano
- sól morska
- pieprz
- łyżeczka ksylitolu
Trudno wyobrazić sobie większą bombę witaminową niż tumbet. Przyjrzyjmy się jego składnikom – na początek bakłażan – zawiera związki, które pozwalają zapobiegać nowotworom i chorobom zwyrodnieniowym. Numer dwa – pomidory bogate w likopen, który wraz z witaminami C i A, wykazuje właściwości przeciwutleniające. Do tego cukinia, papryka, oliwa. To wegańskie danie jest pełne witamin!
Zobacz cały odcinek w sobotę o 12:00 i razem z Adrianem przygotuj Tumbet mallorquín!
To proste!

Znajdź więcej ciekawych przepisów na zdrowe potrawy w cyklu Gotowanie Ann: