Gotowanie Ann: Skandynawia na talerzu – Kanapka z pastą buraczaną [ZAPOWIEDŹ WIDEO]

Duński sandwicz znany jest jako Smørrebrød i dosłownie oznacza „posmarowany chleb”. Często określa się go także jako „open faced sandwich”. Kanapka ta ma długą tradycję. Ilość dodatków i kombinacji jest ogromna, ale zazwyczaj każda kanapka tworzona jest z kromki ciemnego, żytniego chleba – rugbrød, który smaruje się masłem lub pastami, a na wierzch kładzie się rozmaite dodatki w postaci warzyw, mięs, ryb lub owoców morza. Już dziś sprawdź, czego potrzebujesz do przygotowania potrawy w ramach cyklu „Skandynawia na talerzu”.

Skandynawia na talerzu: Kanapka z pastą buraczaną i marynowanym śledziem

Dzień dobry, witam Cię serdecznie, nazywam się Agnieszka Jasińska, jestem kucharzem i trenerem kulinarnym, a w dzisiejszym odcinku pokażę Ci, jak przygotować duńską, a dokładnie skandynawską kanapkę, która nazywa się Smørrebrød zapowiada Agnieszka Jasińska, która w ramach cyklu „Skandynawia na talerzu” będzie przygotowywać dla Was skandynawskie potrawy.

Agnieszka Jasińska/fot. Kulinarne Nawigacje

O tym, jak odpowiednio przyrządzić duńską kanapkę z pastą buraczaną i marynowanym śledziem, dowiesz się z wideo w aplikacji Ann Asystent Zdrowia.

Cały przepis będzie dostępny w czwartek o godzinie 12:00! Już teraz przygotuj produkty. Poniżej wszystko, czego potrzebujesz do przygotowania skandynawskiego dania.

Składniki na 4 porcje:

  • 2 pieczone buraki (ok 200g)
  • 60 g pestek słonecznika
  • 30 g szklanki zmielonego siemienia lnianego
  • 1 łyżka oliwy
  • sól
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • opcjonalnie: ząbek czosnku, nasiona czarnuszki
  • 2 filety ze śledzia w oleju 
  • 30 ml soku z cytryny 
  • 2 łyżeczki suszonych ziół (tymianek, oregano, pietruszka) 
  • 1 op. zielonych kiełków 

Zobacz cały odcinek w czwartek o 12:00 i razem z Agnieszką Jasińską przygotuj pyszną kanapkę z pastą buraczaną!

To proste!

fot. Agnieszka Jasińska

Sprawdź, jak przyrządzić potrawy w ramach cyklu Gotowanie Ann:

0 Komentarzy

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *