Ryby są nieodłączną częścią kuchni skandynawskiej. Jednym z najpopularniejszych dań w Skandynawii są duńskie ciasteczka rybne zwane fiskefrikadeller. Delikatne w smaku, mięciutkie i pyszne! Niech nazwa Was nie zmyli – nie są słodkie, choć tradycyjne nazywane są ciasteczkami. Już dziś sprawdź, czego potrzebujesz do przygotowania potrawy w ramach nowego cyklu „Skandynawia na talerzu”.
Skandynawia na talerzu: Duńskie ciasteczka rybne
– Dzień dobry, witam cię serdecznie, nazywam się Agnieszka Jasińska, jestem kucharzem i trenerem kulinarnym. W dzisiejszym odcinku zdradzę Ci sekret na kotleciki rybne. Są one przewrotnie przez Skandynawów nazywane ciasteczkami rybnymi – zapowiada Agnieszka Jasińska, która w ramach cyklu „Skandynawia na talerzu” będzie przygotowywać dla Was skandynawskie potrawy.

O tym, jak odpowiednio przyrządzić duńskie ciasteczka rybne, dowiesz się z wideo w aplikacji Ann Asystent Zdrowia.
Cały przepis będzie dostępny w czwartek o godzinie 12:00! Już teraz przygotuj produkty. Poniżej wszystko, czego potrzebujesz do przygotowania skandynawskiego dania.
Składniki na 2 porcje
- 200 g surowego dorsza
- 1 jajko
- 30 g bułki tartej + 20 g do obtoczenia
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
- 2g łyżeczki soli
- 2g łyżeczki pieprzu
- 1/2 pęczka szczypiorku
- 20 ml oleju słonecznikowego
Sos duński – remulada
Składniki na 2 porcje:
- 60g jogurtu greckiego
- 40g majonezu
- 50g cebuli
- 3 łyżeczki curry
- 50g ogórki korniszone
- 2 łyżeczki koperku
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki pieprzu
Zobacz cały odcinek w czwartek o 12:00 i razem z Agnieszką Jasińską przygotuj ciasteczka rybne!
To proste!

Sprawdź, jak przyrządzić potrawy w ramach cyklu Gotowanie Ann: