Gotowanie Ann: Skandynawia na talerzu – Duńskie ciasteczka rybne [ZAPOWIEDŹ WIDEO]

Ryby są nieodłączną częścią kuchni skandynawskiej. Jednym z najpopularniejszych dań w Skandynawii są duńskie ciasteczka rybne zwane fiskefrikadeller. Delikatne w smaku, mięciutkie i pyszne! Niech nazwa Was nie zmyli – nie są słodkie, choć tradycyjne nazywane są ciasteczkami. Już dziś sprawdź, czego potrzebujesz do przygotowania potrawy w ramach nowego cyklu „Skandynawia na talerzu”.

Skandynawia na talerzu: Duńskie ciasteczka rybne

Dzień dobry, witam cię serdecznie, nazywam się Agnieszka Jasińska, jestem kucharzem i trenerem kulinarnym. W dzisiejszym odcinku zdradzę Ci sekret na kotleciki rybne. Są one przewrotnie przez Skandynawów nazywane ciasteczkami rybnymi zapowiada Agnieszka Jasińska, która w ramach cyklu „Skandynawia na talerzu” będzie przygotowywać dla Was skandynawskie potrawy.

Agnieszka Jasińska/fot. Kulinarne Nawigacje

O tym, jak odpowiednio przyrządzić duńskie ciasteczka rybne, dowiesz się z wideo w aplikacji Ann Asystent Zdrowia.

Cały przepis będzie dostępny w czwartek o godzinie 12:00! Już teraz przygotuj produkty. Poniżej wszystko, czego potrzebujesz do przygotowania skandynawskiego dania.

Składniki na 2 porcje 

  • 200 g surowego dorsza 
  • 1 jajko 
  • 30 g bułki tartej + 20 g do obtoczenia 
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej 
  • 2g łyżeczki soli 
  • 2g łyżeczki pieprzu 
  • 1/2 pęczka szczypiorku 
  • 20 ml oleju słonecznikowego 

Sos duński – remulada 

Składniki na 2 porcje: 

  • 60g jogurtu greckiego 
  • 40g majonezu 
  • 50g cebuli 
  • 3 łyżeczki curry 
  • 50g ogórki korniszone 
  • 2 łyżeczki koperku 
  • 1/4 łyżeczki soli 
  • 1/4 łyżeczki pieprzu 

Zobacz cały odcinek w czwartek o 12:00 i razem z Agnieszką Jasińską przygotuj ciasteczka rybne!

To proste!

fot. Agnieszka Jasińska

Sprawdź, jak przyrządzić potrawy w ramach cyklu Gotowanie Ann:

0 Komentarzy

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *