Gotowanie Ann: Skandynawia na talerzu – Duńskie ciasteczka rybne [WIDEO]

Fiskefrikadeller, czyli duńskie ciasteczka rybne, są delikatne w smaku, mięciutkie i pyszne. Mimo że są nazywane ciastkami, to ze słodkim smakują mają niewiele wspólnego. Jak przygotować rybne ciasteczka? Wszystkie tajniki wyjawi nasza ekspertka, Agnieszka Jasińska, w ramach cyklu „Skandynawia na talerzu”. W każdy ostatni czwartek miesiąca poznawaj z Ann smaki Skandynawii!

Skandynawia na talerzu: Duńskie ciasteczka rybne

Do przygotowania kotletów rybnych potrzebujemy mięsa z białej ryby. Ja tutaj mam kawałki dorsza, ale może to być każda dowolna ryba morska. Połączymy ją z jajkiem, bułką tartą, solą, pieprzem oraz tajemnym składnikiem, który wykorzystują Skandynawowie, czyli gałką muszkatołową – zapowiada ekspertka.

O tym, jak odpowiednio przyrządzić duńskie ciasteczka rybne, dowiesz się z wideo dostępnym w aplikacji Ann Asystent Zdrowia.

Przepis

Składniki na 2 porcje: 

  • 200 g surowego dorsza 
  • 1 jajko 
  • 30 g bułki tartej + 20 g do obtoczenia 
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej 
  • 2g łyżeczki soli 
  • 2g łyżeczki pieprzu 
  • 1/2 pęczka szczypiorku 
  • 20 ml oleju słonecznikowego 

Sos duński- remulada 

Składniki na 2 porcje: 

  • 60g jogurtu greckiego 
  • 40g majonezu 
  • 50g cebuli 
  • 3 łyżeczki curry 
  • 50g ogórki korniszone 
  • 2 łyżeczki koperku 
  • 1/4 łyżeczki soli 
  • 1/4 łyżeczki pieprzu 
Całe wideo, a także przepis na ciasteczka rybne, znajdziesz w bezpłatnej aplikacji Ann Asystent Zdrowia lub po zalogowaniu na stronie

Przygotowanie:  

  1. Rybę przekładamy do naczynia blendera i blendujemy na gładką masę.
  2. Szczypior sieczemy na drobno. Do dorsza dodajemy jajko, bułkę tartą, gałkę muszkatołową oraz sól i pieprz. Całość wyrabiamy, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. 
  3. Z masy formujemy płaskie kotlety. Obtaczamy je w pozostałej bułce tartej i przekładamy na rozgrzaną patelnię z olejem.
  4. Kotleciki smażmy z obu stron, aż nabiorą złotego koloru (zajmie to  w sumie około 10 minut). Wówczas przekładamy je na ręcznik kuchenny i odsączamy z nadmiaru tłuszczu. Gotowe mielone z dorsza podajemy z sosem. 
  5. Cebulę i ogórki posiekaj jak najdrobniej i przełóż do miseczki. Jogurt przełóż do miseczki i połącz z cebulą i ogórkiem. Dodaj majonez, curry, sól, pieprz i posiekany koper. Wszystko dokładnie wymieszaj. Podawaj z kotletami rybnymi. 

Wartość odżywcza Kalorie  Masa Białko  Tłuszcz Węglowodany 
1 porcja 496 kcal 250 g 27.8 g 32.2 g 25 g 

Bardzo szybkie, bardzo proste, nie powiesz mi, że nie masz czasu na przygotowanie obiadu, bo – jak widzisz – przygotowanie tego przepysznego dania zajmuje około 5-7, może 10 minut. Życzę Ci smacznego! – mówi ekspertka w wideo dostępnym dla użytkowników Ann.

fot. Agnieszka Jasińska

Sprawdź, jak przyrządzić potrawy w ramach cyklu Gotowanie Ann:

0 Komentarzy

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *