Fiskefrikadeller, czyli duńskie ciasteczka rybne, są delikatne w smaku, mięciutkie i pyszne. Mimo że są nazywane ciastkami, to ze słodkim smakują mają niewiele wspólnego. Jak przygotować rybne ciasteczka? Wszystkie tajniki wyjawi nasza ekspertka, Agnieszka Jasińska, w ramach cyklu „Skandynawia na talerzu”. W każdy ostatni czwartek miesiąca poznawaj z Ann smaki Skandynawii!
Skandynawia na talerzu: Duńskie ciasteczka rybne
– Do przygotowania kotletów rybnych potrzebujemy mięsa z białej ryby. Ja tutaj mam kawałki dorsza, ale może to być każda dowolna ryba morska. Połączymy ją z jajkiem, bułką tartą, solą, pieprzem oraz tajemnym składnikiem, który wykorzystują Skandynawowie, czyli gałką muszkatołową – zapowiada ekspertka.
O tym, jak odpowiednio przyrządzić duńskie ciasteczka rybne, dowiesz się z wideo dostępnym w aplikacji Ann Asystent Zdrowia.
Przepis
Składniki na 2 porcje:
- 200 g surowego dorsza
- 1 jajko
- 30 g bułki tartej + 20 g do obtoczenia
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
- 2g łyżeczki soli
- 2g łyżeczki pieprzu
- 1/2 pęczka szczypiorku
- 20 ml oleju słonecznikowego
Sos duński- remulada
Składniki na 2 porcje:
- 60g jogurtu greckiego
- 40g majonezu
- 50g cebuli
- 3 łyżeczki curry
- 50g ogórki korniszone
- 2 łyżeczki koperku
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki pieprzu
Przygotowanie:
- Rybę przekładamy do naczynia blendera i blendujemy na gładką masę.
- Szczypior sieczemy na drobno. Do dorsza dodajemy jajko, bułkę tartą, gałkę muszkatołową oraz sól i pieprz. Całość wyrabiamy, aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
- Z masy formujemy płaskie kotlety. Obtaczamy je w pozostałej bułce tartej i przekładamy na rozgrzaną patelnię z olejem.
- Kotleciki smażmy z obu stron, aż nabiorą złotego koloru (zajmie to w sumie około 10 minut). Wówczas przekładamy je na ręcznik kuchenny i odsączamy z nadmiaru tłuszczu. Gotowe mielone z dorsza podajemy z sosem.
- Cebulę i ogórki posiekaj jak najdrobniej i przełóż do miseczki. Jogurt przełóż do miseczki i połącz z cebulą i ogórkiem. Dodaj majonez, curry, sól, pieprz i posiekany koper. Wszystko dokładnie wymieszaj. Podawaj z kotletami rybnymi.
Wartość odżywcza | Kalorie | Masa | Białko | Tłuszcz | Węglowodany |
1 porcja | 496 kcal | 250 g | 27.8 g | 32.2 g | 25 g |
– Bardzo szybkie, bardzo proste, nie powiesz mi, że nie masz czasu na przygotowanie obiadu, bo – jak widzisz – przygotowanie tego przepysznego dania zajmuje około 5-7, może 10 minut. Życzę Ci smacznego! – mówi ekspertka w wideo dostępnym dla użytkowników Ann.

Sprawdź, jak przyrządzić potrawy w ramach cyklu Gotowanie Ann: