Salmorejo to bardzo zdrowe danie, ponieważ zawiera błonnik roślinny, który sprzyja trawieniu, a także przeciwutleniacze oraz witaminy C i E. Zdecydowanie warto wypróbować ten przepis i przygotować razem z Ann pyszny i co ważne ekspresowy chłodnik z pomidorów! Już dziś sprawdź, czego potrzebujesz do przyrządzenia dania.
Gotowanie Ann: ekspresowy chłodnik z pomidorów
-Amigos, zapraszam Was do najbliższego gotowania z Ann, podczas którego przyrządzimy coś co bardzo nas schłodzi w upalne dni. Tym razem przygotujemy ekspresowy chłodnik z pomidorów. Do zobaczenia! – zapowiada Adrian Stojewski.
O tym, jak odpowiednio przyrządzić potrawę, dowiesz się z wideo w aplikacji Ann Asystent Zdrowia.
Cały przepis w sobotę o 12:00! Już teraz przygotuj produkty a poniżej wszystko, czego potrzebujesz do przygotowania hiszpańskiego dania.
Składniki dla 4 osób:
- 800 g dojrzałych pomidorów
- 2 kromki czerstwego chleba
- 3 ząbki czosnku
- 100 ml oliwy z oliwek extra virgen
- 2 łyżki octu z czerwonego wina Jerez
- woda (opcjonalnie)
- sól
- 1 jajko
- plaster szynki serrano do dekoracji
Salmorejo to bez wątpienia jedno z najcenniejszych dań gastronomii Kordoby. Pięć składników salmorejo gości od wieków w spiżarniach najskromniejszych domów. Z tego powodu tradycyjnie spożywali go rolnicy i plantatorzy oliwek, którzy latem musieli znosić wysokie temperatury podczas pracy w polu. Samo słowo salmorejo ma nawiązywać do solanki, słonej wody używanej do przygotowywania potraw (z hiszp. solanka – “salmuera” ). Z kolei pomysł na zupy chlebowe czy mączne pochodzi już z czasów Cesarstwa Rzymskiego, a rozwijany był w okresie Al – Andalus.
To proste!
Znajdź więcej ciekawych przepisów na zdrowe potrawy w cyklu Gotowanie Ann: