Gotowanie Ann: Salmorejo cordobés – ekspresowy chłodnik z pomidorów [ZAPOWIEDŹ WIDEO]

Salmorejo to bardzo zdrowe danie, ponieważ zawiera błonnik roślinny, który sprzyja trawieniu, a także przeciwutleniacze oraz witaminy C i E. Zdecydowanie warto wypróbować ten przepis i przygotować razem z Ann pyszny i co ważne ekspresowy chłodnik z pomidorów! Już dziś sprawdź, czego potrzebujesz do przyrządzenia dania.

Gotowanie Ann: ekspresowy chłodnik z pomidorów

-Amigos, zapraszam Was do najbliższego gotowania z Ann, podczas którego przyrządzimy coś co bardzo nas schłodzi w upalne dni. Tym razem przygotujemy ekspresowy chłodnik z pomidorów. Do zobaczenia! – zapowiada Adrian Stojewski.

O tym, jak odpowiednio przyrządzić potrawę, dowiesz się z wideo w aplikacji Ann Asystent Zdrowia.

Cały przepis w sobotę o 12:00! Już teraz przygotuj produkty a poniżej wszystko, czego potrzebujesz do przygotowania hiszpańskiego dania.

Składniki dla 4 osób:

  • 800 g dojrzałych pomidorów  
  • 2 kromki czerstwego chleba  
  • 3 ząbki czosnku  
  • 100 ml oliwy z oliwek extra virgen 
  • 2 łyżki octu z czerwonego wina Jerez 
  • woda (opcjonalnie) 
  • sól  
  • 1 jajko 
  • plaster szynki serrano do dekoracji 

Salmorejo to bez wątpienia jedno z najcenniejszych dań gastronomii Kordoby. Pięć składników salmorejo gości od wieków w spiżarniach najskromniejszych domów. Z tego powodu tradycyjnie spożywali go rolnicy i plantatorzy oliwek, którzy latem musieli znosić wysokie temperatury podczas pracy w polu. Samo słowo salmorejo ma nawiązywać do solanki, słonej wody używanej do przygotowywania potraw (z hiszp. solanka – “salmuera” ). Z kolei pomysł na zupy chlebowe czy mączne pochodzi już z czasów Cesarstwa Rzymskiego, a rozwijany był w okresie Al – Andalus.

To proste!

chłodnik z pomidorów, ekspresowy chłodnik, ekspresowy chłodnik z pomidorów
fot. Sergiusz Kananowicz

Znajdź więcej ciekawych przepisów na zdrowe potrawy w cyklu Gotowanie Ann:

0 Komentarzy

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *