Gotowanie Ann: Sałatka Salpicón de mariscos [WIDEO]

Data i czas rozpoczęcia
Liczba miejsc 5

Salpicon de mariscos to pyszna sałatka pochodząca z Wysp Kanaryjskich, miejsca, które cieszy się niesłabnącą popularnością wśród polskich i zagranicznych turystów. O tym, jak ją przygotować, opowie nasz ekspert, Adrian Stojewski, w ramach cyklu „Gotowanie Ann”.

Gotowanie Ann: pyszna przekąska z Wysp Kanaryjskich

Hola, chicos! Z racji, że mamy wakacje, chciałbym zaprosić Was do najbliższego odcinka, w którym opowiem Wam, jak przyrządzić bardzo atrakcyjną, bardzo smaczną, pełną owoców morza sałatkę, która pochodzi z jednego z najbardziej turystycznych destynacji w Hiszpanii, czyli z Wysp Kanaryjskich. Zrobimy razem Salpicon de mariscos, która jest bardzo kolorowa, bardzo aromatyczna – wyjaśnia Stojewski.

O tym, jak je odpowiednio przyrządzić, dowiesz się z wideo w aplikacji Ann Asystent Zdrowia.

Zobacz cały odcinek Gotowanie Ann: Salpicon de mariscos

Gotowanie Ann: Salpicón de mariscos. Przepis

Składniki na 6 porcji: 

  • 250 g gotowanych krewetek 
  • 100 g gotowanej ośmiornicy 
  • 100 g gotowanych małży bez muszli 
  • 8 paluszków krabowych 
  • 150 g papryki czerwonej 
  • 150 g papryki zielonej 
  • ½ białej cebuli 
  • 80 g czarnych oliwek bez pestek 
Całe wideo oraz przepis na potrawy ze słonecznej Hiszpanii znajdziesz w darmowej aplikacji Ann Asystent Zdrowia lub po zalogowaniu na stronie.

Sos winegret: 

  • 1 ząbek czosnku 
  • 2 łyżki octu Jerez 
  • 4 łyżki oliwy z oliwek extra virgen 
  • sól do smaku

Przygotowanie: 

  1. Oczyszczamy małże i gotujemy je przez około 7 minut. Gotujemy ośmiornicę w zależności od jej wagi. Dla małej o wadze ok. 0,5 kg wystarczy ok. 30 minut. Krewetki gotujemy w osolonej wodzie przez około 2 minuty. 
  1. Wszystkie owoce morza odstawiamy do ostygnięcia, małże wyciągamy z muszli i oczyszczamy a krewetki obieramy z pancerzyków.  
  1. Wszystkie składniki, tj. ośmiornica, krewetki, paluszki krabowe i paprykę kroimy w 1 cm kostkę/kawałki. Natkę pietruszki siekamy a cebulę kroimy w drobną kostkę lub cienkie piórka. 
  1. Wszystkie składniki wraz z oliwkami wrzucamy do miski. 
  1. W oddzielnym naczyniu przygotowujemy vinagret, mieszając oliwę, ocet, posiekany drobno czosnek i sól do smaku.  
  1. Polewamy salsą wcześniej przygotowane składniki i wkładamy do lodówki na minimum 1h. 
  1. Salpicón de mariscos serwujemy schłodzone, podawane w małych porcjach, jak tapas. 
     
Wartość odżywcza Kalorie  Masa  Białka  Tłuszcz Węglowodany 
1 porcja 192.6 kcal 192.56 g 14.9 g 9 g 10.6 g 

Pochodzenie dania: Wyspy Kanaryjskie / Andaluzja, Hiszpania 

Ciekawostka zdrowotna: Salpicón jest polecamy nie tylko miłośnikom owoców morza, ale i osobom, które poszukują niskokalorycznych posiłków. Zawarte w sałatce owoce morza stanowią źródło kwasów omega-3 oraz minerałów, takich jak magnez, sód, potas i fosfor. Są również pełne wysokowartościowego białka, oddziałują pozytywnie na układ nerwowy, chronią przed nadciśnieniem oraz poprawiają kondycję skóry, włosów i paznokci. 

Fot. Sergiusz Kananowicz

Zobacz cały odcinek i razem z Adrianem przygotuj danie z Wysp Kanaryjskich.

To proste!

Zobacz cały odcinek Gotowanie Ann: Salpicon de mariscos

Znajdź więcej ciekawych przepisów na zdrowe potrawy w cyklu Gotowanie Ann:

0 Komentarzy

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *