Salpicon de mariscos to pyszna sałatka pochodząca z Wysp Kanaryjskich, miejsca, które cieszy się niesłabnącą popularnością wśród polskich i zagranicznych turystów. O tym, jak ją przygotować, opowie nasz ekspert, Adrian Stojewski, w ramach cyklu „Gotowanie Ann”.
Gotowanie Ann: pyszna przekąska z Wysp Kanaryjskich
– Hola, chicos! Z racji, że mamy wakacje, chciałbym zaprosić Was do najbliższego odcinka, w którym opowiem Wam, jak przyrządzić bardzo atrakcyjną, bardzo smaczną, pełną owoców morza sałatkę, która pochodzi z jednego z najbardziej turystycznych destynacji w Hiszpanii, czyli z Wysp Kanaryjskich. Zrobimy razem Salpicon de mariscos, która jest bardzo kolorowa, bardzo aromatyczna – wyjaśnia Stojewski.
O tym, jak je odpowiednio przyrządzić, dowiesz się z wideo w aplikacji Ann Asystent Zdrowia.
Zobacz cały odcinek Gotowanie Ann: Salpicon de mariscos
Gotowanie Ann: Salpicón de mariscos. Przepis
Składniki na 6 porcji:
- 250 g gotowanych krewetek
- 100 g gotowanej ośmiornicy
- 100 g gotowanych małży bez muszli
- 8 paluszków krabowych
- 150 g papryki czerwonej
- 150 g papryki zielonej
- ½ białej cebuli
- 80 g czarnych oliwek bez pestek
Sos winegret:
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki octu Jerez
- 4 łyżki oliwy z oliwek extra virgen
- sól do smaku
Przygotowanie:
- Oczyszczamy małże i gotujemy je przez około 7 minut. Gotujemy ośmiornicę w zależności od jej wagi. Dla małej o wadze ok. 0,5 kg wystarczy ok. 30 minut. Krewetki gotujemy w osolonej wodzie przez około 2 minuty.
- Wszystkie owoce morza odstawiamy do ostygnięcia, małże wyciągamy z muszli i oczyszczamy a krewetki obieramy z pancerzyków.
- Wszystkie składniki, tj. ośmiornica, krewetki, paluszki krabowe i paprykę kroimy w 1 cm kostkę/kawałki. Natkę pietruszki siekamy a cebulę kroimy w drobną kostkę lub cienkie piórka.
- Wszystkie składniki wraz z oliwkami wrzucamy do miski.
- W oddzielnym naczyniu przygotowujemy vinagret, mieszając oliwę, ocet, posiekany drobno czosnek i sól do smaku.
- Polewamy salsą wcześniej przygotowane składniki i wkładamy do lodówki na minimum 1h.
- Salpicón de mariscos serwujemy schłodzone, podawane w małych porcjach, jak tapas.
Wartość odżywcza | Kalorie | Masa | Białka | Tłuszcz | Węglowodany |
1 porcja | 192.6 kcal | 192.56 g | 14.9 g | 9 g | 10.6 g |
Pochodzenie dania: Wyspy Kanaryjskie / Andaluzja, Hiszpania
Ciekawostka zdrowotna: Salpicón jest polecamy nie tylko miłośnikom owoców morza, ale i osobom, które poszukują niskokalorycznych posiłków. Zawarte w sałatce owoce morza stanowią źródło kwasów omega-3 oraz minerałów, takich jak magnez, sód, potas i fosfor. Są również pełne wysokowartościowego białka, oddziałują pozytywnie na układ nerwowy, chronią przed nadciśnieniem oraz poprawiają kondycję skóry, włosów i paznokci.
Zobacz cały odcinek i razem z Adrianem przygotuj danie z Wysp Kanaryjskich.
To proste!