Gotowanie Ann: Pulpo a la gallega – gotowana ośmiornica po galicyjsku [ZAPOWIEDŹ WIDEO]

Pulpo a la gallega, czyli ośmiornica po galicyjsku, to hiszpańskie danie pochodzące z Galicji – regionu, który jest znany przede wszystkim z najwyższej jakości owoców morza. Ugotowana ośmiornica to świetny produkt wyjściowy do przygotowania różnych szybkich dań: makaronów, sałatek na ciepło i zimno czy przekąsek. Już dziś sprawdź, czego potrzebujesz do jego przygotowania.

Gotowanie Ann: Pulpo a la gallega

Amigos, dziś będziemy przygotowywać Pulpo a la gallega, czyli ośmiornicę po galicyjsku. Galicja słynie z najlepszych w całej Hiszpanii owoców morza. Właśnie dlatego tutejsze morskie stworzenia, po przyrządzenia w niezwykle prosty sposób smakują nieziemsko – zapowiada Adrian Stojewski.

O tym, jak odpowiednio przyrządzić ośmiornicę po galicyjsku, dowiesz się z wideo w aplikacji Ann Asystent Zdrowia.

Cały przepis w sobotę o 12:00! Już teraz przygotuj produkty. Poniżej wszystko, czego potrzebujesz do przygotowania hiszpańskiego dania.

Składniki na 4 porcje:      

  • ośmiornica o wadze 1 kg (może być mrożona) 
  • 2 ziemniaki 
  • 50 ml oliwy z oliwek extra virgen 
  • sól gruboziarnista 
  • papryka słodka mielona 

Ośmiornica to skarbnica pełnowartościowego białka, o niskiej kaloryczności i wysokiej zawartości witaminy B12 oraz minerałów m.in. – cynku, potasu, fosforu, miedzi.

Zobacz cały odcinek w sobotę o 12:00 i razem z Adrianem przygotuj ośmiornicę po galicyjsku!

To proste!

Pulpo a la gallega / fot. Sergiusz Kananowicz

Znajdź więcej ciekawych przepisów na zdrowe potrawy w cyklu Gotowanie Ann:

0 Komentarzy

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *