Pulpo a la gallega, czyli ośmiornica po galicyjsku, to hiszpańskie danie pochodzące z Galicji – regionu, który jest znany przede wszystkim z najwyższej jakości owoców morza. Ugotowana ośmiornica to świetny produkt wyjściowy do przygotowania różnych szybkich dań: makaronów, sałatek na ciepło i zimno czy przekąsek. Już dziś sprawdź, czego potrzebujesz do jego przygotowania.
Gotowanie Ann: Pulpo a la gallega
– Amigos, dziś będziemy przygotowywać Pulpo a la gallega, czyli ośmiornicę po galicyjsku. Galicja słynie z najlepszych w całej Hiszpanii owoców morza. Właśnie dlatego tutejsze morskie stworzenia, po przyrządzenia w niezwykle prosty sposób smakują nieziemsko – zapowiada Adrian Stojewski.
O tym, jak odpowiednio przyrządzić ośmiornicę po galicyjsku, dowiesz się z wideo w aplikacji Ann Asystent Zdrowia.
Cały przepis w sobotę o 12:00! Już teraz przygotuj produkty. Poniżej wszystko, czego potrzebujesz do przygotowania hiszpańskiego dania.
Składniki na 4 porcje:
- ośmiornica o wadze 1 kg (może być mrożona)
- 2 ziemniaki
- 50 ml oliwy z oliwek extra virgen
- sól gruboziarnista
- papryka słodka mielona
Ośmiornica to skarbnica pełnowartościowego białka, o niskiej kaloryczności i wysokiej zawartości witaminy B12 oraz minerałów m.in. – cynku, potasu, fosforu, miedzi.
Zobacz cały odcinek w sobotę o 12:00 i razem z Adrianem przygotuj ośmiornicę po galicyjsku!
To proste!
Znajdź więcej ciekawych przepisów na zdrowe potrawy w cyklu Gotowanie Ann: