Gotowanie Ann: Pollo al Chilindrón – potrawa z kurczaka w aromatycznym sosie z papryki  [ZAPOWIEDŹ WIDEO]

Ten wyjątkowo aromatyczny kurczak to hiszpańskie danie pochodzące z Aragonii. Mówi się, że chilindrón była pierwotnie bardzo popularną grą karcianą w aragońskich tawernach, której zwycięzca decydował, kto zapłaci za jedzenie. Przepis na Pollo al Chilindrón nie jest skomplikowany a składniki łatwo dostępne. Już dziś sprawdź, czego potrzebujesz do przygotowania potrawy.

Gotowanie Ann: Pollo al Chilindrón

Cześć! Dziś będziemy podróżować do regionu Aragonia. Przyrządzimy Pollo al Chilindroń, kurczak w aromatycznym sosie z papryki. To rodzaj gulaszu gdzie główną rolę właśnie odgrywa papryka i mięso – zapowiada Adrian Stojewski.

O tym, jak odpowiednio przyrządzić potrawę z kurczaka w aromatycznym sosie z papryki, dowiesz się z wideo w aplikacji Ann Asystent Zdrowia.

Cały przepis w sobotę o 12:00! Już teraz przygotuj produkty. Poniżej wszystko, czego potrzebujesz do przygotowania hiszpańskiego dania.

Składniki na 3 porcji:

  • 6 podudzi z kurczaka z wolnego wybiegu (około 0,5 kg) 
  • 2 ząbki czosnku 
  • 1 cebula 
  • 1 zielona papryka  
  • 1 czerwona papryka 
  • 100 ml białego wina 
  • 3 świeże pomidory lub pomidory z puszki 
  • 100 g szynki serrano 
  • 2 liście laurowe 
  • 1 szklanka bulionu lub wody 
  • łyżeczka mielonej słodkiej papryki 
  • pieprz, sól 
  • oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia 

Mięso z kurczaka z wolnego wybiegu jest niskokaloryczne, zawiera łatwo przyswajalne białko oraz witaminy z grupy B, A i PP, a nawet cynk, selen, magnez i fosfor.

Zobacz cały odcinek w sobotę o 12:00 i razem z Adrianem przygotuj Pollo al Chilindrón!

To proste!

Pollo al Chilindroń
Pollo al Chilindrón / fot. Sergiusz Kananowicz

Znajdź więcej ciekawych przepisów na zdrowe potrawy w cyklu Gotowanie Ann:

0 Komentarzy

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *