Ten wyjątkowo aromatyczny kurczak to hiszpańskie danie pochodzące z Aragonii. Mówi się, że chilindrón była pierwotnie bardzo popularną grą karcianą w aragońskich tawernach, której zwycięzca decydował, kto zapłaci za jedzenie. Przepis na Pollo al Chilindrón nie jest skomplikowany a składniki łatwo dostępne. Już dziś sprawdź, czego potrzebujesz do przygotowania potrawy.
Gotowanie Ann: Pollo al Chilindrón
– Cześć! Dziś będziemy podróżować do regionu Aragonia. Przyrządzimy Pollo al Chilindroń, kurczak w aromatycznym sosie z papryki. To rodzaj gulaszu gdzie główną rolę właśnie odgrywa papryka i mięso – zapowiada Adrian Stojewski.
O tym, jak odpowiednio przyrządzić potrawę z kurczaka w aromatycznym sosie z papryki, dowiesz się z wideo w aplikacji Ann Asystent Zdrowia.
Cały przepis w sobotę o 12:00! Już teraz przygotuj produkty. Poniżej wszystko, czego potrzebujesz do przygotowania hiszpańskiego dania.
Składniki na 3 porcji:
- 6 podudzi z kurczaka z wolnego wybiegu (około 0,5 kg)
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 1 zielona papryka
- 1 czerwona papryka
- 100 ml białego wina
- 3 świeże pomidory lub pomidory z puszki
- 100 g szynki serrano
- 2 liście laurowe
- 1 szklanka bulionu lub wody
- łyżeczka mielonej słodkiej papryki
- pieprz, sól
- oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
Mięso z kurczaka z wolnego wybiegu jest niskokaloryczne, zawiera łatwo przyswajalne białko oraz witaminy z grupy B, A i PP, a nawet cynk, selen, magnez i fosfor.
Zobacz cały odcinek w sobotę o 12:00 i razem z Adrianem przygotuj Pollo al Chilindrón!
To proste!
Znajdź więcej ciekawych przepisów na zdrowe potrawy w cyklu Gotowanie Ann: