Pipirrana de Jaén to świeża sałatka z pomidorów i papryki z dodatkiem tuńczyka. Pipirrana była potrawą robotników i mieszkańców wsi, ponieważ stanowiła ekonomiczne, pożywne i świeże danie. Zdecydowanie warto wypróbować ten przepis i przygotować razem świeżą sałatkę! To coś, czego trzeba spróbować! Już dziś sprawdź, czego potrzebujesz do przygotowania potrawy.
Gotowanie Ann: Pipirrana de Jaén
– Buenos días, Amigos! Zapraszam Was w najbliższą sobotę do Gotowania z Ann. Będziemy przyrządzać świeżą sałatkę z pomidorów i papryki z dodatkiem tuńczyka, która pochodzą z Andaluzji – zapowiada Adrian Stojewski.
O tym, jak odpowiednio przyrządzić świeżą sałatkę z pomidorów i papryki z dodatkiem tuńczyka, dowiesz się z wideo w aplikacji Ann Asystent Zdrowia.
Cały przepis w sobotę o 12:00! Już teraz przygotuj produkty. Poniżej wszystko, czego potrzebujesz do przygotowania hiszpańskiego dania.
Składniki na 4 porcje:
- 0,5 kg dojrzałych pomidorów
- 1 zielona papryka
- 2 jajka
- puszka tuńczyka w oleju
- 2 ząbki czosnku
- 50 ml oliwy
- ½ łyżeczki gruboziarnistej soli
Pipirrana jest niezwykle zdrowym i pożywnym daniem, typowym dla diety śródziemnomorskiej, bardzo bogatym w błonnik, który wspomaga nasze trawienie. Sama dieta śródziemnomorska to zbilansowany sposób odżywiania, który pozwala obniżyć poziom złego cholesterolu, zapobiegać miażdżycy, cukrzycy oraz chorobom układu krążenia.
Zobacz cały odcinek w sobotę o 12:00 i razem z Adrianem przygotuj Pipirrana de Jaén!
To proste!
Znajdź więcej ciekawych przepisów na zdrowe potrawy w cyklu Gotowanie Ann: