Smażona ryba – El pescaíto frito- to ikona hiszpańskiej gastronomii. Pomimo swojej prostoty jest to starożytna technika, która była doskonalona przez wieki, aby stać się prawdziwą kulinarną rozkoszą. Zdecydowanie warto wypróbować ten przepis i przygotować razem z Ann pyszną rybę! Już dziś sprawdź, czego potrzebujesz do jej przyrządzenia.
Gotowanie Ann: Pescaito frito
– Hola amigos! Już w najbliższą sobotę podczas „Gotowania z Ann” zdradzę Wam sekret, jak przyrządzić prawdziwie andaluzyjskie rybki smażone na oliwie extra virgin – zapowiada Adrian Stojewski.
O tym, jak odpowiednio przyrządzić smażoną rybę, dowiesz się z wideo w aplikacji Ann Asystent Zdrowia.
Cały przepis w sobotę o 12:00! Już teraz przygotuj produkty. Poniżej wszystko, czego potrzebujesz do przygotowania hiszpańskiego dania.
Składniki na 2 porcje:
- 400 g jednej z wybranych ryb: sardele, sardynki, szprotki
- kilka łyżek mąki pszennej
- kilka łyżek mąki z ciecierzycy
- oliwa z oliwek extra virgin
- sól
Pescaíto frito polega na smażeniu określonych ryb na gorącej oliwie z oliwek po uprzednim posoleniu i oprószeniu wysokiej jakości mąką pszenną. Ten sposób przyrządzania ryb jest szczególnie charakterystyczny dla Kadyksu, Malagi czy Huelvy, a samo danie podawane jest zwykle w wyspecjalizowanych smażalniach czy chiringuitos. Niektórzy twierdzą nawet, że słynna japońska tempura pochodzi od andaluzyjskiego sposobu smażenia, które przywieźli tam chrześcijańscy misjonarze w XVI i XVII wieku.
Smażona ryba jest panierowana w mące, bez jajka. Chodzi o to, aby wilgoć z ryby przyklejała się do ciasta. Następnie pozbywamy się nadmiaru mąki.
Zobacz cały odcinek w sobotę o 12:00 i razem z Adrianem przygotuj pyszną Pescaito frito!
To proste!

Znajdź więcej ciekawych przepisów na zdrowe potrawy w cyklu Gotowanie Ann: