Gotowanie Ann: Pescaito frito – smażona ryba [ZAPOWIEDŹ WIDEO]

Data i czas rozpoczęcia
Liczba miejsc 5

Smażona ryba – El pescaíto frito-  to ikona hiszpańskiej gastronomii. Pomimo swojej prostoty jest to starożytna technika, która była doskonalona przez wieki, aby stać się prawdziwą kulinarną rozkoszą. Zdecydowanie warto wypróbować ten przepis i przygotować razem z Ann pyszną rybę! Już dziś sprawdź, czego potrzebujesz do jej przyrządzenia.

Gotowanie Ann: Pescaito frito

Hola amigos! Już w najbliższą sobotę podczas „Gotowania z Ann” zdradzę Wam sekret, jak przyrządzić prawdziwie andaluzyjskie rybki smażone na oliwie extra virgin – zapowiada Adrian Stojewski.

O tym, jak odpowiednio przyrządzić smażoną rybę, dowiesz się z wideo w aplikacji Ann Asystent Zdrowia.

Cały przepis w sobotę o 12:00! Już teraz przygotuj produkty. Poniżej wszystko, czego potrzebujesz do przygotowania hiszpańskiego dania.

Składniki na 2 porcje:

  • 400 g jednej z wybranych ryb: sardele, sardynki, szprotki 
  • kilka łyżek mąki pszennej 
  • kilka łyżek mąki z ciecierzycy 
  • oliwa z oliwek extra virgin  
  • sól 

Pescaíto frito polega na smażeniu określonych ryb na gorącej oliwie z oliwek po uprzednim posoleniu i oprószeniu wysokiej jakości mąką pszenną. Ten sposób przyrządzania ryb jest szczególnie charakterystyczny dla Kadyksu, Malagi czy Huelvy, a samo danie podawane jest zwykle w wyspecjalizowanych smażalniach czy chiringuitos. Niektórzy twierdzą nawet, że słynna japońska tempura pochodzi od andaluzyjskiego sposobu smażenia, które przywieźli tam chrześcijańscy misjonarze w XVI i XVII wieku.

Smażona ryba jest panierowana w mące, bez jajka. Chodzi o to, aby wilgoć z ryby przyklejała się do ciasta. Następnie pozbywamy się nadmiaru mąki.

Zobacz cały odcinek w sobotę o 12:00 i razem z Adrianem przygotuj pyszną Pescaito frito!

To proste!

El pescaíto frito
fot. Sergiusz Kananowicz

Znajdź więcej ciekawych przepisów na zdrowe potrawy w cyklu Gotowanie Ann:

0 Komentarzy

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *