Patatas a la Riojana opiera się na produktach ziemi regionu Riojans i urzeka autentycznością. Jego bohaterami są proste składniki, jak papryka czy ziemniaki. Jak przygotować Patatas a la Riojana? Wszystkie tajniki wyjawi nasz ekspert, Adrian Stojewski, w ramach cyklu „Gotowanie Ann”. Zapraszamy do wspólnego przygotowania tej hiszpańskiej potrawy.
Gotowanie Ann: Patatas a la Riojana
– Dziś przyrządzimy Patatas a la Riojana, czyli ziemniaczki w stylu z Riojany. Mamy tam bardzo proste składniki, bo mamy ziemniaki, chorizo, paprykę. Mamy również pastę z papryki pieczonej – zapowiada Adrian Stojewski.
O tym, jak odpowiednio przyrządzić jednogarnkowe danie, dowiesz się z wideo w aplikacji Ann Asystent Zdrowia.
Zobacz cały odcinek Gotowanie Ann: Patatas a la Riojana
Przepis
Składniki na 5-6 porcji:
- 1 kg ziemniaków
- 250 g chorizo
- 1 duża cebula
- 1 zielona papryka
- 1 czerwona papryka
- 3 ząbki czosnku
- 1 liść laurowy
- 1 duża łyżka pasty z papryki choricero – Carne de pimiento choricero
- 1 łyżeczka papryki mielonej – mieszanka słodkiej i ostrej
- oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
- sól
- 3 szklanki wody
Przygotowanie:
- Rozpoczynamy od pokrojenia cebuli w drobną kostkę. Obieramy ząbki czosnku i kroimy je w plasterki.
- Do garnka wlewamy odrobinę oliwy i delikatnie podsmażamy cebulę i czosnek , aż zaczną mięknąć. Dodajemy również liść laurowy, aby zaczął uwalniać swój aromat, a także trochę soli.
- Zieloną i czerwoną paprykę kroimy w paski, wrzucamy na patelnię i dusimy wszystko dalej na małym ogniu.
- W międzyczasie obieramy chorizo i kroimy w plastry. Dodajemy je do garnka, zwiększamy nieco ogień i smażymy przez minutę.
- Dorzucamy mieloną paprykę i pastę. Mieszamy intensywnie, aby papryka się nie przypaliła.
- Następnie dodajemy wcześniej umyte, obrane i pokrojone ziemniaki (ziemniaki kroimy nacinając je, a następnie łamiąc tak, aby uwolniły więcej skrobi). Mieszamy, aby ziemniaki “nasyciły się” wszystkimi smakami.
- Całość zalewamy wodą, przykrywamy garnek i gotujemy na małym ogniu przez około 30 minut lub do miękkości ziemniaków. Od czasu do czasu mieszamy, aby ziemniaki puściły skrobię, a bulion zgęstniał.
- Na koniec doprawiamy całość i serwujemy na ciepło.
Wartość odżywcza | Kalorie | Masa | Białko | Tłuszcz | Węglowodany |
1 porcja | 416 kcal | 350 g | 13.78 g | 23.3 g | 35.4 g |
Pochodzenie dania: La Rioja
O daniu: Ziemniaki a la Riojana to bardzo tradycyjny przepis, który, jak sama nazwa wskazuje, pochodzi z regionu La Rioja. Danie opiera się na produktach tej ziemi i urzeka autentycznością, a jego bohaterami są proste składniki, jak papryka czy ziemniaki. „Taki przepis powinien reprezentować Hiszpanię na całym świecie, ponieważ jest to najsmaczniejsza rzecz, jaką kiedykolwiek jadłem”. To słowa Paul Bocuse, gwiazdy kuchni francuskiej, uważanego za najlepszego szefa kuchni XX wieku, który rozsławił to danie. Potrawa pochodzi z XIX wieku i była przygotowywana początkowo przez rolników riojańskich, szczególnie zimą, nad ogniskiem. Patatas a la Riojana to pochwała prostoty, a zarazem niezwykle aromatyczne i pożywnym danie.
Ciekawostka zdrowotna: Pasta z papryki choricero stanowi źródło beta-karotenu i kryptoksantyny oraz witamin z grupy B, C i E. Jest bogata w błonnik, kwas foliowy i naturalne przeciwutleniacze. Wskazana jest na przykład w diecie moczopędnej, diecie odchudzającej czy jako produkt regulujący procesy trawienne.
Zobacz cały odcinek i razem z Adrianem przygotuj aromatyczne danie z ziemniaków!
To proste!
Zobacz cały odcinek Gotowanie Ann: Patatas a la Riojana
Znajdź więcej ciekawych przepisów na zdrowe potrawy w cyklu Gotowanie Ann: