Papas Aliñás de Cádiz to jeden z najpopularniejszych przepisów w Kadyksie ze względu na swoją prostotę. Jak przygotować ziemniaczki skąpane w orzeźwiającej salsie? Wszystkie tajniki wyjawi nasz ekspert, Adrian Stojewski, w ramach cyklu „Gotowanie Ann”. Zapraszamy do wspólnego przygotowania potrawy.
Gotowanie Ann: Papas Aliñás de Cádiz
– Cześć! Dziś przyrządzimy danie pochodzące z Kadyksu. Nie ma nic prostszego i pyszniejszego niż papas alinas de Cadiz, czyli ziemniaczki skąpane w orzeźwiającej salsie. Chociaż często można znaleźć to danie z jajkami na twardo, tuńczykiem lub także oliwkami, to tradycyjna receptura ich nie obejmuje, co sprawia, że danie jest jeszcze mniej skomplikowane i tańsze w przygotowaniu – zapowiada Adrian Stojewski.
O tym, jak odpowiednio przyrządzić ziemniaczki skąpane w salsie, dowiesz się z wideo w aplikacji Ann Asystent Zdrowia.
Przepis
Składniki na 4 porcji:
- 700 g średniej wielkości ziemniaków
- dymka/szczypiorek
- natka pietruszki
- 150 ml oliwy z oliwek (najlepiej pikantna, np. odmiany Picual)
- 2 łyżki octu Jerez
- 1,5 l wody
- sól gruboziarnista
- Opcjonalnie: 1 jajko na twardo, 1 puszka tuńczyka i kilka oliwek drylowanych
Przygotowanie:
- Myjemy ziemniaki i wrzucamy do garnka z dużą ilością wody oraz łyżką soli gruboziarnistej.
- Gotujemy ziemniaki w mundurkach przez około 25-30 minut od momentu zagotowania wody, do miękkości.
- W międzyczasie drobno siekamy dymkę oraz pietruszkę.
- Do miski wlewamy oliwę, którą łączymy z octem. Dorzucamy pół łyżeczki soli, dymkę i pietruszkę.
- Odcedzamy ziemniaki i czekamy, aż ostygną, po czym obieramy.
- Kroimy ziemniaki w średniej wielkości kawałki i przekładamy do miski.
- Całość dobrze mieszamy.
- Serwujemy dodając opcjonalnie jajko na twardo, tuńczyka i garść oliwek, np. odmiany manzanilla.
Pochodzenie dania: Asturia
Ziemniaki Aliñás (papas Aliñás/patatas aliñadas), możemy tłumaczyć jako “przyprawione ziemniaki”, to jeden z najpopularniejszych przepisów w Kadyksie ze względu na swoją prostotę. Niezależnie od tego, czy serwowane są jako tapas czy danie główne, jest to doskonała opcja do wykorzystania produktów, które zawsze są w domu: ziemniaków, szczypiorku, pietruszki i oliwy. Chociaż często można znaleźć to danie z jajkami na twardo, tuńczykiem lub oliwkami, to tradycyjna receptura ich nie obejmuje, co sprawia, że danie jest jeszcze mniej skomplikowane i tańsze w przygotowaniu. Sekretem tej potrawy, oprócz doskonałej jakości ziemniaków, jest przyprawianie ich na gorąco (dzięki czemu ziemniaki lepiej wchłaniają sos) i podawanie ich w temperaturze pokojowej. Przepis pochodzi z 1924 roku, kiedy Juan Vargas i jego matka Catalina Pérez przejęli kierownictwo nad restauracją w San Fernando, którą kilka lat później nazwali Venta de Vargas. Od początku było to jedno z dań serwowanych w lokalu.
Obecnie jest to także jedno z najbardziej reprezentatywnych dań kuchni Sanlúcar de Barrameda (podawane z melvą), miasta, które w 2022 było Hiszpańską Stolica Gastronomii (pochodzą stąd m.in. langostino de Sanlúcar, Manzanilla czy tortillas de camarones).
Ciekawostka zdrowotna: Cebula dymka to niskokaloryczne warzywo, w którym znajdziemy mnóstwo witamin – witaminę A, witaminy z grupy B oraz C, E i K – oraz minerałów (m.in potas, wapń, magnez, żelazo, fosfor). Wszystko to czyni dymkę warzywem, które pomaga zapobiegać zaparciom, wykazuje działanie dezynfekujące i wspomaga pracę serca. Warto zwrócić uwagę także na takie pozytyw płynące ze spożycia dymki, jak wzmocnienie naszych kości, poprawa kondycji skóry i odporności.
Zobacz cały odcinek i razem z Adrianem przygotuj ziemniaczki skąpane w salsie!
To proste!

Znajdź więcej ciekawych przepisów na zdrowe potrawy w cyklu Gotowanie Ann: