Paella, czyli danie na bazie ryżu, szafranu i mięsa, jest gwiazdą w domach Walencji i jedną z najwybitniejszych potraw w hiszpańskiej gastronomii. Co ciekawe, przepis zrodził się z potrzeby przygotowania łatwego posiłku ze składników, które były pod ręką. Zdecydowanie warto wypróbować ten przepis i przygotować razem z Ann pyszną paellę! Już dziś sprawdź, czego potrzebujesz do przyrządzenia dania.
Gotowanie Ann: Paella Valenciana
– Hola amigos! Już w najbliższą sobotę podczas Gotowania z Ann przyrządzimy Paella Valenciana. Zdradzę Wam sekret tego klasycznego dania pochodzącego z Hiszpanii i mam nadzieję, że chociaż przez chwilę poczujecie się jak w tym pięknym kraju – zapowiada Adrian Stojewski.
O tym, jak odpowiednio przyrządzić potrawę, dowiesz się z wideo w aplikacji Ann Asystent Zdrowia.
Cały przepis w sobotę o 12:00! Już teraz przygotuj produkty. Poniżej wszystko, czego potrzebujesz do przygotowania hiszpańskiego dania.
Składniki dla 6 osób:
- 400 g ryżu do paelli typu bomba
- 800 ml bulionu drobiowego
- 300 g mięsa z kurczaka (np. trybowane udka z kurczaka)
- 200 g mięsa z królika (bez kości)
- 100 g zielonej fasolki typu mamut (płaska)
- 1 zielona papryka
- 50 g białej fasoli z puszki
- 200 g dojrzałych, startych pomidorów (lub krojonych pomidorów z puszki)
- 100 ml oliwy z oliwek
- 1 opakowanie szafranu (ok. 0,15g)
- 2 łyżeczki wędzonej mielonej papryki
- 2 gałązki rozmarynu
- 1 ząbek czosnku
- 1 cebula
- sól do smaku
Jeden z niezbędnych składników paelli – szafran – posiada szereg właściwości zdrowotnych. Po pierwsze, jak wskazują badania, szafran potrafi poprawić nasz nastrój poprzez zwiększenie stężenia serotoniny i dopaminy w ośrodkowym układzie nerwowym. Po drugie w szafranie znajdziemy takie przeciwutleniacze, jak m.in. : krocyna, safranal i kemferol, które chronią komórki przed wolnymi rodnikami. Co więcej, udowodniono, że szafran zmniejsza objawy zespołu napięcia przedmiesiączkowego i wspomaga trawienie, a to tylko niektóre z drogocennych właściwości leczniczych.
Znajdź więcej ciekawych przepisów na zdrowe potrawy w cyklu Gotowanie Ann: