Gotowanie Ann: Paella Valenciana – tradycyjna wersja paelli na bazie ryżu, szafranu i mięsa [ZAPOWIEDŹ WIDEO]

Paella, czyli danie na bazie ryżu, szafranu i mięsa, jest gwiazdą w domach Walencji i jedną z najwybitniejszych potraw w hiszpańskiej gastronomii. Co ciekawe, przepis zrodził się z potrzeby przygotowania łatwego posiłku ze składników, które były pod ręką. Zdecydowanie warto wypróbować ten przepis i przygotować razem z Ann pyszną paellę! Już dziś sprawdź, czego potrzebujesz do przyrządzenia dania.

Gotowanie Ann: Paella Valenciana

Hola amigos! Już w najbliższą sobotę podczas Gotowania z Ann przyrządzimy Paella Valenciana. Zdradzę Wam sekret tego klasycznego dania pochodzącego z Hiszpanii i mam nadzieję, że chociaż przez chwilę poczujecie się jak w tym pięknym kraju – zapowiada Adrian Stojewski.

O tym, jak odpowiednio przyrządzić potrawę, dowiesz się z wideo w aplikacji Ann Asystent Zdrowia.

Cały przepis w sobotę o 12:00! Już teraz przygotuj produkty. Poniżej wszystko, czego potrzebujesz do przygotowania hiszpańskiego dania.

Składniki dla 6 osób: 

  • 400 g ryżu do paelli typu bomba 
  • 800 ml bulionu drobiowego 
  • 300 g mięsa z kurczaka (np. trybowane udka z kurczaka) 
  • 200 g mięsa z królika (bez kości) 
  • 100 g zielonej fasolki typu mamut (płaska) 
  • 1 zielona papryka 
  • 50 g białej fasoli z puszki 
  • 200 g dojrzałych, startych pomidorów (lub krojonych pomidorów z puszki) 
  • 100 ml oliwy z oliwek 
  • 1 opakowanie szafranu (ok. 0,15g) 
  • 2 łyżeczki wędzonej mielonej papryki 
  • 2 gałązki rozmarynu 
  • 1 ząbek czosnku  
  • 1 cebula 
  • sól do smaku 

Jeden z niezbędnych składników paelli – szafran – posiada szereg właściwości zdrowotnych. Po pierwsze, jak wskazują badania, szafran potrafi poprawić nasz nastrój poprzez zwiększenie stężenia serotoniny i dopaminy w ośrodkowym układzie nerwowym. Po drugie w szafranie znajdziemy takie przeciwutleniacze, jak m.in. : krocyna, safranal i kemferol, które chronią komórki przed wolnymi rodnikami. Co więcej, udowodniono, że szafran zmniejsza objawy zespołu napięcia przedmiesiączkowego i wspomaga trawienie, a to tylko niektóre z drogocennych właściwości leczniczych.

paella
fot. Sergiusz Kananowicz

Znajdź więcej ciekawych przepisów na zdrowe potrawy w cyklu Gotowanie Ann:

0 Komentarzy

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *