Gotowanie Ann: Majarete – kukurydziany deser na bazie mleczka kokosowego [ZAPOWIEDŹ WIDEO]

Majarete to tradycyjny dominikański deser z kukurydzy (ze świeżo pokrojonej kolby), cukru, mleka i przypraw. Ma także wielu fanów, którzy lubią go spożywać na śniadanie. Zdecydowanie warto wypróbować ten przepis i przygotować razem z Ann pyszny kukurydziany deser! Już dziś sprawdź, czego potrzebujesz do przyrządzenia dania.

Gotowanie Ann: Majarete

Hola amigos! Już w najbliższą sobotę podczas Gotowania z Ann przyrządzimy Majerete. Zdradzę Wam sekret tego klasycznego dania pochodzącego z Dominikany i mam nadzieję, że chociaż przez chwilę poczujecie się jak w tym pięknym kraju – zapowiada Adrian Stojewski.

O tym, jak odpowiednio przyrządzić potrawę, dowiesz się z wideo w aplikacji Ann Asystent Zdrowia.

Cały przepis w sobotę o 12:00! Już teraz przygotuj produkty. Poniżej wszystko, czego potrzebujesz do przygotowania hiszpańskiego dania.

Składniki dla 6 osób: 

  • 3 małe kolby kukurydza 
  • 1 puszka mleczka kokosowego (400 ml) 
  • 300 ml mleka 
  • 4 łyżki ksylitolu 
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 
  • 2 łyżki skrobi kukurydzianej 
  • 1 laska cynamonu 
  • szczypta soli 
  • do ozdoby: szczypta gałki muszkatołowej lub cynamon w proszku 

Świeża kukurydza, będąca produktem bezglutenowym, świetnie sprawdzi się w diecie osób, które nie tolerują glutenu. Zboże to jest szczególnie bogate w karotenoidy (luteinę i zeaksantynę), chroniące nasz wzrok, m.in. przed zaćmą czy zwyrodnieniem plamki żółtej. Kukurydza stanowi także bogate źródło skrobi opornej, czyli nierozpuszczalnego błonnika pokarmowego. Ten z kolei pozytywnie wpływa na nasz mikrobiom jelitowy oraz zmniejsza objawy biegunki. 

Majarete - kukurydziany deser na bazie mleczka kokosowego
fot. Sergiusz Kananowicz

Znajdź więcej ciekawych przepisów na zdrowe potrawy w cyklu Gotowanie Ann:

0 Komentarzy

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *