Majarete to tradycyjny dominikański deser z kukurydzy (ze świeżo pokrojonej kolby), cukru, mleka i przypraw. Ma także wielu fanów, którzy lubią go spożywać na śniadanie. Zdecydowanie warto wypróbować ten przepis i przygotować razem z Ann pyszny kukurydziany deser! Już dziś sprawdź, czego potrzebujesz do przyrządzenia dania.
Gotowanie Ann: Majarete
– Hola amigos! Już w najbliższą sobotę podczas Gotowania z Ann przyrządzimy Majerete. Zdradzę Wam sekret tego klasycznego dania pochodzącego z Dominikany i mam nadzieję, że chociaż przez chwilę poczujecie się jak w tym pięknym kraju – zapowiada Adrian Stojewski.
O tym, jak odpowiednio przyrządzić potrawę, dowiesz się z wideo w aplikacji Ann Asystent Zdrowia.
Cały przepis w sobotę o 12:00! Już teraz przygotuj produkty. Poniżej wszystko, czego potrzebujesz do przygotowania hiszpańskiego dania.
Składniki dla 6 osób:
- 3 małe kolby kukurydza
- 1 puszka mleczka kokosowego (400 ml)
- 300 ml mleka
- 4 łyżki ksylitolu
- 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 2 łyżki skrobi kukurydzianej
- 1 laska cynamonu
- szczypta soli
- do ozdoby: szczypta gałki muszkatołowej lub cynamon w proszku
Świeża kukurydza, będąca produktem bezglutenowym, świetnie sprawdzi się w diecie osób, które nie tolerują glutenu. Zboże to jest szczególnie bogate w karotenoidy (luteinę i zeaksantynę), chroniące nasz wzrok, m.in. przed zaćmą czy zwyrodnieniem plamki żółtej. Kukurydza stanowi także bogate źródło skrobi opornej, czyli nierozpuszczalnego błonnika pokarmowego. Ten z kolei pozytywnie wpływa na nasz mikrobiom jelitowy oraz zmniejsza objawy biegunki.
Znajdź więcej ciekawych przepisów na zdrowe potrawy w cyklu Gotowanie Ann: