Lombarda navideña to hiszpańska obowiązkowa potrawa na wigilijnym stole. Jak przygotować aromatyczną czerwoną kapustę z jabłkami, pomarańczą i cynamonem? Wszystkie tajniki odkryje nasz ekspert, Adrian Stojewski, w najbliższym odcinku cyklu „Gotowanie Ann”. Już teraz sprawdź, jakich składników potrzebujesz!
Gotowanie Ann: Lombarda navideña
– Koniecznie zajrzyjcie w przepis na to świąteczne danie, w którym mamy kapustę aromatyzowaną nutami pomarańczy, goździków i cynamonu – zaprasza Adrian Stojewski.
Cały przepis w sobotę o 12:00! Już teraz przygotuj produkty. Poniżej wszystko, czego potrzebujesz do przygotowania Lombarda navideña.
Składniki dla 6 osób:
- 1 mała czerwona kapusta
- 1 pomarańcza
- 1 laska cynamonu
- 4 goździki
- 1 duże zielone jabłko
- 30 g cukru trzcinowego/ksylitolu
- 30 g rodzynek
- 30g orzechów piniowych
- 1 kieliszek czerwonego wina
- 2 łyżki octu z sherry (ocet Jerez)
- oliwa z oliwek
- sól i pieprz
Słodki smak czerwonej kapusty dobrze komponuje się z mnogością składników, a jej niska kaloryczność sprawia, że jest to odpowiedni dodatek do mięsnych dań. Dlatego podawana jest także jako przystawka.
Zobacz cały odcinek w sobotę o 12:00 i razem z Adrianem przygotuj aromatyczną kapustę na świąteczny stół!