Gotowanie Ann: Lombarda navideña – wigilijna czerwona kapusta duszona z jabłkami, pomarańczą i cynamonem [WIDEO]

Lombarda navideña to tradycyjne wigilijne danie z Madrytu. Jak przygotować wigilijną czerwoną kapustę z jabłkami, pomarańczą i cynamonem? Wszystkie tajniki wyjawi nasz ekspert, Adrian Stojewski, w ramach cyklu „Gotowanie Ann”. Zapraszamy do wspólnego gotowania.

Gotowanie Ann: Lombarda navideña

Feliz Navidad! Wszystkiego najlepszego i najsmaczniejszego w te święta! Ale żeby te święta były najsmaczniejsze, koniecznie zajrzyjcie w przepis na Lombarda navideña. Będzie to bardzo wyjątkowe danie na ten wyjątkowy dzień – zapowiada Adrian Stojewski.

O tym, jak odpowiednio przyrządzić wigilijną czerwoną kapustę z jabłkami, pomarańczą i cynamonem, dowiesz się z wideo w aplikacji Ann Asystent Zdrowia.

Zobacz cały odcinek Gotowanie Ann: Lombarda navideña

Przepis

Składniki dla 6 osób:

  • 1 mała czerwona kapusta
  • 1 pomarańcza
  • 1 laska cynamonu
  • 4 goździki
  • 1 duże zielone jabłko
  • 30 g cukru trzcinowego/ksylitolu
  • 30 g rodzynek
  • 30g orzechów piniowych
  • 1 kieliszek czerwonego wina
  • 2 łyżki octu z sherry (ocet Jerez)
  • oliwa z oliwek
  • sól i pieprz
Całe wideo, a także przepis na wigilijną kapustę z jabłkami, pomarańczą i cynamonem znajdziesz w darmowej aplikacji Ann Asystent Zdrowia lub po zalogowaniu na stronie.

Przygotowanie:  

  1. Usuwamy z kapusty wierzchnie uszkodzone liście i szatkujemy ją w paski. Głąb odrzucamy.
  2. Jabłko obieramy i kroimy w kostkę, a z pomarańczy wyciskamy sok, zachowując skórkę.
  3. Na szerokiej patelni rozgrzewamy kilka łyżek oliwy z oliwek i lekko prażymy cynamon z goździkami oraz skórką pomarańczową (najlepiej posiekaną w kostkę).
  4. Kiedy uwolnią swój aromat, wrzucamy czerwoną kapustę, pokrojone jabłko, całość dobrze mieszając.
  5. Dodajemy cukier trzcinowy/ksylitol, po czym wlewamy ocet, wino i sok.
  6. Uzupełniamy szklanką wody i całość dusimy pod przykryciem przez około 30 minut , mieszając od czasu do czasu, aby kapusta się nie przypaliła.
  7. Gdy czerwona kapusta będzie dobrze ugotowana, możemy dodać rodzynki i prażone orzechy pinii, sól oraz świeżo zmielony czarny pieprz. Gotujemy jeszcze przez kilka minut.
  8. Serwujemy na talerzu jako oddzielna potrawa wigilijna lub podajemy jako dodatek do pieczonego mięsa lub ryb.

Wartość odżywcza Kalorie  Masa  Białka  Tłuszcz Węglowodany 
1 porcja230 kcal 330 g 7.05 g 7.9 g 31.3 g 

Pochodzenie dania: Madryt/ Kastylia i Leon

O daniu: Jest to tradycyjne i niemal niezbędne danie na wielu bożonarodzeniowych stołach, zwłaszcza w Madrycie i na obszarze Kastylii i León, takich jak Segowia. W każdym domu przepis ma swój szczególny akcent, chociaż zwykle nie brakuje jabłek, rodzynek i orzeszków piniowych, które w przeszłości były wyjątkowym składnikiem ze względu na swoją wysoką cenę. Słodki smak czerwonej kapusty dobrze komponuje się z mnogością składników, a jej niska kaloryczność sprawia, że ​​jest to odpowiedni dodatek do mięsnych dań (podawana jest także jako przystawka). Potocznie zwykło się o niej mówić “indyk ogrodowy”, właśnie ze względu na obecność na świątecznych stołach.

Ciekawostka zdrowotna: Czerwona kapusta znana jest jako warzywo bogate w błonnik, a także dostarczające sporą dawkę witaminy C. Oprócz niskiej zawartości kalorii oraz zerowej zawartości cholesterolu, czerwona kapusta jest bogata w witaminy z grupy B oraz witaminę E. Z kolei właściwości antyoksydacyjne nadają kapuście zawarte w niej antocyjany. Ta sama substancja odpowiada za niższe ryzyko zawałów oraz chorób układu krążenia.

Zobacz cały odcinek i razem z Adrianem przygotuj aromatyczny dodatek do potraw na świąteczny stół!

To proste!

Zobacz cały odcinek Gotowanie Ann: Lombarda navideña

Kapusta
fot. Sergiusz Kananowicz

Znajdź więcej ciekawych przepisów na zdrowe potrawy w cyklu Gotowanie Ann:

0 Komentarzy

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *