Lombarda navideña to tradycyjne wigilijne danie z Madrytu. Jak przygotować wigilijną czerwoną kapustę z jabłkami, pomarańczą i cynamonem? Wszystkie tajniki wyjawi nasz ekspert, Adrian Stojewski, w ramach cyklu „Gotowanie Ann”. Zapraszamy do wspólnego gotowania.
Gotowanie Ann: Lombarda navideña
– Feliz Navidad! Wszystkiego najlepszego i najsmaczniejszego w te święta! Ale żeby te święta były najsmaczniejsze, koniecznie zajrzyjcie w przepis na Lombarda navideña. Będzie to bardzo wyjątkowe danie na ten wyjątkowy dzień – zapowiada Adrian Stojewski.
O tym, jak odpowiednio przyrządzić wigilijną czerwoną kapustę z jabłkami, pomarańczą i cynamonem, dowiesz się z wideo w aplikacji Ann Asystent Zdrowia.
Zobacz cały odcinek Gotowanie Ann: Lombarda navideña
Przepis
Składniki dla 6 osób:
- 1 mała czerwona kapusta
- 1 pomarańcza
- 1 laska cynamonu
- 4 goździki
- 1 duże zielone jabłko
- 30 g cukru trzcinowego/ksylitolu
- 30 g rodzynek
- 30g orzechów piniowych
- 1 kieliszek czerwonego wina
- 2 łyżki octu z sherry (ocet Jerez)
- oliwa z oliwek
- sól i pieprz
Przygotowanie:
- Usuwamy z kapusty wierzchnie uszkodzone liście i szatkujemy ją w paski. Głąb odrzucamy.
- Jabłko obieramy i kroimy w kostkę, a z pomarańczy wyciskamy sok, zachowując skórkę.
- Na szerokiej patelni rozgrzewamy kilka łyżek oliwy z oliwek i lekko prażymy cynamon z goździkami oraz skórką pomarańczową (najlepiej posiekaną w kostkę).
- Kiedy uwolnią swój aromat, wrzucamy czerwoną kapustę, pokrojone jabłko, całość dobrze mieszając.
- Dodajemy cukier trzcinowy/ksylitol, po czym wlewamy ocet, wino i sok.
- Uzupełniamy szklanką wody i całość dusimy pod przykryciem przez około 30 minut , mieszając od czasu do czasu, aby kapusta się nie przypaliła.
- Gdy czerwona kapusta będzie dobrze ugotowana, możemy dodać rodzynki i prażone orzechy pinii, sól oraz świeżo zmielony czarny pieprz. Gotujemy jeszcze przez kilka minut.
- Serwujemy na talerzu jako oddzielna potrawa wigilijna lub podajemy jako dodatek do pieczonego mięsa lub ryb.
Wartość odżywcza | Kalorie | Masa | Białka | Tłuszcz | Węglowodany |
1 porcja | 230 kcal | 330 g | 7.05 g | 7.9 g | 31.3 g |
Pochodzenie dania: Madryt/ Kastylia i Leon
O daniu: Jest to tradycyjne i niemal niezbędne danie na wielu bożonarodzeniowych stołach, zwłaszcza w Madrycie i na obszarze Kastylii i León, takich jak Segowia. W każdym domu przepis ma swój szczególny akcent, chociaż zwykle nie brakuje jabłek, rodzynek i orzeszków piniowych, które w przeszłości były wyjątkowym składnikiem ze względu na swoją wysoką cenę. Słodki smak czerwonej kapusty dobrze komponuje się z mnogością składników, a jej niska kaloryczność sprawia, że jest to odpowiedni dodatek do mięsnych dań (podawana jest także jako przystawka). Potocznie zwykło się o niej mówić “indyk ogrodowy”, właśnie ze względu na obecność na świątecznych stołach.
Ciekawostka zdrowotna: Czerwona kapusta znana jest jako warzywo bogate w błonnik, a także dostarczające sporą dawkę witaminy C. Oprócz niskiej zawartości kalorii oraz zerowej zawartości cholesterolu, czerwona kapusta jest bogata w witaminy z grupy B oraz witaminę E. Z kolei właściwości antyoksydacyjne nadają kapuście zawarte w niej antocyjany. Ta sama substancja odpowiada za niższe ryzyko zawałów oraz chorób układu krążenia.
Zobacz cały odcinek i razem z Adrianem przygotuj aromatyczny dodatek do potraw na świąteczny stół!
To proste!