Huevos a la flamenca, czyli jajka w stylu “flamenco” to pożywne śniadanie na bazie pomidorów i papryki. Istnieje wiele wersji tego dania, ale wszystkie mają cztery wspólne składniki: jajko, pomidor, groszek i chorizo. To coś, czego trzeba spróbować! Już dziś sprawdź, czego potrzebujesz do przygotowania potrawy.
Gotowanie Ann: Huevos a la flamenca
– Hola, chicos! Już w najbliższą sobotę będziemy przyrządzać w ramach „Gotowania Ann” alternatywę do szakszuki. Przyrządzimy genialne śniadanie, bardzo proste, pełne temperamentu i koloru, Huevos a la flamenca. Do zobaczenia! – zapowiada Adrian Stojewski.
O tym, jak odpowiednio przyrządzić jajka w stylu „flamenco”, dowiesz się z wideo w aplikacji Ann Asystent Zdrowia.
Cały przepis w sobotę o 12:00! Już teraz przygotuj produkty. Poniżej wszystko, czego potrzebujesz do przygotowania hiszpańskiego dania.
Składniki na 4 porcje:
- 4 jajka
- 60 g jamón serrano
- 8 plastrów chorizo
- 150 g groszku
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 czerwona papryka
- 2 ziemniaki
- 500 ml domowego sosu pomidorowego/ świeżo startych pomidorów
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz
Groszek to niezwykle wartościowe warzywo, a to ze względu na szereg witamin i minerałów w nim zawartych. Znajdziemy w nim witaminy A, C, E, K i witaminy z grupy B oraz żelazo, wapń, mangan, fosfor i potas.
Zobacz cały odcinek w sobotę o 12:00 i razem z Adrianem przygotuj Huevos a la flamenca!
To proste!
Znajdź więcej ciekawych przepisów na zdrowe potrawy w cyklu Gotowanie Ann: