Gulasz Potaje de lentejas y verduras to jedno z tradycyjnych dań kuchni hiszpańskiej bez dodatku mięsa. Zamiast niego podstawę potrawy stanowi soczewica i inne warzywa. O tym, jak przygotować przysmak, opowie nasz ekspert, Adrian Stojewski, w ramach cyklu „Gotowanie Ann”. Zapraszamy do wspólnego gotowania.
Gotowanie Ann: gulasz Potaje de lentejas y verduras
– Hola amigos! Już w najbliższą sobotę zobaczymy się w Gotowaniu z Ann. Mam nadzieję, że tak jak Don Kichot z La Manchy macie ochotę na spróbowanie wspaniałego gulaszu z soczewicy, który nazywa się Potaje de lentejas y verduras z warzywami. Zdradzę Wam już w najbliższym odcinku, jak przyrządzić to aromatyczne danie. Do zobaczenia! – zapowiada Stojewski.
O tym, jak je odpowiednio przyrządzić, dowiesz się z wideo w aplikacji Ann Asystent Zdrowia.
Zobacz cały odcinek Gotowanie Ann: Potaje de lentejas y verduras
Gotowanie Ann: Potaje de lentejas y verduras. Przepis
Składniki na 4 porcje:
- 250 g brązowej soczewicy
- 1 zielona papryka
- 1 duży pomidor
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 marchewki
- 2 ziemniaki
- 1 liść laurowy
- 1 łyżka papryki mielonej (słodka wędzona)
- sól i pieprz (do smaku)
- 3 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
- 1 l wody
Przygotowanie:
- Na średnim ogniu gotujemy soczewicę w dużej ilości wody (1 l ). Dodajemy odrobinę soli i liść laurowy.
- Podczas gotowania ściągamy pianę łyżką cedzakową. Soczewica podczas przyrządzania gulaszu będzie gotować się łącznie około 1h. Ważne, by gotować ją powoli, dzięki czemu nie rozpadnie się.
- W międzyczasie przygotowujemy sofrito. Cebulę, czosnek i paprykę siekamy w 0,5 cm kostkę.
- Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Podsmażamy cebulę, następnie paprykę i czosnek.
- Kiedy się zeszklą, dodajemy starte pomidory i wędzoną paprykę. Smażymy kolejne 10 minut.
- W międzyczasie obieramy ziemniaki i marchewkę. Ziemniaki łamiemy nożem na kilkucentymetrowe kawałki, a marchewkę kroimy w cienkie plastry.
- Gdy soczewica będzie gotować się już przez 30 minut, dorzucamy ziemniaki, marchewkę i wcześniej przyrządzone sofrito.
- Gotujemy do momentu, gdy ziemniaki, marchewka i soczewica będą miękkie, cały czas pozbywając się nadmiaru piany.
- Lentejas serwujemy na gorąco (warto by gulasz z soczewicy się przegryzł, więc można pozostawić go w lodówce na noc i podgrzać kolejnego dnia).
Wartość odżywcza | Kalorie | Masa | Białka | Tłuszcz | Węglowodany |
1 porcja | 195.45 kcal | 300 g | 7.75 g | 7.7 g | 25.4 g |
Pochodzenie dania: Kastylia La Mancha, Hiszpania
O daniu: Najpopularniejsze danie z soczewicy w Hiszpanii, które od średniowiecza gościło na stołach najbiedniejszych, jak i najbogatszych gospodarstw domowych. Aromatyczny gulasz z „lentejas” nasycony czerwonym kolorem papryki „Pimentón de la Vera” i chorizo, jest ważną częścią kultury kulinarnej Półwyspu Iberyjskiego. Wzmianki o lentejas spotkamy nawet w hiszpańskiej literaturze – o daniu przeczytamy m.in. w „Don Kichote z La Manchy”. I nikogo nie powinien dziwić ten fakt, bo to właśnie Kastylia La Mancza słynie z największych upraw soczewicy w Hiszpanii. Sama soczewica dotarła tutaj natomiast z Kartaginy, a w XVI wieku Hiszpanie przywieźli ją do Ameryki Południowej. Lentejas to tradycyjna duszona potrawa z prowincji Ávila. Zdobywając popularność w kolejnych regionach, potrawa była wzbogacana lokalnymi wariantami warzyw i mięs (morcilla, kość szynki wieprzowej). Danie jadane głównie zimą, miało za zadanie dostarczyć energii, dzięki czemu stanowiło początkowo podstawę chłopskiego pożywienia.
Ciekawostka zdrowotna: Soczewica jest cennym składnikiem diety wegetariańskiej, a to ze względu fakt, że może być zamiennikiem białka zwierzęcego, zapewniając na długo uczucie sytości. Ponadto rośliny strączkowe obfitują w duże ilości kwasu foliowego, witamin C, A, K i witamin z grupy B oraz minerałów, m.in. fosforu, magnezu czy potasu. Dzięki temu bogactwu soczewica pozwala obniżyć poziom cholesterolu, zapobiega nadciśnieniu tętniczemu, a także jest pomocna w leczeniu anemii.
Zobacz cały odcinek i razem z Adrianem przygotuj przepyszny gulasz Potaje de lentejas y verduras
To proste!