Gotowanie Ann: gulasz Potaje de lentejas y verduras [WIDEO]

Gulasz Potaje de lentejas y verduras to jedno z tradycyjnych dań kuchni hiszpańskiej bez dodatku mięsa. Zamiast niego podstawę potrawy stanowi soczewica i inne warzywa. O tym, jak przygotować przysmak, opowie nasz ekspert, Adrian Stojewski, w ramach cyklu „Gotowanie Ann”. Zapraszamy do wspólnego gotowania.

Gotowanie Ann: gulasz Potaje de lentejas y verduras

Hola amigos! Już w najbliższą sobotę zobaczymy się w Gotowaniu z Ann. Mam nadzieję, że tak jak Don Kichot z La Manchy macie ochotę na spróbowanie wspaniałego gulaszu z soczewicy, który nazywa się Potaje de lentejas y verduras z warzywami. Zdradzę Wam już w najbliższym odcinku, jak przyrządzić to aromatyczne danie. Do zobaczenia! – zapowiada Stojewski.

O tym, jak je odpowiednio przyrządzić, dowiesz się z wideo w aplikacji Ann Asystent Zdrowia.

Zobacz cały odcinek Gotowanie Ann: Potaje de lentejas y verduras

Gotowanie Ann: Potaje de lentejas y verduras. Przepis

Składniki na 4 porcje: 

  • 250 g brązowej soczewicy 
  • 1 zielona papryka   
  • 1 duży pomidor 
  • 1 duża cebula  
  • 2  ząbki czosnku 
  • 2 marchewki 
  • 2 ziemniaki 
  • 1 liść laurowy 
  • 1 łyżka papryki mielonej (słodka wędzona) 
  • sól i pieprz (do smaku) 
  • 3 łyżki oliwy z oliwek extra virgin 
  • 1 l wody 
Całe wideo oraz przepis na potrawy ze słonecznej Hiszpanii znajdziesz w darmowej aplikacji Ann Asystent Zdrowia lub po zalogowaniu na stronie.

Przygotowanie:  

  1. Na średnim ogniu gotujemy soczewicę w dużej ilości wody (1 l ). Dodajemy odrobinę soli i liść laurowy. 
  1. Podczas gotowania ściągamy pianę łyżką cedzakową. Soczewica podczas przyrządzania gulaszu będzie gotować się łącznie około 1h. Ważne, by gotować ją powoli, dzięki czemu nie rozpadnie się. 
  1. W międzyczasie przygotowujemy sofrito. Cebulę, czosnek i paprykę siekamy w 0,5 cm kostkę.  
  1. Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Podsmażamy cebulę, następnie paprykę i czosnek. 
  1. Kiedy się zeszklą, dodajemy starte pomidory i wędzoną paprykę. Smażymy kolejne 10 minut. 
  1. W międzyczasie obieramy ziemniaki i marchewkę. Ziemniaki łamiemy nożem na kilkucentymetrowe kawałki, a marchewkę kroimy w cienkie plastry. 
  1. Gdy soczewica będzie gotować się już przez 30 minut, dorzucamy ziemniaki, marchewkę i wcześniej przyrządzone sofrito. 
  1. Gotujemy do momentu, gdy ziemniaki, marchewka i soczewica będą miękkie, cały czas pozbywając się nadmiaru piany. 
  1. Lentejas serwujemy na gorąco (warto by gulasz z soczewicy się przegryzł, więc można pozostawić go w lodówce na noc i podgrzać kolejnego dnia). 

Wartość odżywcza Kalorie  Masa  Białka  Tłuszcz Węglowodany 
1 porcja 195.45 kcal 300 g 7.75 g 7.7 g 25.4 g 

Pochodzenie dania: Kastylia La Mancha, Hiszpania 

O daniu: Najpopularniejsze danie z soczewicy w Hiszpanii, które od średniowiecza gościło na stołach najbiedniejszych, jak i najbogatszych gospodarstw domowych. Aromatyczny gulasz z „lentejas” nasycony czerwonym kolorem papryki „Pimentón de la Vera” i chorizo, jest ważną częścią kultury kulinarnej Półwyspu Iberyjskiego. Wzmianki o lentejas spotkamy nawet w hiszpańskiej literaturze – o daniu przeczytamy m.in. w „Don Kichote z La Manchy”. I nikogo nie powinien dziwić ten fakt, bo to właśnie Kastylia La Mancza słynie z największych upraw soczewicy w Hiszpanii. Sama soczewica dotarła tutaj natomiast z Kartaginy, a w XVI wieku Hiszpanie przywieźli ją do Ameryki Południowej. Lentejas ​​to tradycyjna duszona potrawa z prowincji Ávila. Zdobywając popularność w kolejnych regionach, potrawa była wzbogacana lokalnymi wariantami warzyw i mięs (morcilla, kość szynki wieprzowej). Danie jadane głównie zimą, miało za zadanie dostarczyć energii, dzięki czemu stanowiło początkowo podstawę chłopskiego pożywienia. 

Ciekawostka zdrowotna: Soczewica jest cennym składnikiem diety wegetariańskiej, a to ze względu fakt, że może być zamiennikiem białka zwierzęcego, zapewniając na długo uczucie sytości. Ponadto rośliny strączkowe obfitują w duże ilości kwasu foliowego, witamin C, A, K i witamin z grupy B oraz minerałów, m.in. fosforu, magnezu czy potasu.  Dzięki temu bogactwu soczewica pozwala obniżyć poziom cholesterolu, zapobiega nadciśnieniu tętniczemu, a także jest pomocna w leczeniu anemii. 

Zobacz cały odcinek i razem z Adrianem przygotuj przepyszny gulasz Potaje de lentejas y verduras

To proste!

Zobacz cały odcinek Gotowanie Ann: Potaje de lentejas y verduras

Fot. Sergiusz Kananowicz

Znajdź więcej ciekawych przepisów na zdrowe potrawy w cyklu Gotowanie Ann:

0 Komentarzy

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *