Gotowanie Ann: Gotowanie Ann: Torrijas – wielkanocne słodkie tosty po hiszpańsku [WIDEO]

Torrijas to kulinarny symbol świąt Wielkanocnych w Hiszpanii. Te słodkie tosty z cynamonem świetnie sprawdzą się jako świąteczny deser lub śniadanie. Jak je przygotować? To nie jest trudne! Wszystkie tajniki wyjawi nasz ekspert, Adrian Stojewski, w ramach cyklu „Gotowanie Ann”. Zapraszamy do wspólnego przygotowania potrawy.

Gotowanie Ann: Torrijas – wielkanocne słodkie tosty po hiszpańsku

Buenos Dias! Dziś będziemy przygotowywać Torrijas, słodkie tosty na bazie mleka, czerstweo chleba, oliwy i cynamonu. To danie, które jest obłędnie słodkie i smaczne. Myślę, że każdy z Was będzie mógł przyrządzić je na wielkanocny stół – zaprasza Adrian Stojewski.

O tym, jak odpowiednio przyrządzić wielkanocne tosty, dowiesz się z wideo w aplikacji Ann Asystent Zdrowia.

Przepis

Składniki na 4 porcje:

  • 1 bagietka 
  • 500 ml mleka 
  • 2 jaja 
  • skórka z cytryny 
  • 1 kora cynamonu 
  • 4 łyżki ksylitolu 
  • 1 łyżeczka cynamonu w proszku 
  • 100 ml oliwy z oliwek 
Całe wideo, a także przepis na Torrijas znajdziesz w bezpłatnej aplikacji Ann Asystent Zdrowia lub po zalogowaniu na stronie

Przygotowanie:  

  1. Do rondla wlewamy mleko, dodajemy korę cynamonu, 2 łyżki ksylitolu i skórkę z cytryny. 
  2. Kiedy mleko zacznie wrzeć, zdejmujemy je z ognia i odstawiamy do ostygnięcia. 
  3. Bagietkę kroimy na 2-3 centymetrowe kromki i zanurzamy je w mleku na kilka minut. 
  4. Nasączone mlekiem kromki kładziemy na ręcznik papierowy, aby przed smażeniem pozbyć się nadmiaru mleka. 
  5. Następnie obtaczamy kromki w roztrzepanym jajku i smażymy na oliwie, aż do zezłocenia. 
  6. Teraz ściągamy je z patelni, wykładamy na ręcznik papierowy, po czym na koniec obtaczamy w cukrze połączonym z cynamonem. 
  7. Serwujemy od razu na gorąco!  

Wartość odżywcza Kalorie  Masa Białko  Tłuszcz Węglowodany 
1 porcja 450 kcal 220 g 11 g 31 g 37 g 

Pochodzenie dania: Hiszpania

O daniu: Mówi się, że może to być jedna z najstarszych słodyczy. Samo maczanie chleba w zupach, bulionach, winach i mleku było czynnością powszechną niemal we wszystkich kulturach, zwłaszcza francuskiej.  

Początkowo słodycze zrobione z czerstwego chleba, jajek, cukru, mleka lub wina zaczęto przygotowywać dla kobiet po porodzie, ponieważ było to danie bardzo energetyczne.  

Torrijas to dość kaloryczne jedzenie, a zatem odpowiednie w okresie Semana Santa – Wielkiego Tygodnia. W tych dniach zakonnice z klasztorów starały się wykorzystać czerstwy chleb, aby nakarmić potrzebujących, a jedną z potraw było właśnie torrijas.

Ciekawostka zdrowotna: Cynamon znajduje wiele zastosowań w różnych dziedzinach – zaczynając od kuchni, przez farmację, aż po kosmetykę. Wykazuje aktywność antyoksydacyjną, czyli działa wspomagająco przy zwalczaniu wolnych rodników oraz dezynfekująco. Pomaga pokonać stany zapalne oraz posiada właściwości przeciwbakteryjne i antygrzybiczne, a przy tym obniża ciśnienie krwi i normalizuje poziom cholesterolu.  

Zobacz cały odcinek i razem z Adrianem przygotuj Torrijas!

To proste!

Torrijas / fot. Sergiusz Kananowicz

Znajdź więcej ciekawych przepisów na zdrowe potrawy w cyklu Gotowanie Ann:

0 Komentarzy

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *