Torrijas to kulinarny symbol świąt Wielkanocnych w Hiszpanii. Te słodkie tosty z cynamonem świetnie sprawdzą się jako świąteczny deser lub śniadanie. Jak je przygotować? To nie jest trudne! Wszystkie tajniki wyjawi nasz ekspert, Adrian Stojewski, w ramach cyklu „Gotowanie Ann”. Zapraszamy do wspólnego przygotowania potrawy.
Gotowanie Ann: Torrijas – wielkanocne słodkie tosty po hiszpańsku
– Buenos Dias! Dziś będziemy przygotowywać Torrijas, słodkie tosty na bazie mleka, czerstweo chleba, oliwy i cynamonu. To danie, które jest obłędnie słodkie i smaczne. Myślę, że każdy z Was będzie mógł przyrządzić je na wielkanocny stół – zaprasza Adrian Stojewski.
O tym, jak odpowiednio przyrządzić wielkanocne tosty, dowiesz się z wideo w aplikacji Ann Asystent Zdrowia.
Przepis
Składniki na 4 porcje:
- 1 bagietka
- 500 ml mleka
- 2 jaja
- skórka z cytryny
- 1 kora cynamonu
- 4 łyżki ksylitolu
- 1 łyżeczka cynamonu w proszku
- 100 ml oliwy z oliwek
Przygotowanie:
- Do rondla wlewamy mleko, dodajemy korę cynamonu, 2 łyżki ksylitolu i skórkę z cytryny.
- Kiedy mleko zacznie wrzeć, zdejmujemy je z ognia i odstawiamy do ostygnięcia.
- Bagietkę kroimy na 2-3 centymetrowe kromki i zanurzamy je w mleku na kilka minut.
- Nasączone mlekiem kromki kładziemy na ręcznik papierowy, aby przed smażeniem pozbyć się nadmiaru mleka.
- Następnie obtaczamy kromki w roztrzepanym jajku i smażymy na oliwie, aż do zezłocenia.
- Teraz ściągamy je z patelni, wykładamy na ręcznik papierowy, po czym na koniec obtaczamy w cukrze połączonym z cynamonem.
- Serwujemy od razu na gorąco!
Wartość odżywcza | Kalorie | Masa | Białko | Tłuszcz | Węglowodany |
1 porcja | 450 kcal | 220 g | 11 g | 31 g | 37 g |
Pochodzenie dania: Hiszpania
O daniu: Mówi się, że może to być jedna z najstarszych słodyczy. Samo maczanie chleba w zupach, bulionach, winach i mleku było czynnością powszechną niemal we wszystkich kulturach, zwłaszcza francuskiej.
Początkowo słodycze zrobione z czerstwego chleba, jajek, cukru, mleka lub wina zaczęto przygotowywać dla kobiet po porodzie, ponieważ było to danie bardzo energetyczne.
Torrijas to dość kaloryczne jedzenie, a zatem odpowiednie w okresie Semana Santa – Wielkiego Tygodnia. W tych dniach zakonnice z klasztorów starały się wykorzystać czerstwy chleb, aby nakarmić potrzebujących, a jedną z potraw było właśnie torrijas.
Ciekawostka zdrowotna: Cynamon znajduje wiele zastosowań w różnych dziedzinach – zaczynając od kuchni, przez farmację, aż po kosmetykę. Wykazuje aktywność antyoksydacyjną, czyli działa wspomagająco przy zwalczaniu wolnych rodników oraz dezynfekująco. Pomaga pokonać stany zapalne oraz posiada właściwości przeciwbakteryjne i antygrzybiczne, a przy tym obniża ciśnienie krwi i normalizuje poziom cholesterolu.
Zobacz cały odcinek i razem z Adrianem przygotuj Torrijas!
To proste!

Znajdź więcej ciekawych przepisów na zdrowe potrawy w cyklu Gotowanie Ann: