Gotowanie Ann: Gambas al ajillo – tradycyjne krewetki w czosnku i oliwie z oliwek z papryczką chili [ZAPOWIEDŹ WIDEO]

Gambas al ajillo to jedna z najbardziej popularnych hiszpańskich potraw na wigilijnym stole. Jak przygotować tradycyjne krewetki w czosnku i oliwie z oliwek z papryczką chili? Wszystkie tajniki odkryje nasz ekspert, Adrian Stojewski, w najbliższym odcinku cyklu „Gotowanie Ann”. Już teraz sprawdź, jakich składników potrzebujesz!

Gotowanie Ann: Gambas al ajillo

W najbliższą sobotę będziemy przygotowywać niezwykle aromatyczne Gambas al ajillo, czyli tradycyjne krewetki w czosnku i oliwie z oliwek z papryczką chili. Jest to jedno z najbardziej popularnych dań w Hiszpanii, pochodzące z Madrytu – zaprasza Adrian Stojewski.

Cały przepis w sobotę o 12:00! Już teraz przygotuj produkty. Poniżej wszystko, czego potrzebujesz do przygotowania Gambas al ajillo.

Składniki dla 4 osób:

  • 400 g krewetek surowych 
  • 4 ząbki czosnku 
  • 1 ostra papryczka chili 
  • 100 ml oliwy z oliwek extra virgen 
  • łyżeczka papryki słodkiej 
  • świeża gałązka pietruszki (do posypania) 

Niekwestionowaną zaletą krewetek jest ich niska kaloryczność, przy czym są bogatym źródłem dobrze przyswajalnego białka. 

Zobacz cały odcinek w sobotę o 12:00 i razem z Adrianem przygotuj aromatyczne krewetki na świąteczny stół!

Gambas al ajillo / fot. Sergiusz Kananowicz

Znajdź więcej ciekawych przepisów na zdrowe potrawy w cyklu Gotowanie Ann:

0 Komentarzy

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *