Tradycyjne krewetki w czosnku i oliwie z oliwek z papryczką chili, to jedno z najbardziej charakterystycznych dań hiszpańskiej gastronomii. Chociaż pochodzi z Madrytu, to zyskało popularność w całej Hiszpanii. Gdy myśli się o hiszpańskim menu wigilijnym, jednymi z najczęściej pojawiających się produktów są owoce morza. O tym, jak przygotować Gambas al ajillo, opowie nasz ekspert, Adrian Stojewski, w ramach cyklu „Gotowanie Ann”. Zapraszamy do wspólnego gotowania.
Gotowanie Ann: Gambas al ajillo
– Buenos dias! Dziś będziemy przyrządzać bardzo aromatyczne krewetki w czosnku i oliwie z oliwek z papryczką czyli Gambas al ajillo z Madrytu. To jedno z najbardziej popularnych dań na wigilijnym stole – zapowiada Stojewski.
O tym, jak odpowiednio przyrządzić Gambas al ajillo, czyli tradycyjne krewetki w czosnku i oliwie z oliwek z papryczką chili, dowiesz się z wideo w aplikacji Ann Asystent Zdrowia.
Zobacz cały odcinek Gotowanie Ann: Gambas al ajillo
Przepis
Składniki dla 4 osób:
- 400 g krewetek surowych
- 4 ząbki czosnku
- 1 ostra papryczka chili
- 100 ml oliwy z oliwek extra virgen
- łyżeczka papryki słodkiej
- świeża gałązka pietruszki (do posypania)
Przygotowanie:
- Oczyszczamy krewetki z pancerzy, pozostawiając jedynie ogonek. Następnie nacinamy grzbiet krewetki krótkim nożem 4-5 mm w głąb i wyciągamy przy jego pomocy jelito.
- Na patelnię wlewamy oliwę z oliwek i rozgrzewamy.
- Ząbki czosnku obieramy, po czym wraz z chilli kroimy w plasterki i wrzucamy na patelnię.
- Wsypujemy słodką paprykę.
- Dodajemy obrane wcześniej krewetki i smażymy przez 3 minuty na każdej stronie. Doprawiamy solą.
- Wykładamy na talerz lub do miseczki, obficie polewając krewetki powstałym sosem.
- Serwujemy na gorąco, posypując świeżo posiekaną natką pietruszki.
Wartość odżywcza | Kalorie | Masa | Białka | Tłuszcz | Węglowodany |
1 sztuka | 283 kcal | 140 g | 16 g | 23.2 g | 2.45 g |
Pochodzenie dania: Madryt
O daniu: Gambas al ajillo to jedno z najbardziej charakterystycznych dań hiszpańskiej gastronomii. Chociaż pochodzi z Madrytu, to zyskało popularność w całej Hiszpanii (ale głównie w centrum i na południu kraju). Przepis ten narodził się w kuchni kreolskiej, gdzie czosnek był jednym z najczęściej używanych składników. Krewetki nie były jeszcze wówczas szeroko rozpowszechnione jako żywność, ale to właśnie dzięki temu daniu zaczęto je stosować także w innych hiszpańskich potrawach.
Gdy myśli się o hiszpańskim menu wigilijnym, jednymi z najczęściej pojawiających się produktów są owoce morza – dlatego znajdziemy w nim także Gambas al ajillo.
Do tego dania należy wykorzystać świeże krewetki i użyć dobrej jakości oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia – najlepsza odmiana do tego dania to Picual lub Hojiblanca, ponieważ są bogate w przeciwutleniacze i lepiej znoszą wysokie temperatury, a także wspaniale kontrastują w smaku ze słodyczą krewetek.
Ciekawostka zdrowotna: Wśród składników odżywczych zawartych w krewetkach warto wymienić selen i jod. Pierwszy z nich korzystnie wpływa na nasze serce, podczas gdy drugi zapewnia prawidłowe funkcjonowanie tarczycy. Niekwestionowaną zaletą krewetek jest również ich niska kaloryczność, przy czym są bogatym źródłem dobrze przyswajalnego białka.
Zobacz cały odcinek i razem z Adrianem przygotuj tradycyjne krewetki z papryczką chili!
To proste!