Chulas de calabaza, czyli puszyste dyniowe placuszki z cynamonowym akcentem to tradycyjna galicyjska receptura. Jest to popularny deser na Wyspach Kanaryjskich. Zdecydowanie wypróbować ten przepis i przygotować razem puszyste placuszki dyniowe! To coś, czego trzeba spróbować! Już dziś sprawdź, czego potrzebujesz do przygotowania potrawy.
Gotowanie Ann: Chulas de calabaza
– Buenos días, Amigos! Zapraszam Was w najbliższą sobotę do Gotowania z Ann. Będziemy przyrządzać przepyszne, aromatyczne, słodziutkie placuszki z dyni, które pochodzą z Galicji – zapowiada Adrian Stojewski.
O tym, jak odpowiednio przyrządzićpuszyste dyniowe placuszki, dowiesz się z wideo w aplikacji Ann Asystent Zdrowia.
Cały przepis w sobotę o 12:00! Już teraz przygotuj produkty. Poniżej wszystko, czego potrzebujesz do przygotowania hiszpańskiego dania.
Składniki na 15 placuszków:
- 500 g dyni
- 3 jajka
- 150 g mąki pszennej
- 4 -5 łyżek ksylitolu
- 8 g proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamon w proszku
- olej słonecznikowy
Dynia to kolejne niskokaloryczne warzywo, które dzięki zawartości beta-karotenu wykazuje właściwości przeciwzapalne i zmniejsza ryzyko rozwoju chorób nowotworowych. Ponadto beta-karoten pomaga znacząco obniżyć poziom „złego” cholesterolu, co w konsekwencji pozwala zapobiec miażdżycy, a nawet udarowi mózgu. Dynia to także prawdziwa bomba witaminowa dla naszej skóry, układu odpornościowego czy wzroku (witaminy A, C, E).
Zobacz cały odcinek w sobotę o 12:00 i razem z Adrianem przygotuj Chulas de calabaza!
To proste!

Znajdź więcej ciekawych przepisów na zdrowe potrawy w cyklu Gotowanie Ann: