Gotowanie Ann: Bomba de la Barceloneta – krokiety ziemniaczane [ZAPOWIEDŹ WIDEO]

Krokiety ziemniaczane w kształcie kuli, znane także jako bomba de la Barceloneta, są hiszpańską przekąską, która została wymyślona na początku XX wieku w Barcelonie. Ich prostota sprawia, że są bardzo popularne i smaczne. Można je podawać jako przekąskę lub jako danie główne, co czyni je idealnym wyborem na różne okazje. Zdecydowanie warto wypróbować ten przepis i przygotować razem z Ann hiszpańską pastę z oliwek! Już dziś sprawdź, czego potrzebujesz do ich przyrządzenia.

Gotowanie Ann: Bomba de la Barceloneta

Cześć! Już w najbliższą sobotę podczas Gotowania z Ann przyrządzimy przepyszne krokiety ziemniaczane. La Bomba to jeden z najbardziej znanych przysmaków prosto z Barcelony – zapowiada Adrian Stojewski.

O tym, jak odpowiednio przyrządzić krokiety ziemniaczane, dowiesz się z wideo w aplikacji Ann Asystent Zdrowia.

Cały przepis w sobotę o 12:00! Już teraz przygotuj produkty. Poniżej wszystko, czego potrzebujesz do przygotowania hiszpańskiego dania.

Składniki na 6 kulek:

  • 350 g ziemniaków (najlepiej do gotowania) 
  • 50 g mięsa mielonego mieszanego (wołowo wieprzowe) 
  • 1 szalotka 
  • 50 ml białego wina 
  • 1 jajko 
  • 1-2 łyżki mąki pszennej 
  • bułka tarta 
  • oliwa z oliwek  
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz  

Bomba – Prawdopodobnie królowa lokalnej kuchni i tapa z najbardziej barcelońskim akcentem. La Bomba, pochodząca z Barcelonety, to rodzaj gigantycznych okrągłych krokietów ziemniaczanych z aioli. Nie ma oficjalnej wersji, jak zaczęła się tradycja gotowania tego dania, ale właściciele restauracji Cova Fumada twierdzą, że przepis to ich rodzinna receptura.  Podobno babcia jednego z właścicieli lokalu, próbując zrobić krokiety, wynalazła “bombę”. Z kolei jeden z sąsiadów kosztując tego wynalazku wykrzyknął –  ‘Esto es la bomba”. 

Najczęściej podaje się je w towarzystwie ostrego sosu (salasa bravas/picante) i aioli na wierzchu. Ta przystawka to prosta kombinacja, której kulminacją jest chrupiące ciasto oraz mieszanie smaków i tekstur, ziemniaków i mięsa. 

Zobacz cały odcinek w sobotę o 12:00 i razem z Adrianem przygotuj pyszną Bomba de la Barceloneta!

To proste!

Bomba de la Barceloneta / fot. Sergiusz Kananowicz

Znajdź więcej ciekawych przepisów na zdrowe potrawy w cyklu Gotowanie Ann:

0 Komentarzy

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *