Gotowanie Ann: Bocadillo de calamares – kanapka z chrupiącym kalmarem i sosem alioli [ZAPOWIEDŹ WIDEO]

Bocadillo de calamares, czyli kanapka z chrupiącym kalmarem, to danie typowe dla Madrytu, które można zjeść w większości barów w stolicy Hiszpanii, szczególnie w okolicach Plaza Mayor. Zdecydowanie warto wypróbować ten przepis i przygotować razem z Ann pyszną i pożywną kanapkę! Już dziś sprawdź, czego potrzebujesz do przyrządzenia dania.

Gotowanie Ann: Bocadillo de calamares

Hola amigos! Już w najbliższą sobotę podczas Gotowania z Ann przyrządzimy chrupiącą bagietkę z alioli – aksamitnym sosem czosnkowym – i chrupiącymi, ale delikatnymi w środku kalmarami – zapowiada Adrian Stojewski.

O tym, jak odpowiednio przyrządzić potrawę, dowiesz się z wideo w aplikacji Ann Asystent Zdrowia.

Cały przepis w sobotę o 12:00! Już teraz przygotuj produkty. Poniżej wszystko, czego potrzebujesz do przygotowania hiszpańskiego dania.

Składniki na 1 kanapkę (dla 2 osób): 

  • 10 pierścieni kalmarów 
  • 50 g mąki pszennej 
  • 50 g mąki z ciecierzycy 
  • ½ szklanki mleka 
  • 1 bagietka 
  • oliwa extra virgen 
  • sos alioli 

Sos Aioli:

  • 1 średniej wielkości ząbek czosnku 
  • 1 jajko 
  • 250 ml oleju roślinnego (najlepiej słonecznikowego) 
  • 2 łyżeczki soku z cytryny 
  • sól 

Kalmary są dobrym źródłem wysokiej jakości białka, zawierają wszystkie niezbędne aminokwasy, które muszą być dostarczane wraz z dietą. Charakteryzują się sporą zawartością fluoru, żelaza, jodu, czy potasu oraz są źródłem witamin z grupy B. Jak wykazują badania, ich regularne włączanie do posiłków pozytywnie wpływa na działanie układu sercowo-naczyniowego. Warto sięgnąć po kalmary także jeśli zmagamy się z cellulitem, cierpimy z powodu chorej tarczycy czy pragniemy poprawić naszą zdolność koncentracji.

Bocadillo de calamares - kanapka z chrupiącym kalmarem i sosem alioli
fot. Sergiusz Kananowicz

Znajdź więcej ciekawych przepisów na zdrowe potrawy w cyklu Gotowanie Ann:

0 Komentarzy

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *