Bocadillo de calamares, czyli kanapka z chrupiącym kalmarem, to danie typowe dla Madrytu, które można zjeść w większości barów w stolicy Hiszpanii, szczególnie w okolicach Plaza Mayor. Zdecydowanie warto wypróbować ten przepis i przygotować razem z Ann pyszną i pożywną kanapkę! Już dziś sprawdź, czego potrzebujesz do przyrządzenia dania.
Gotowanie Ann: Bocadillo de calamares
– Hola amigos! Już w najbliższą sobotę podczas Gotowania z Ann przyrządzimy chrupiącą bagietkę z alioli – aksamitnym sosem czosnkowym – i chrupiącymi, ale delikatnymi w środku kalmarami – zapowiada Adrian Stojewski.
O tym, jak odpowiednio przyrządzić potrawę, dowiesz się z wideo w aplikacji Ann Asystent Zdrowia.
Cały przepis w sobotę o 12:00! Już teraz przygotuj produkty. Poniżej wszystko, czego potrzebujesz do przygotowania hiszpańskiego dania.
Składniki na 1 kanapkę (dla 2 osób):
- 10 pierścieni kalmarów
- 50 g mąki pszennej
- 50 g mąki z ciecierzycy
- ½ szklanki mleka
- 1 bagietka
- oliwa extra virgen
- sos alioli
Sos Aioli:
- 1 średniej wielkości ząbek czosnku
- 1 jajko
- 250 ml oleju roślinnego (najlepiej słonecznikowego)
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- sól
Kalmary są dobrym źródłem wysokiej jakości białka, zawierają wszystkie niezbędne aminokwasy, które muszą być dostarczane wraz z dietą. Charakteryzują się sporą zawartością fluoru, żelaza, jodu, czy potasu oraz są źródłem witamin z grupy B. Jak wykazują badania, ich regularne włączanie do posiłków pozytywnie wpływa na działanie układu sercowo-naczyniowego. Warto sięgnąć po kalmary także jeśli zmagamy się z cellulitem, cierpimy z powodu chorej tarczycy czy pragniemy poprawić naszą zdolność koncentracji.

Znajdź więcej ciekawych przepisów na zdrowe potrawy w cyklu Gotowanie Ann: